Aan het lezen
Kunst tot de Nacht 2018

Kunst tot de Nacht 2018

Veel mensen weten niet dat dit dé opening is van ons culturele seizoen. Een jaar vol creativiteit, kunst en grote drive vanuit culturele instellingen om ons Alkmaarders te inspireren en vermaken. De moeder van alle openingen. Ik wist dat ook niet toen ik mij een paar jaar geleden opgaf als vrijwilliger.

Opent alles en iedereen

Mijn kennismaking met Kunst tot de Nacht Het was mijn taak om een Tuk Tuk te besturen en daarmee mensen van het Canadaplein naar culturele locaties te rijden. Een uur van tevoren kwam ik aan om “even te oefenen”, maar mijn instructeur raadde mij na 10 minuten al af om de Tuk Tuk te gaan besturen. Het zou niet veilig zijn voor passagiers. Ha. Zo kreeg ik voor die avond een baantje bij het info-team van het reisbureau. Op die avond was de openingsact een flashmob waarbij heel veel mensen ineens gingen dansen op het liedje I gotta Feeling van The Black Eyed Peas. Nog steeds doet dat liedje mij aan die avond denken. Het was fantastisch! Sindsdien houd ik Kunst tot de Nacht heel goed in de gaten, want het is dé opening van al het gezelligs en moois in onze stad.  Een mooie avond die je uitgenodigt om nieuwe dingen te ontdekken. Hier deel ik mijn tips met je.

How werkt het now?

Ieder jaar start de avond op Canadaplein en dit jaar is dat op 7 september om 19.30 uur. Daarna is er een programmering door de hele stad. Vanaf het Canadaplein is er een vervoersmiddel dat je kunt nemen om naar een van de plekken te komen, maar mijn ervaring is dat je dan meestal niet veel kunt zien, omdat je als je terug wilt op de bus moet wachten. Dus als je veel wilt zien, dan kan je beter de fiets pakken! Om je een beetje op weg te helpen heb ik een top-vijf voor je samengesteld van de dingen die volgens mij echt de moeite waard zijn. Ik heb tóch de “niet te veel fietsen”-route gekozen. Check it out!

Mijn top-vijf van Kunst tot de Nacht (links in de titels)

 1. KOE TOT DE NACHT
  Koe tot de Nacht

  Als je toch al op het Canadaplein bent, dan zou ik het Stedelijk Museum induiken. In de laatste plaats omdat wij Alkmaarders daar véél te weinig komen en dit een uitgelezen kans is om (gratis) naar deze interessante expositie te kijken. De Nachtvlinder is er ook en met haar workshop koesjoelen kan iedereen een mooi gedicht maken. De moeite waard! Wist je trouwens dat een koe vier magen heeft en maar 30 minuten per dag slaapt? Het is ook het meest vervuilende dier op aarde. O nee, wacht… dat zijn wij! #feitje #eringepropt #geendank

 2. DE WERELD OP JE BORD
  De wereld op je Bord

  Je bevindt je volgens mijn planning nog steeds op het Canadaplein en dan kan je dus even snel, met de benenwagen, naar de expositie van Rick Akkerman en… moi! Ik geef wel een zesde top om deze zelfverheerlijking goed te maken. Nee, maar serieus, deze expo is mooi. Negen documentairefoto’s van Alkmaarse gezinnen aan tafel. Een expo die de Alkmaarse diversiteit toont op foto’s van twee bij drie meter en jou daarmee een intiem inkijkje geeft in hoe wij Alkmaarders aan tafel zitten. De expo is altijd gratis te bezoeken, dus je kan ook de dag erna gaan of zo.

 3. ETAPPE 1 Hoppa, door naar diepgang! Ik adviseer je bij Stedelijk Museum alvast zo’n twee alcoholische drankjes te drinken en dan op de Karavaan bolide te stappen. Ieder jaar heeft Karavaan een thema en voor 2019 is dat ‘Eigen grond’. Karavaan nodigt je uit zélf de Alkmaarse identiteit te zoeken, vinden en formuleren. Tijdens Kunst tot de Nacht openen zij, weer op heel eigen wijze, hun thema. Je stapt op een soort bierfiets en aan boord zijn twee acteurs. Ze nodigen je uit mee te denken, mee te praten en mee te doen. Alleen voor excentrieke mensen die diepgang zoeken in het leven óf dus al twee wijntjes op hebben. Ik zeg doen!
 4. GAS!FABRIEK
  Gas!fabriek

  In mijn beleving is het hier altijd gezellig. Tijdens Kunst tot de Nacht is hier ook altijd goede muziek, dit keer van DJ Il Disco. Je kunt je laten verrassen door allerlei kunstenaars. Wandel door de GAS!FABRIEK, neem (weer) een drankje en zorg dat je dit dus wél met de bus doet. Hier kan je namelijk best een tijdje vertoeven.

 5. DRIVE IN HAL25 Op zich lijkt de Zandtekenaar van de Kunstuitleen mij ook wel vet, ik noem ‘m toch even. Met het risico suf gevonden te worden, maar so be it. Maar om in de upper te blijven (en alvast op de afterparty locatie te zijn) ga je naar de HAL. Ik snap helemaal niks van de omschrijving op de site, maar het klinkt vaag, dus goed. Vaak is het hier experimenteel, maf en tegendraads. Vergeet je fiets niet, want die staat nog op het Canadaplein.
 6. AFTERPARTY’s Als je mijn advies helemaal hebt opgevolgd, dan ben je inmiddels in een kunstzinnige, teute bui en heb je al enige vaagheid ervaren (of die van de HAL of die van de Zandtekenaar). Een after is de volgende, logische stap. HAL25 is dé afterparty specialist van Kunst tot de Nacht en na de DRIVE IN kan je hier dus blijven om nog even te dansen. Of je te verwonderen. KOEL310 heeft ook een after. De bus gaat er niet naartoe, maar je kan ook gewoon je fiets pakken!

View Comments (3)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online