Aan het lezen
Laatbloeier

Laatbloeier

Avatar foto

Alkmaarder Robert Schuurman maakt sinds het begin van de huidige eeuw furore als diskjockey. Eerst als huis-dj Schuur van Atlantis – het huidige Poppodium Victorie – en tegenwoordig onder zijn naam DJ Scurio. Als hij muziek van anderen draait tenminste, waaronder specialiteiten als Braziliaans, wereldmuziek, soul en funk. “Muziek met een hoge feel good-factor”, zegt hij zelf. Als Scurio (zonder de toevoeging DJ) produceert hij zijn eigen muziek. “Experimentele elektronica met een twist.” Er verscheen inmiddels een ep: Constellations.

Maar hij doet meer. Kissed By A Ghost is een ander elektronicaproject waarmee Schuurman aan de weg timmert, in zowel Nederland als ver daarbuiten. Onder die naam is inmiddels het album Spaced Out verschenen. Met zijn Amerikaanse muziekvrienden Mike en Reyna Leigh Miles vormt hij bovendien het collectief Future Suns, dat vorig jaar debuteerde met het dubbelalbum Turn You On, dat evenals Spaced Out te vinden is op bandcamp.com.

 

“In de indiechart van Undergroundmusic.FM hebben we met twee singles de eerste positie behaald”, vertelt Robert Schuurman met gepaste trots. “Bovendien stonden we in de top tien van de indiechart op Indie XL, met de track Five Bullets In My Gun.”

Momenteel wordt door Future Suns druk gewerkt aan een nieuw album, dat uiterlijk begin volgend jaar moet verschijnen. “We zijn op zoek naar een goede producer voor die plaat. Dan kunnen we binnenkort de studio in.”

 

Schuurman bewandelt geenszins de geëffende muziekpaden. Dat deed hij ook al niet in Atlantis, waar hij op zaterdagavond rustig Tool in de cd-speler schoof of Jane’s Adiction. “Het is tegenwoordig vooral Justin Bieber en consorten wat de klok slaat. Wanneer hoor je op een 3FM nog een nummer van dEUS voorbij komen? In de ether is een alternatief geluid überhaupt vrijwel niet meer te horen. Op festivals is die vervlakking ook al jaren gaande. De echt spannende jazz lijkt bijvoorbeeld al jaren bijzaak bij North Sea Jazz en ook Pinkpop is steeds meer een afspiegeling van de commerciële hitlijsten. In ons land zijn er in mijn ogen mede daarom heel weinig artiesten die nog iets spannends en unieks durven maken. Kensington? Jett Rebel? Fraaie voorbeelden van betere marketing dan de muziek zelf. Al hoop ik dat de laatste eens met een echt goede plaat komt Ik zit duidelijk in het alternatieve circuit en dat is in Nederland nou eenmaal heel erg lastig”, verzucht Schuurman.

“Dat is een van de redenen dat ik met Amerikanen ben gaan werken. Die denken out of the box. Steeds meer ambitieuze Nederlandse artiesten grijpen naar buitenlandse producers. Neem Amber Arcades, die een Amerikaan in de arm heeft genomen (Ben Greenberg). Muziek maken heden ten dage is steeds meer een kwestie van budget, lef en doorzettingsvermogen. Ik ben een laatbloeier met mijn 46 jaar, maar daar laat ik me niet door tegenhouden. Ik blijf doen waar mijn hart ligt.”

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online