Aan het lezen
Nieuwe single van Alkmaarse bodem door Stone E.

Nieuwe single van Alkmaarse bodem door Stone E.

Er gebeurt weer wat in Alkmaar en wij hebben de primeur! Terwijl wij allemaal netjes studeren, naar ons werk gaan en soms een biertje gaan drinken, zijn er mensen die ‘achter de schermen’ werken aan… nummers bijvoorbeeld. Best wel cool als je hier even over nadenkt.

Pijpenstelen is de nieuwe single van Stone E, een Alkmaarder die in het dagelijkse leven rondloopt als Ton Kroon. Samen met ManicM en Ja Tog Niet Dan rapt hij in dit nummer onder begeleiding van hoekige beats, die hij ook zelf in elkaar gezet heeft. Paul Glandorf van A Day’s Work zingt het refrein en Joe Sinner van Outerspace Overdose heeft de gitaarpartijen ingespeeld. Het nummer is exclusief digitaal verkrijgbaar in o.a. iTunes, Spotify en Xbox Music.

‘’Je bent als een verhoor met een pijnlijke stilte. Een donkere wolk die niemand wilde. Afgedankt, achtergelaten en vergeten in de regen. Als kapotte paraplu’s die uit de prullenbakken steken.’’ – Citaat uit Pijpenstelen.

Een geheel Alkmaarse productie. Je mag er van vinden wat je wilt uiteraard, maar één ding is een feit: respect voor de muzikale carrière van Stone E is op z’n plaats gezien zijn passie, ervaring, daadkracht en werkwijze.

Onder de naam van Stone E heeft Ton tussen 2010 en 2013 een reeks van elf singles uitgebracht. We zullen het rapmuziek noemen. Voor deze tracks heeft hij veel samengewerkt met muzikanten uit Alkmaar. In de zomer van 2013 heeft hij een eenmalig optreden gegeven in de Victorie en in dat jaar kwam ook zijn debuutalbum Gedane Zaken uit. Dit album bevat alle singles met remixen en live versies.

 

Zijn muzikale carriere, vrij indrukwekkend als je het mij vraagt

Het begon met rappen met Niels Hoogers (Abe Diddy & The Krautboys) in Stosil. In 1999 en 2001 heeft hij uiteindelijk twee albums uitgebracht via Geesthuis Entertainment; het artiestencollectief dat Ton zelf heeft opgericht in 1998.

Daarna is Ton gaan drummen in rockband Groen Als Gras – waarin Niels Hoogers gitaar speelde en ManicM rapte. De band bracht één album uit in 2001 en trad regelmatig op in de gebruikelijke lokale cafés en jongerencentra in Alkmaar.

In 2003 zocht feestband Iedereen Zóôò Jotje een vervanger voor hun frontman – en vond Ton. Met IZJ heeft Ton in Nederland, België en Frankrijk opgetreden. Ook produceerde hij de laatste twee albums van deze band.

‘’Ik componeer, arrangeer en produceer mijn eigen muziek. Dat bevalt mij het meest aan soloartiest zijn; de eindregie in handen houden. In een banddemocratie van een oefenruimte functioneer ik slecht. Ik bepaal uiteindelijk wat de mix haalt en wat sneuvelt op de digitale montagevloer.’’ – Aldus Ton Kroon

Ton organiseerde in 2004 en 2005 optredens in Parkhof onder de naam Geesthuis Showcase. Daarbij heeft hij enkele jaren de programmering van het Geesthuispodium op Parkhof Open Air voor zijn rekening genomen.

Daarnaast heeft hij zich nog aardig bezig weten te houden met platenlabel U-Lit Records. U-Lit werd het officiële label van Geesthuis Entertainment, ‘uit de as van…’ geboren, zo u wilt.

Daarmee heeft hij vanaf 2003 tot 2010 zo’n twintig releases de wereld in gesmeten en dat was voornamelijk de reden dat hij niet meer aan zijn eigen muziekproducties toe kwam.

In 2009 besloot hij al zijn aandacht – verdeeld over het label, organiseren en andermans muziek – te richten op zijn eigen werk. Het label zou vanaf dat moment alleen nog maar zijn eigen producties uitbrengen.

Zijn eerste single als soloartiest ‘Lekker Belangrijk’ kwam uit in de zomer van 2010.

Bron: www.stone-e.nl

Zijn YouTube kanaal: youtube.com/stone072

 

Wat vindt dit muzikale monster van Alkmaar?

Met Alkmaar heb ik een haat-liefdeverhouding. Aan de ene kant maak ik mij druk om het feit dat de lokale politiek de lokale cultuur bewust de nek om lijkt te draaien. Aan de andere kant gebeuren er hier een hoop nieuwe, leuke dingen. Vrijplaatsen als De Raad en Parkhof zijn er inmiddels al jaren niet meer en er loopt nu een generatie rond die niet weet wat ze mist. Die zijn het gewend om de volle mep te betalen voor het zoveelste technofeest. Bless ‘em. Een festival als Alkmaars Eigenste maakt mij dan ook erg blij. Een te gek feest dat ieder jaar weer met goede, lokale bands, leuk publiek en hard werkende vrijwilligers tot stand komt. Vorig jaar heb ik daar nog rondgelopen als stagemanager, maar dit jaar heb ik gewoon weer lekker aan de bar gehangen en bands gekeken. Afgelopen jaren is Alkmaar toch wat rijker geworden, mijns inziens. Er zijn leuke plekken bijgekomen in ons dorpje; nieuwe horecaondernemingen zoals de Binnenkomer, Alkmaars Koffiehuis en Kowalski zijn een welkome toevoeging op het aanbod van de uniforme grand cafés. Ook zijn er nieuwe initiatieven voor de creatievelingen onder ons; een nieuw magazine, een nieuwe opnamestudio, een nieuw artiestencollectief – het gaat gewoon door. Gelukkig.

 

Ton Kroon social media

Facebook: facebook.com/meneer.stone

Twitter: twitter.com/meneer_stone

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online