Lief
Ik ben Ema Najetovic en samen met Karlijn Plunkett heb…
Een vogel zat
op het zebrapad
in elkaar gedoken,
al vliegend door de grote stad
had hij een poot gebroken
de mensen dromden eromheen,
daar op het drukke plein
’t verkeer stond stil, nou zie je maar,
hoe lief de mensen zijn
Toon Hermans
Tekst & video door Ema Najetovic tijdens de Shuffle Schrijfmarathon 2019.
Soms word ik moedeloos, soms strijdlustig en soms kijk ik gewoon weg. Gevolgd door een onbehaaglijk gevoel dat bestaat uit een mix van schuld, schaamte, irritatie en wanhoop. Tot slot vorm ik mijn oordeel. Ik heb het over de in-my-face-discussie op de tijdlijn van mijn Facebookpagina. Maakt niet uit waarover, gewoon discussie. Gek word ik ervan.
Ik laat mijn gezonde verstand eroverheen gaan, weeg alle argumenten tegen elkaar af en kies partij. BAM, ik ben ineens speler van het grote polarisatiespel wat de laatste tijd gespeeld lijkt te worden. Opvallend genoeg kan ik het, na oordelen, gewoon naast mij neerleggen. Tot ik wéér een discussie tegenkom. Het duurt niet lang voor ik zelf ook voor of tegen iets ben en ik mezelf betrap op de gedachte: Het gaat niet goed in Nederland.
Betekenis ‘Polarisatie’
Je hebt gezocht op het woord: polarisatie.
Po-la-ri-sa-tie (de; v; meervoud: polarisaties)
1. De vorming van tegenstellingen, van uitersten, van tegengestelde polen
Wellicht hangt het af van mijn bui, want er zijn óók dagen dat ik precies het tegenovergestelde denk. Joh, ik zie dan bijna vlinders fladderen en het straatbeeld lijkt zo’n glansglitter instafilter te hebben. Heerlijk! Ik zie verliefden, kleine strijders, samenwerkers, vriendelijke dieren, nieuwsgierige aagjes, zorgenmakers en bezige bijen. Wat ík op mijn tijdlijn voorgeschoteld krijg lijkt helemaal niet op wat ik zie als ik door Alkmaar loop.
Invloed van media
Ik wil niet zuur en verbitterd klinken hoor, maar ik doe het toch. Media leeft op kijkcijfers en die krijg je niet door publicaties waar mensen ambivalent over zijn. Het moet schokken en reacties uitlokken. Daar spelen de sociale media weer op in. Ze laten op hun beurt berichten waar veel reacties en verschillende symbolen aan gehangen worden beter zien. Ze maken daarin geen onderscheid tussen ???? en ❤. Voilà; discussie wordt beter zichtbaar en bereikt ieders tijdlijn technisch makkelijker dan andere berichten. De verschillen worden uitvergroot, zijn zichtbaar en… geven een vertekend beeld. Het beeld dat het niet goed gaat in Nederland.
Bekend maakt bemind
“Ik hou niet van allochtonen, maar wel van jou hoor Ema. Jij bent anders.” Chris (klasgenoot basisschool). Deze opmerking is exemplarisch voor hoe het gaat. Onbekend maakt onbemind en online ben je vaak onbekenden van elkaar. Van nature is de mens rijkelijk bedeeld met allerlei eigenschappen die stuk voor stuk mooi en universeel zijn. We zijn in staat te beminnen, we zijn behulpzaam en medelevend. Dát is wat ik voornamelijk zie als ik om mij heen kijk. Online creëert een afstand, een muurtje waar je net even makkelijk iets overheen roept. Offline zien we elkaar en ontstaat er grond om elkaar te zien en te begrijpen.
Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ben op pad gegaan om de offline verhalen van mensen te zoeken. Ik stelde ze verschillende vragen. Wanneer de laatste keer was dat iemand iets liefs heeft gedaan en wat dat was, waar ze zing onlangs over verwonderd hebben en wat ze het mooiste aan mensen vinden. Via WhatsApp appte ik verschillende vrienden en kennissen met de vraag: “Wat vind je het mooiste aan mensen?” De reacties zijn hartverwarmend. Mensen zijn lief en in staat om te verbinden. Iedere dag weer. De online kloof raakt Alkmaar misschien wel, maar kenmerkt haar niet en zolang je zoekt naar verwondering, zal je het vinden. Daar zorgt de mens wel voor.
Kleine nabrander: Kinderen voor Kinderen (ik ben groot fan) bracht in 1984 het volgende nummer uit. Het is dat ik geen tijd heb, maar ik zie het zó zitten om de baas te zijn van het journaal.
https://www.youtube.com/watch?v=yrNcGYuUqrU
Bekijk ook: De helden van de marathon
Bekijk hier de andere inzendingen van de Shuffle Schrijfmarathon 2019.
Ik ben Ema Najetovic en samen met Karlijn Plunkett heb ik Shuffle in het leven geroepen omdat ik vind dat er niks was om te lezen over hoe leuk Alkmaar is. Al snel ontdekte ik dat ik iedereen graag de kans wil geven om te kunnen schrijven en spuien. Vandaar de ‘Iedereen mag meedoen’ uitroep. Bij Shuffle zijn we vrienden en we zijn lief voor elkaar. We zijn geïnteresseerd in anderen en pakken alle kansen die we pakken kunnen. Tot nu toe lukt het aardig. We hebben iets heel moois neergezet en ik hoop dat het voor áltijd en áltijd blijft bestaan en ontwikkelen. Op een gegeven moment zonder mij, maar nu nog niet.