Aan het lezen
Monkey Sandwich: vrolijk en gedreven

Monkey Sandwich: vrolijk en gedreven

Sinds de komst van gitarist Pieter van Zaanen gaat de band Monkey Sandwich harder dan ooit. Afgelopen jaar heeft de band uit Alkmaar niet alleen een EP uitgebracht, ook waren ze bij 3FM op de radio en wonnen ze de publieksprijs van ‘In de Diamantfabriek’. Sugarfactory Amsterdam, Pllek Amsterdam, Duitsland en Frankrijk: Monkey Sandwich heeft er al gestaan! Des te meer reden om deze band beter te leren kennen. In de repetitieruimte van muziekcentrum Tjarda stel ik de band een aantal vragen.

In 2015 plaatste Shuffle een interview met jullie. Wat is er sindsdien verandert voor Monkey Sandwich?

Het afgelopen jaar was een soort achtbaan. Er is sprake van een stijgende lijn, mede door de komst van onze nieuwe gitarist Pieter. Hij is heel gedreven en wil samen met ons hogerop komen”, aldus zangeres en songwriter van de band, Janne van Zaanen. Pieter: “Ik weet niet of het per se gedrevenheid is. Anderen noemen het enthousiasme of energie. Ik wil zoveel mogelijk plezier hebben. Als je een blij publiek ziet dat vrolijk is en uit hun dak gaat… Het spreekt aan, brengt mensen in vervoering en daar is niet alleen in Alkmaar markt voor. Inmiddels treden we op steeds meer plekken in het land op en zijn we ook naar Duitsland en Frankrijk geweest.”

Hoe komen jullie tot de sound van Monkey Sandwich?

Janne: “Monkey Sandwich is echt een mengelmoes van alle verschillende achtergronden van de leden van de band. Soms hoor je punk terug en soms blues; het is heel verschillend.” Drummer Joeri Kuijs: “Omdat het zo’n mengelmoes is kan je er ook gewoon heel veel in kwijt. Je leert van elkaar ook weer andere muziekstijlen kennen. Wat Monkey Sandwich leuk maakt is de smaakexplosie die ontstaat.” Pieter: “Ook de muziek die je zelf luistert speelt een rol. Je mentale bibliotheek van stijlen heeft ook weer invloed op de muziek die we maken. Als Janne aan komt zetten met een liedje en de akkoorden aangeeft dan legt iedereen daar weer zijn eigen sausje overheen. Zo ontstaat er soms een wals, soms een meer rock-achtig nummer en soms weer wat anders.” Janne: “Het is ook pas af als we er allemaal tevreden mee zijn, en de nummers komen voort uit wat wij graag willen spelen.” Toetsenist Marijn Snip: “We dagen onszelf ook uit om oude nummers weer opnieuw te bekijken. Zo maken we soms een nieuw intro, maar de ziel van het nummer zal nooit verdwijnen.”

Wat Monkey Sandwich leuk maakt is de smaakexplosie die ontstaat

Wat is de ultieme droom voor Monkey Sandwich? Waar willen jullie naartoe?

Pieter: “Het zou leuk zijn om er van te leven.” Marijn: “Maar voor nu is het gewoon: wij met z’n vijven zijn Monkey Sandwich; gewoon spelen! En als mensen dat leuk vinden en je muziek gaan luisteren dan gaan we misschien weer een plaat opnemen en wie weet wat er dan commercieel nog mogelijk is.” Janne: “Bekend zijn hoeft niet per se; gewoon lekker spelen. Liever voor een zaal met vijftien man die het helemaal te gek vinden dan voor duizend man die er niks aan vinden!”

Waar zouden jullie in Alkmaar nog willen optreden?

In koor: “GROTE ZAAL VICTORIE!” Bassist Pepe Vooijs: “De kleine zaal hebben we al gehad dus dat zou wel heel erg gaaf zijn.”

Tromgeroffel voor Monkey Sandwich

In de kleine repetitieruimte broeien de ideeën van Monkey Sandwich. Dat er nog vele vette nummers gaan ontstaan tijdens de repetities van deze band kan haast niet anders. Dit is een Alkmaarse band waar je zeker nog van gaat horen: in ieder geval op 17 november op het minifestival van Shuffle zelf!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online