Aan het lezen
Maak kennis met Grafisch Atelier Alkmaar

Maak kennis met Grafisch Atelier Alkmaar

Het Grafisch Atelier Alkmaar is een werkplaats voor het maken van grafische prenten. Nu zegt dit je waarschijnlijk niet zo veel, maar ik wil je toch uitnodigen om door te lezen. Want het is toch wel bijzonder, een klein stukje ambacht, zo midden in de stad. En zelfs voor degenen die helemaal niet creatief zijn, want voor een betaalbare prijs kan je er ook kunst kopen.

Tekst: Maxime Zippora

Bij het begin beginnen

Wat is een grafiek eigenlijk? Het is een is een overkoepelde term voor grafische technieken. Alles wat wordt gedrukt en in een oplage geproduceerd kan worden. Elke prent blijft handwerk, het is nooit exact hetzelfde. Daarom wordt elk stuk genummerd en gesigneerd. Het gaat dus om unieke stukken.

Hiervoor zijn een hoop materialen nodig zoals, inkt en papier maar ook een grote etspers. Omdat deze erg groot en ook duur zijn, heeft de kunstenaarsvereniging van Alkmaar bedacht dat het beter was om de krachten te bundelen. Zo is het idee ontstaan van een gezamenlijke werkplaats en in 1975 is het Grafisch Atelier Alkmaar officieel geopend.

GAA etspers
Etspersen in Grafisch Atelier Alkmaar

Het interview houd ik met Sarai, zij is een van de beheerders. Tijdens het interview komt Rolluf binnen stappen, hij is zelf kunstenaar en oud-voorzitter van het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA). Onverwachts sluit hij zich zijdelings ook aan bij het interview. Een leuke toevoeging, want Rolluf is een van de kunstenaars die vanaf het eerste uur betrokken is geweest en aanwezig was bij de oprichting. Rolluf: “Er is ondertussen een hoop vernieuwd, maar de eerste etspers die staat er na ruim veertig jaar nog steeds.”

Waarom een Grafisch Atelier?

Het GAA is er om de kennis die er nu is over grafiek in stand te houden, nieuwe kennis op te doen, maar vooral ook om kennis door te geven. En dan heb je aan Sarai een hele goede. Als zij vertelt over haar lessen op de kunstacademie, gaat zij steeds meer met haar handen praten. Ze vertelt sneller en gepassioneerd. Het is duidelijk hoe diep de liefde voor graveren zit bij haar. “Mijn kennis over grafiek overdragen aan anderen, dat vind ik misschien nog wel mooier dan zelf een ets maken.”

Sarai de Haan
Sarai de Haan

Wat is er dan zo mooi aan grafiek?

Rolluf: “Het is een vak dat je moet leren beheersen. Het eindresultaat kan prachtig zijn en daarvoor moet je niet alleen creatief zijn, maar ook analytisch kunnen denken, het is echt vakmanschap. Je doet ook niet zomaar even de flikflak. Maar als je hem dan op een dag perfect uitvoert, dan voelt het zo goed!”

“Zonder moeite geen kunst”

Sarai: “Ook is grafische kunst betaalbaar voor een veel groter publiek. Van een schilderij maak je er maar één waardoor het erg kostbaar wordt. Maar van een prent worden er altijd meerdere gemaakt. Het is overigens niet zo dat deze oplage oneindig is, het gaat meestal om een beperkte oplage van een stuk of twintig. Op deze manier blijft het wel exclusief.”

Open werkplaats

Je kan in het atelier werken als je een student kunstacademie bent, kunstenaar, maar ook een amateur die de technieken goed onder de knie heeft is welkom. Sarai: “Een goeie amateur en professional zijn soms niet te onderscheiden.”Als kunstenaar is het vaak lastig om rond te komen. Mensen krijgen vaak een gezin en nemen een andere baan voor een vast inkomen. Dan doen zij het graveren erbij, maar vaak zijn ze wel hartstikke goed in wat zij doen.

Hoe populair is grafiek?

“Je ziet dat de populariteit van grafiek in golfbewegingen gaat. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden, maar mensen willen graag exclusiviteit. Je zou bijvoorbeeld wel een poster kunnen maken, maar die beperkte oplage van een analoge druk heeft zijn charme. Dat elke druk met de hand gemaakt is en met evenveel aandacht”, aldus Sarai.

GAA tentoonstelling

Tentoonstellingen

Als je binnenkomt bij het atelier worden daar meteen een aantal werken tentoongesteld. Elke vijf à zes weken verandert deze tentoonstelling. Van maandag t/m vrijdag zijn zij van 10.00 tot 17.00 geopend. Iedereen is welkom om deze prenten te komen bekijken. En alle prenten die je ziet kan je ook kopen, dus wie weet heb jij binnenkort wel een mooi stukje kunst aan de muur.

View Comments (2)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online