Aan het lezen
Kunstkrachten gebundeld: ShufflePrent #1

Kunstkrachten gebundeld: ShufflePrent #1

Lisa Baijs, aangenaam. Sinds maart 2017 trotse eigenaar van mijn freelance bedrijf Studio Bays en werkzaam als grafisch vormgever, illustratief ontwerper en visual storyteller. Ik doe écht heel veel. Ik hou van afwisseling en uitdaging dus zet me niet vast op maar 1 specifiek onderdeel, zoals het ontwerpen van logo’s of maken van portretten. Ik ben “allround beeldmaker” op papier en ruimtelijk én ontwikkel ook producten zoals tafelkleden, onderzetters, ceramische beelden, theedoeken etc. Dat is het mooie van mijn vak, alles kan, alles mag.

‘RAAF’

Ik ben momenteel bezig met een heel groot persoonlijk project, waar ik tevens mee ben afgestudeerd. Het is een graphic novel / beeldroman genaamd ‘RAAF’. De titel verklapt al een beetje: het gaat over een jong volwassen jongen met het hoofd van een raaf.
Lezers krijgen inzicht in het leven van de jong-adolescente Raaf, een jongen met een opvallend uiterlijk. We zien hem in het dagelijks leven in strijd met verschillende sociale aspecten en hoe hij hiermee omgaat en leert omgaan. Sociale angst, vorming van een eigen identiteit en diverse aspecten van alleen zijn worden op een visuele manier onder de aandacht gebracht. Zijn uiterlijk staat als metafoor voor de verandering die hij doormaakt maar ook voor het feit dat hij -letterlijk en figuurlijk- anders is dan “de rest”. He boek is nog in ontwikkeling. Ik heb gestreefd om het af te krijgen in september maar wegens drukte vrees ik dat ik dat niet ga halen. Maar het komt af! Ik ben inmiddels al 1,5 jaar behoorlijk gemotiveerd aan het werken aan dit project en ben vastberaden het uit te geven.

Sociale angst, vorming van een eigen identiteit en diverse aspecten van alleen zijn worden op een visuele manier onder de aandacht gebracht.

Shuffle X GAA

Toffe opdracht! Ik werd gebeld door Sarai de Haan, van het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA) in juni. Precies één week nadat ik te horen had gekregen dat ik was afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam -als illustrator wel te verstaan-. Ze vertelde me het idee van een soort blinde samenwerking tussen dichters en beeldmakers. Een nieuw idee van GAA en Shuffle! Ik kreeg dezelfde week nog het gedicht opgestuurd. Ik heb besloten de naam van de dichter niet te vragen. Het feit dat ik geen naam wist gaf me de volledige vrijheid om het gedicht naar eigen interpretatie te behandelen, zonder meningen of visies van anderen.

De toeschouwer geeft betekenis, voor iedereen betekend een beeld of een woord iets anders of roept het andere gevoelens op.

Natuur

Iets wat altijd terug komt in mijn werk is de natuur. Dieren en planten inspireren en fascineren mij ontzettend veel. Ik ga niet te veel zeggen over het beeld getiteld “Life” wat ik voor Shuffle x GAA heb gemaakt. Dit omdat in zekere zin het gedicht dat ook al doet. Ik wilde ervoor zorgen dat mijn beeld en het gedicht elkaar zouden aanvullen. Het oog en het brein moet de rest doen. De toeschouwer geeft betekenis, voor iedereen betekend een beeld of een woord iets anders of roept het andere gevoelens op. De print is in het echt te bewonderen in het Grafisch Atelier Alkmaar, en wordt ook in beperkte oplage verkocht. Elke print is uniek: ik heb namelijk expres niet elke keer de twee lagen hetzelfde gepositioneerd.

Het gedicht

Mijn uitgangspunt voor dit werk is het gedicht van Rosa de Boer, dat zij schreef over de bitterzoete vergankelijkheid van het leven.

Geef elkaar een zoen

Alles is tijdelijk,
daar kom je telkens achter.
Zo word je wijsheid steeds iets sterker,
je buikje steeds iets zachter.

In die zin is alles wetmatig,
een cirkel eindigt nooit.
Zonder begin geen einde,
zonder leven geen dood.
Diepte wordt bepaald door leegte,
of is het andersom?
Het verleden bepaalt de toekomst,
of bepaalt de toekomst wat er komt?

Zo steekt alles in elkaar,
als een oneindig geheel.
Houdt alles met elkaar verband,
soms te weinig, soms juist iets te veel.

Dat is het dan, dat leven,
wat een fenomeen.
We zijn hier voor heel even,
gelukkig niet alleen.

Dus als alles tijdelijk is,
en je hebt het ermee te doen,
twijfel dan niet al te lang,
en geef elkaar die zoen.
Proost op alle dagen, de liefde en het leven,
al is het maar voor even.”

