Aan het lezen
Lowbudgetmaaltijd van Alkmaarse markt

Lowbudgetmaaltijd van Alkmaarse markt

Inspiratie nodig voor een makkelijk lowbudgetrecept? Maaike ging naar de Alkmaarse markt en scoorde hier een complete maaltijd voor €3,61 p.p. Geheel vegan, maar je kan er makkelijk je eigen draai aan geven.

foto’s en tekst: Maaike Blom

De Alkmaarse markt
Wie kent hem niet. Elke zaterdag weer gezelligheid en reuring op de Gedempte Nieuwesloot. Veel toeristen, maar ook genoeg locals die hun wekelijkse boodschappen komen doen. Of voorbijgangers die even een loempia halen. De Alkmaarse markt is ooit begonnen als kaasmarkt op het Waagplein, in de 17e eeuw welteverstaan. Die Kaasmarkt is er nog steeds,  langzamerhand zijn er meer kraampjes bijgekomen en is de markt verplaatst naar de Gedempte Nieuwesloot. Groente en fruit, vlees en vis, noten en zaden, gebak en brood, bloemen en planten. Je kan er van alles halen. Het is een diverse markt, dus voor ieder wat wils.

On a budget
Ik, Maaike, door en door Alkmaarsche, ben de uitdaging aangegaan om avondeten te scoren op de markt. En dan wel low budget en niet al te moeilijk. Maar wel iets wat je niet zo vaak maakt. Snap je? Iets specialers dan gewoon gewoon.  Mijn doel was om sowieso onder de 5 euro p.p. te blijven. Uiteindelijk kwam ik in totaal uit op 14,45 euro voor vier personen. Een snel rekensommetje: 3,61 euro de man. Goeie deal!

Op naar de markt
Ik woon al jaren in Alkmaar. Maar ik moet toegeven, ik kom er niet zo vaak, op de markt. Het is me wat druk. Toch weet ik dat de producten van de markt goede producten zijn. Dus daar ging ik dan. Om een uur of 11 ging ik samen met mijn broertje naar het centrum. Lijstje mee, Shuffle-tas mee, herbruikbare zakjes mee en camera om m’n nek. Vol goede moed richting de markt.

zus & broer richting de markt

Het was nog helemaal niet druk, dus dat vond ik fijn. Als eerste naar de aardappelkraam aan het begin van de markt, voor 500 gram zoete aardappels, een bol knoflook en een grote gele ui. Samen voor nog geen 2,50 euro.

Kijkend op mijn lijstje wist ik dat we naar de groentekraam moesten omdat ik een vegan gerecht wilde gaan maken. Eenmaal daar had ik snel een tas vol aan ingrediënten. Ik gaf hier 11,95 euro uit.

Zero waste
Het fijne van de markt vind ik dat je zelf je tasjes mee kan nemen. Het overgrote deel is niet voorverpakt, wat enorm scheelt in plasticverspilling. Ik had allerlei tasjes/zakjes mee om het eten in te doen. Alleen de champignons en rucola zaten al in een plastic bakje. De kooplui op de markt vinden het alleen maar fijn als je zelf een tasje hebt. Vergeet dit dus niet mee te nemen!

Wat heb ik gekocht (plus wat extra ingrediënten)?

 • 4 paprika’s
 • 500 gram zoete aardappel
 • 250 gram champignons
 • 1 ui
 • knoflook (2 teentjes)
 • 1 komkommer
 • 1 courgette 
 • 4 tomaten 
 • bosui 
 • rucola
 • peper, zout, Italiaanse kruiden
 • olijfolie

 Optioneel:

 • kaas, bijvoorbeeld feta of geraspte Hollandse kaas; doe dit erover voordat het in de oven gaat
  (je gerecht is dan niet meer vegan, maar nog wel vegetarisch)
 • pijnboompitjes

Gevulde paprika – instructies:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Was de zoete aardappel en snij deze in kleine blokjes. Kook ze tot ze zacht zijn, ongeveer 15 minuten.
3. Snij de knoflook en ui klein en fruit deze in een pan met olie. Was en snij ondertussen de courgette en champignons in kleine stukjes.
4. Doe de courgette en champignons bij de ui/knoflook en bak tot het gaar is. Voer er Italiaanse kruiden/peper/zout/wat je maar wilt aan toe.
5. Giet de zoete aardappel af en stamp het in de pan fijn. Voeg kruiden toe naar smaak.
6. Was en snij de paprika horizontaal doormidden. Verwijder de stengel en de pitjes.
7. Olie een ovenschaal in en leg de paprika erin. Vul de paprika’s met zoete-aardappelpuree.
8. Voeg het groentemengsel aan de paprika toe. Strooi er eventueel kaas of geroosterde pijnboompitten overheen en leg de paprika’s in de ovenschaal.
9. Zet de ovenschaal met gevulde paprika’s ongeveer 20 minuten in de oven, dan worden de paprika’s beetgaar.

Salade – instructies:
1. Was en snij de komkommer in plakjes en snij deze doormidden. Was de tomaat en snij deze in blokjes.
2. Was de bosui en snij deze in dunne ringetjes.
3. Doe de rucola in een schaal, voeg de komkommer, tomaat en bosui hieraan toe.
4. Besprenkel met olijfolie, peper en zout naar smaak.

Als je alles hebt klaargemaakt, rest alleen het opdienen nog. Eet smakelijk!

Haal jij vaak avondeten op de markt? Wat is je favoriete maaltijd om klaar te maken? Mij is het shoppen supergoed bevallen. De markt heeft veel te bieden, het was gezellig en zo ben je er nog lekker eventjes uit op je zaterdag. Ik ben super benieuwd naar jouw ervaring, dus laat vooral een berichtje achter!
Liefs, Maaike

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online