Aan het lezen
Marcel en de neuspiercingfascinatie

Marcel en de neuspiercingfascinatie

Avatar foto
Neuspiercingfacinatie

“Tupac, jonge!” zegt een grote, stoer-ogende jongen van eind twintig. “Je kunt wel stellen dat hij de trend heeft gezet. Daarom zit die van mij ook aan de rechterkant!”. Neuspiercings. Waar je ook kijkt, vandaag de dag zie je ze overal.

Tekst & beeld: Marcel Prager & Senna Brammer tijdens Shuffle Schrijfmarathon 2019

Ware fascinatie

Zowel mannen als vrouwen versieren hun neus met dit sieraad. Tijdens de Shuffle Schrijfmarathon valt het mij op dat vrouwen hem voornamelijk links dragen, terwijl hij bij mannen vaak aan de rechterkant zit. Met het verstrijken van de tijd groeit mijn fascinatie voor de neuspiercing.

Waar baseert men toch de keuze op voor links of rechts? En wat voor betekenis hangt hieraan? Op een gegeven moment begin ik me zelfs af te vragen waarom mensen überhaupt een neuspiercing laten zetten. Senna besluit dat het tijd is voor een grondig onderzoek. Een heuse missie is geboren: wij gaan Alkmaar eens flink bij de neus nemen.

New year, new me?

Onze zoektocht begint bij Kingdom Alkmaar. Piercer Zoë staat ons vriendelijk te woord. “Het valt mij op dat Alkmaarders in de aanloop naar de winter ineens massaal neuspiercings laten zetten,” zegt ze. “Ik heb geen idee waarom. New year, new me, misschien?,” lacht ze.

Er zijn verschillende soorten neuspiercings:

De bridge-piercing gaat door de huid van de neusbrug en bevindt zich ongeveer op ooghoogte.

De septumpiercing is een piercing door het neustussenschot. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat deze piercing niet door het kraakbeen, maar door het dunne stukje huid onder het kraakbeen.

De neusvleugelpiercing is de meestvoorkomende neuspiercing. Dit is een knopje of ringetje in de linker- of rechterneusvleugel .

We vragen Zoë of er een bepaalde balans is in het aantal vrouwen versus mannen dat een neuspiercing laten piercen. “Als ik bij 100 vrouwen een neuspiercing zet, zijn er zo’n 25 mannen die met een gepiercete neus de shop uitlopen. Vrouwen zijn wat dat betreft wel baas boven baas.” Of er nog een bepaalde betekenis aan hangt? Volgens Zoë is lichaamsversiering de voornaamste reden. Uiteraard hebben Senna en ik netjes ons huiswerk gedaan en deden we een wel heel opmerkelijke bevinding…

Bijzondere verbinding

De Indiase traditionele geneeswijze Ayurveda beweert namelijk dat de linkerneusvleugel in verbinding staat met de voortplantingsorganen van de vrouw. Het piercen van deze neusvleugel zou menstruatieklachten verminderen, een bevalling gemakkelijker maken en zélfs de vruchtbaarheid stimuleren!

Uit onze enquête blijkt dat zo’n 60% van de Alkmaarders met een neuspiercing vrouw is. Maar liefst 75% van deze vrouwen draagt haar neuspiercing aan de linkerkant. Hmm… Zou dit soms iets te maken hebben met de verbinding linkerneusvleugel-voorplantingsorgaan? Senna en ik trekken de Langestraat op voor het echte veldwerk!

beeld neuspiercing

Chocolate side

In Alkmaars drukste winkelstraat kijken we het shoppende publiek letterlijk de piercing uit de neus. Wanneer we vragen naar de keuze linkerkant/rechterkant, passeert een legio redenen de revue. Van “zo kan ik makkelijker het onderscheid tussen links en rechts maken”, tot “ik wil deze pukkel verbloemen” en van “Tupac” tot “deze kant voelde het beste”.  Vooralsnog lijkt de welbekende “chocolate side” in Alkmaar de doorslaggevende factor.

“Chocolate side – de kant van je gezicht die je het meest aantrekkelijk vindt.”

Het Ayurveda-gegeven is niet alleen voor Senna en mij iets nieuws. De Alkmaarder reageert aanzienlijk verbaasd bij het horen van dit feitje. Cleo (17) staat er echter niet van te kijken: “een week na het piercen van mijn neus las ik iets over de linkerneusvleugel en de stimulatie van de vruchtbaarheid. Baalde ik stiekem een beetje van. Ik had die van mij toch nèt aan de rechterkant laten zetten.”

Het neusje van de zalm

Of ik na dit avontuur antwoord heb gevonden op al mijn neuspiercingvragen? Ja, zeker. Of ik het tof vond om mijn neus in andermans zaken te steken? Zeg dat wel. Of mijn fascinatie voor de neuspiercing minder is geworden? Zeer zeker NIET!

Uiteraard móést ik daar iets mee doen – en dat deed ik. Ben jij benieuwd wat? Bekijk de Shuffle video voor het neusje van de zalm!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online