Wil je meer over mij en mijn werk weten? Kijk gerust op:
mijn website
Instagram
Lisa Baijs, aangenaam. Sinds maart 2017 trotse eigenaar van mijn freelance bedrijf Studio Bays en werkzaam als grafisch vormgever, illustratief ontwerper en visual storyteller. Ik doe écht heel veel. Ik hou van afwisseling en uitdaging dus zet me niet vast op maar 1 specifiek onderdeel, zoals het ontwerpen van logo’s of maken van portretten. Ik ben “allround beeldmaker” op papier en ruimtelijk én ontwikkel ook producten zoals tafelkleden, onderzetters, ceramische beelden, theedoeken etc. Dat is het mooie van mijn vak, alles kan, alles mag.

‘RAAF’

Ik ben momenteel bezig met een heel groot persoonlijk project, waar ik tevens mee ben afgestudeerd. Het is een graphic novel / beeldroman genaamd ‘RAAF’. De titel verklapt al een beetje: het gaat over een jong volwassen jongen met het hoofd van een raaf.
Lezers krijgen inzicht in het leven van de jong-adolescente Raaf, een jongen met een opvallend uiterlijk. We zien hem in het dagelijks leven in strijd met verschillende sociale aspecten en hoe hij hiermee omgaat en leert omgaan. Sociale angst, vorming van een eigen identiteit en diverse aspecten van alleen zijn worden op een visuele manier onder de aandacht gebracht. Zijn uiterlijk staat als metafoor voor de verandering die hij doormaakt maar ook voor het feit dat hij -letterlijk en figuurlijk- anders is dan “de rest”. He boek is nog in ontwikkeling. Ik heb gestreefd om het af te krijgen in september maar wegens drukte vrees ik dat ik dat niet ga halen. Maar het komt af! Ik ben inmiddels al 1,5 jaar behoorlijk gemotiveerd aan het werken aan dit project en ben vastberaden het uit te geven.

Sociale angst, vorming van een eigen identiteit en diverse aspecten van alleen zijn worden op een visuele manier onder de aandacht gebracht.

Shuffle X GAA

Toffe opdracht! Ik werd gebeld door Sarai de Haan, van het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA) in juni. Precies één week nadat ik te horen had gekregen dat ik was afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam -als illustrator wel te verstaan-. Ze vertelde me het idee van een soort blinde samenwerking tussen dichters en beeldmakers. Een nieuw idee van GAA en Shuffle! Ik kreeg dezelfde week nog het gedicht opgestuurd. Ik heb besloten de naam van de dichter niet te vragen. Het feit dat ik geen naam wist gaf me de volledige vrijheid om het gedicht naar eigen interpretatie te behandelen, zonder meningen of visies van anderen.

De toeschouwer geeft betekenis, voor iedereen betekend een beeld of een woord iets anders of roept het andere gevoelens op.

Natuur

Iets wat altijd terug komt in mijn werk is de natuur. Dieren en planten inspireren en fascineren mij ontzettend veel. Ik ga niet te veel zeggen over het beeld getiteld “Life” wat ik voor Shuffle x GAA heb gemaakt. Dit omdat in zekere zin het gedicht dat ook al doet. Ik wilde ervoor zorgen dat mijn beeld en het gedicht elkaar zouden aanvullen. Het oog en het brein moet de rest doen. De toeschouwer geeft betekenis, voor iedereen betekend een beeld of een woord iets anders of roept het andere gevoelens op. De print is in het echt te bewonderen in het Grafisch Atelier Alkmaar, en wordt ook in beperkte oplage verkocht. Elke print is uniek: ik heb namelijk expres niet elke keer de twee lagen hetzelfde gepositioneerd.

Het gedicht

Mijn uitgangspunt voor dit werk is het gedicht van Rosa de Boer, dat zij schreef over de bitterzoete vergankelijkheid van het leven.

Geef elkaar een zoen

Alles is tijdelijk,
daar kom je telkens achter.
Zo word je wijsheid steeds iets sterker,
je buikje steeds iets zachter.

In die zin is alles wetmatig,
een cirkel eindigt nooit.
Zonder begin geen einde,
zonder leven geen dood.
Diepte wordt bepaald door leegte,
of is het andersom?
Het verleden bepaalt de toekomst,
of bepaalt de toekomst wat er komt?

Zo steekt alles in elkaar,
als een oneindig geheel.
Houdt alles met elkaar verband,
soms te weinig, soms juist iets te veel.

Dat is het dan, dat leven,
wat een fenomeen.
We zijn hier voor heel even,
gelukkig niet alleen.

Dus als alles tijdelijk is,
en je hebt het ermee te doen,
twijfel dan niet al te lang,
en geef elkaar die zoen.
Proost op alle dagen, de liefde en het leven,
al is het maar voor even.”

Wil je meer over mij en mijn werk weten? Kijk gerust op mijn website!

Instagram:

Facebook:

www.facebook.com/studiobays

” data-wplink-url-error=”true”>Facebook

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online