Aan het lezen
NIEUW: Eclectisch Festival Alkmaar in HAL 25

NIEUW: Eclectisch Festival Alkmaar in HAL 25

Avatar foto
Foto: Arjen Dienske

Ben jij niet vies van een kunstzinnig en rauw feestje? Of wil je even aan die muffe kantoorlucht op je werk ontsnappen en iets nieuws proberen? Zet dan NU een groot kruis in je agenda op zaterdag 1 september, want dan ga je het in HAL 25 heel erg naar je zin hebben op de eerste editie van Eclectisch Festival Alkmaar (EFA).

Tijdens dit gloednieuwe, lijpe underground feest zie je lokale helden aan het werk die je gaan wegblazen door een grote muzikale storm te creëren. Verwacht een gruizige smeltkroes van muziek, kunst, visuele effecten en theatrale acts. Wij van Shuffle zijn meteen tot op het bot getriggerd en drinken maar wat graag een kop koffie met Ervin (HAL 25) en Jasmijn (Raptor Events), de bedenkers en organisatoren van EFA.

DE HAL Foto: Remko Ellens
DE HAL
Foto: Remko Ellens

Van sessies in DE BROEIKAS naar festival

Want jongens vertel, hoe zit het precies? Het festival blijkt afgeleid van DE BROEIKAS-avonden die Ervin en kunstenaars Steven Hoes en Dender eerder dit jaar organiseerden in de kas naast HAL 25. Verscheidene avonden kwamen hier mensen naartoe om hun eigen apparatuur en instrumenten in te pluggen en samen live nieuwe geluiden te creëren. “We merkten dat er iets heel bijzonders aan het ontstaan was tijdens deze BROEIKAS-avonden. Iets unieks. Zo gooide iemand spontaan een beat aan en iemand anders reageerde daar op door er een geluid van een grasmaaier doorheen te gooien. Die overlap van geluiden die je dan te horen krijgt, dat effect, we dachten echt WAUW. Dit is gaaf! Hier moeten we iets mee doen’’, vertelt Jasmijn

En zo werd EFA geboren. Eclectisch dus, wat betekent dat verschillende stijlen samensmelten tot een geheel. Is het festival uniek in z’n soort? Ervin: “lk vind van wel. Het lijkt een beetje op wat Rewire Festival doet. Daar sta je het ene moment te luisteren naar een Afrikaanse band en het andere moment naar een basgitarist die een idiote solo doet met een gekke knoppenkast en modulaire synthesizer. Wij zijn overigens wat gruiziger dan zij zijn. Dus uniek is EFA zeker. Ik hoop echt dat wij Alkmaar hiermee op de kaart kunnen zetten. Tijdens DE BROEIKAS merkten we al dat er zelfs mensen uit Eindhoven langskwamen om mee te doen. Hoe tof!”

Jasmijn vervolgt: “Voor EFA hebben we er overigens voor gekozen om met lokale dj’s te werken. We willen die graag een podium bieden. Zo presenteren we een aantal nieuwe talenten uit DE BROEIKAS. Ook brengen we een aantal oude rotten terug die vroeger in De Raad hebben gedraaid. Hoe dit precies gaat uitpakken is voor ons ook een verrassing.”

DE ZOLDER Foto: Keith Montgomery
DE ZOLDER
Foto: Keith Montgomery

‘Als je van ruig houdt, zit je hier goed’

Het thema luidt deze eerste editie: ’Distortie buiten Proportie’ en zo kun je verdeeld over 3 area’s (DE BROEIKAS, DE HAL, DE ZOLDER) o.a. HERR ALT, Skid Solo, Zorq, Pitchphase, il Disco, Blote Poten Peter (Skater), projekt TRANSCEDENT, Shandadelics, Reevensburger, Dender, De Nachtvlinder (onze eigen Shufflelaar Lonneke) en DE BROEIKAS family aan het werk zien.

Verwacht een mix van Drone, Synthwave, Avantgarde, Noise, Breakcore, Techno, Drum-‘n-bass en meer. Voor wie niet precies weet wat dat allemaal is: “Als je van ruig houdt dan zit je hier goed. En het is absoluut dansbaar hoor”, vertelt Jasmijn enthousiast.

Naast muziek, ook visuals, kunst en theater

Dat wordt keihard uit je plaat gaan dus! Maar er is meer. Als we Ervin & Jasmijn mogen geloven wordt iedereen die de HAL betreedt vanaf de eerste minuut in een zinnenprikkelende wereld getrokken. Binnenkomen via de rookcontainer, knipperende tl-balken, gruizige tv’s, graffiti, kunst, theatrale acts en andere geniale gekte. “We creëren een plek waar niks moet, alles mag en waar je kunt ontsnappen aan de werkelijkheid. We willen de drempel laag houden. Iedereen is vrij om te experimenteren, toe te kijken, te ontdekken en los te komen op jouw manier. We hebben overigens veel aanmeldingen gekregen van mensen die graag ’iets’ willen doen, dus mocht iemand dit lezen en bijvoorbeeld willen inpluggen in DE BROEIKAS, stuur ons gerust een mailtje. We zien je graag!”

Top jongens, Shuffle is er zeker bij op 1 september. Wil jij ook heen? Bemachtig hier je kaartje.

FF Nieuwsgierig? Check de trailer, want die is awesome!

https://www.facebook.com/HAL25.Alkmaar/videos/1845020122212694/


Wie, wat, waar:

Wat: Eclectisch Festival Alkmaar
Wanneer: zaterdag 1 september 2018
Tijd: 19.00 – 02.00 uur
Waar: HAL 25
Contact: ervin@hal25.nl
Ga naar event op Facebook

View Comments (35)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online