Aan het lezen
Luna Rolie (20) raadt iedereen Open Monumentendag aan “In twee uur tijd mijn passie ontdekt!”

Luna Rolie (20) raadt iedereen Open Monumentendag aan “In twee uur tijd mijn passie ontdekt!”

Avatar foto

Op zaterdag 11 en zondag 12 september is het weer Open Monumentendag in Alkmaar. Ik herinner mij nog steeds mijn allereerste Open Monumentendag. Mijn moeder en ik zijn altijd overal te laat, en dat gold ook voor die dag. We zijn in de laatste twee uur van Open Monumentendag door heel het centrum van Alkmaar gerend, om de tofste monumenten te bezoeken. Ook al was het zo kort in tijd, deze dag heeft enorm veel impact op mij gehad. Ik vond de monumenten heel bijzonder. Dit waren namelijk allemaal plekken waar je nooit
zomaar naar binnen kon en alleen ik mocht dat zien! (En alle andere open monumentendag bezoekers, maar daar was ik helemaal niet mee bezig). Het grote geheim van de stad waar alleen kleine Luna van op de hoogte was. Want ik wist hoe dat mooie pand op de Oude Gracht er van binnen uitzag, en wat voor prachtige tuin er zomaar midden in de stad te vinden was. En dat er een verscholen kerk staat aan het Fnidsen waar eens in de zoveel tijd gezongen werd.

tekst: Luna Rolie, junior verslaggever Erfgoed Alkmaar

Schuilkerk Remonstrantsekerk Fnidsen

“Tijdens Open Monumentendag sloeg er een vonkje over”

Als ik dan later met mijn vriendinnetjes door de straten van Alkmaar liep, kon ik
opscheppen over het feit dat ik daar binnen was geweest. Dat droeg ik met grote trots. Ik ben nu 20 jaar en tweedejaars erfgoedstudent op de Reinwardt Academie in Amsterdam. En die dag die ik hier net beschreven heb, beschouw ik als een hint van mijn toenmalige toekomst. Hier is een vonkje overgeslagen, op Open Monumentendag heb ik een stukje van mijn passie voor erfgoed ontdekt, ook al kwam dat besef pas later. Open Monumentendag heeft dus iets heel moois voor mij gedaan.

11 en 12 september

Elk jaar in het tweede weekend van september is het Open Monumentendag plaats. Dan zijn er in Alkmaar maar liefst 60 tot 80 monumenten gratis te bekijken. En dat is niet alleen maar in onze binnenstad want ook in Oudorp, Schermer en zelfs Graft & De Rijp kan jij een bezoekje brengen aan bijzondere locaties. En deze vele locaties zijn niet zomaar open. Met de hulp van zo’n 400 vrijwilligers wordt Open Monumentendag elk jaar weer tot een feit gemaakt. Deze vrijwilligers zijn monumenteneigenaren en –beheerders die bijvoorbeeld speciaal voor deze dag hun monumentale pand toegankelijk stellen voor publiek,  surveillanten, verhalenvertellers, bemanning van infopunten, en deelnemers aan de historische markt in de Grote Sint Laurenskerk.

Bunker museum Alkmaar

Open Monumentendag gaat trouwens niet alleen over andermans huizen, maar ook over kerken, scholen, molens, hofjes and so much more. Misschien ging jij als kind ook met je ouders naar de Grote Sint Laurenskerk in het centrum omdat daar op Open Monumentendag altijd een historische markt is en leuke kinderactiviteiten. Die zijn er dit jaar weer (en als je nog een zusje of broertje hebt op de basisschool zijn die kinderactiviteiten super tof!). Verder is er ook een historische markt. Maar sowieso is het de moeite waard om eens door die grote kerk te lopen waar je misschien regelmatig langs fietst of loopt…

Juist ook leuk voor jonge mensen

En ik ben zeker niet de enige in mijn leeftijdsgroep die Open Monumentendag waardeert. Ook mijn goede vriendin Dixie (18) is fan. Toen zij jong was en in een monument woonde, deed zij met haar gezin mee aan Open Monumentendag. De liefde die zij in hun presentatie stopten was duidelijk te ervaren voor de bezoekers. Er werd een cake gebakken in de
keuken zodat het hele huis een fijne geur had en mensen zich er welkom voelden.

Het kleinste huisje in Schermerhorn

Ik vind het persoonlijk echt een eer dat wij als vreemden zo lief ontvangen worden in iemands monument. Nu Dixie ouder is, gaat zij, net als ik, zelf op onderzoek uit. Ze vertelde mij dat de grootste reden waarom zij Open Monumentendag bezoekt is dat je een kijkje kan nemen in andermans wereld, zonder dat dat raar voelt, je bent gewoon welkom. Maar ook het verrassingseffect speelt een grote rol. Soms verwacht je dat een pand heel strak en modern ingericht is en dan kom je binnen en is het totaal het tegenovergestelde en overtreft het je verwachtingen.

Tips van Dixie en Luna

Dixie en ik vinden dat iedereen, jong of oud, dit jaar een bezoekje zou moeten brengen
aan Open Monumentendag 2021 op 11&12 september. Al is het maar 10 minuten van je tijd. Wij hebben daarom voor jou een kleine selectie aan tips. Maak een mooie stadswandeling en let goed op de geel/blauwe Open Monumentendagvlaggen. Zie je zo’n vlag, loop dan gewoon eens naar binnen. Locaties waar wij van denken dat je ze leuk gaat vinden, zijn bijvoorbeeld op zaterdag rondom de binnenstad: de Gasfabriek, de Glazenier op het Fnidsen of het varende monument De Bulgia. Op zondag raden wij je aan om richting Graft te gaan daar oudhollandse snoepjeste halen bij Bram en Aagje en het raadhuis te bezoeken. Of bijvoorbeeld de stoommachine in de Rijp.

Keuken van het kleinste huisje van Schermerhorn


En onthoud, als de kleine Luna binnen twee uur haar passie heeft kunnen vinden op
monumentendag, wie weet wat deze dagen dan voor jou te bieden hebben….

Kijk hier voor het programma van Open Monumentendag hier.

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online