Aan het lezen
Mini Alkmaar: Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

Mini Alkmaar: Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

Avatar foto

Diegenen met een scherp oog hebben ze misschien al gespot: miniatuurwereldjes verspreid door de historische binnenstad. Voor Shuffle mocht ik deze nieuwste wandelroute alvast afleggen en vanaf dit weekend is deze voor iedereen beschikbaar, genaamd: Mini Alkmaar.

Tijdens de coronaperiode zijn er natuurlijk verschillende wandelinitiatieven geboren, maar nu is er één beschikbaar als geen ander. Een route van 2,5 km waarbij je op zoek gaat naar kleine scenes van miniatuurmensjes. En dan bedoel ik echt piepklein. Als je even verzeild raakt in een gesprek met je medewandelaars, heb je er zo drie gemist. Op de routekaart staan gelukkig hints om je te helpen bij de speurtocht, want zo voelt het! Bij ons kwam er zelfs een competitiegevoel naar boven. Vol spanning op zoek naar het eerstvolgende wereldje totdat er iemand schreeuwt: ‘Ja ik zie hem!’

Fotocredits: Keith Montgomery

Bij elk van de wel 20 miniaturen hangt een QR-code met een leuk verhaal achter de locatie van het mini-tafereel. Zelfs voor Alkmaarders bevat de heerlijke wandeling interessante stadsverhalen en onontdekte straatjes. Tip van de dag: Je moet geen last van je rug hebben. Veel miniaturen bevinden zich op de grond, maar des te leuker, vonden wij althans. Een ander perspectief op de stad, letterlijk. “Het zijn losse verhalen en leuke weetjes van de plek waar je op dat moment staat, soms uit het verre verleden, soms uit het nabije verleden”, vertelt Els.

Inspiratie

Mini Alkmaar is een initiatief van Els Schipper, een geboren en getogen Alkmaarse met een passie voor de stad. “Ik heb ooit een boek geschreven over Alkmaar. Samen met een fotograaf maakten we 365 dagen elke dag een foto en een verhaal van Alkmaar. Veel toffe weetjes heb ik toen ontdekt.” Voor Mini Alkmaar heeft ze vooral gekeken naar welke route leuk is om te lopen én net even anders is dan de bestaande stadsroutes. “Het leuke is natuurlijk dat deze route niet voor altijd vast hoeft te liggen. Wie weet maak ik in de toekomst wel weer een nieuwe route, langs nieuwe plekken en poppetjes en dus met nieuwe verhalen!”

Eenzelfde soort route met miniatuurpoppetjes in Leeuwarden, samen met een fotoboek van Japanse kunstenaar Tatsuya Tanaka, vormden de inspiratie voor deze nieuwe stadswandeling: “Dit moet er ook komen voor Alkmaar!”. Tatsuya Tanaka fotografeert op een speelse manier miniatuurlandschappen met dagelijkse gebruiksvoorwerpen. “Dat levert echt bijzonder grappige beelden op.”

De route

De route is vanaf vandaag (18 maart 2022) te koop bij VVV Alkmaar voor €2,50. De opbrengsten van de routekaarten gaan naar het onderhoud van de bestaande miniatuurwerelden, en naar het creëren van nieuwe. Er is geen leeftijd gebonden aan de route en zeer aan te raden! Zorg voor vertrek wel voor een opgeladen smartphone en leuk als je Mini Alkmaar volgt op Instagram of Facebook @minialkmaar. Daar zijn veel mini-grapjes te vinden. Meer informatie vind je op de website: www.minialkmaar.nl

Fotocredits: Keith Montgomery
View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online