Aan het lezen
Ontzet(tend) leuk: 8 oktoberviering met Rob Kossen

Ontzet(tend) leuk: 8 oktoberviering met Rob Kossen

Avatar foto

Het regent. Maar dat weerhoudt Rob Kossen, bestuurslid van de 8 October Vereeniging, er absoluut niet van om goedgehumeurd verslag te doen van zijn passie; het mede mogelijk maken van het feestelijke Alkmaar Ontzet. Want het is een enorm feest elk jaar, weer of geen weer. Ik mag een blik werpen in de 8 october hal, waar alle voorbereidingen worden getroffen.

Nadat we onze paraplu’s hebben opgeborgen, hebben we een gezellig gesprek over de voorbereidingen onder het genot van koffie en een roze koek. Geregeld komen er vrijwilligers binnenlopen, het is duidelijk dat deze mensen met hart en ziel de vereniging laten draaien. Aan de muur hangen tientallen tekeningen van alle praalwagens per viering. Deze vereniging bestaat echt al vet lang.

Maar lieve Shuffle lezers, enig idee wat we eigenlijk vieren op 8 oktober? Het zit er dik in dat je moet denken aan de biertjes, de optocht en wellicht zelfs de zuurkool. In elk geval is de kans groot dat je er als Alkmaarder een dag vrij aan over houdt. Erg gezellig, maar het siert je wel als je weet waarom er geproost wordt die prachtige dag.

Een kort maar krachtige geschiedenisles van Shuffle:

Ergens in de Tachtigjarige Oorlog in het jaar 1573 was Alkmaar de pineut. De Spanjaarden gingen de strijd aan om onze geliefde stad te belegeren. Even ter visuele ondersteuning; Spanjaarden buiten de poorten houden ging toen nog met kokend teer en brandende takken. Omdat deze strategie niet geheel waterdicht was, ontstond het idee om water te gebruiken. Oké woordgrap van mij, maar water bleek echt de oplossing! Willem van Oranje en Diederik Sonoy kwamen met de opdracht de dijken door te steken. Het duurde even in een tijd waarin postduiven onderschept werden en er een briefje gesmokkeld moest worden in een polsstok, maar uiteindelijk bleven de Spanjaarden letterlijk in de modder steken en moesten zij opgeven op 8 oktober 1573. Hoera!

Fast forward naar het jaar 2018

Wij herdenken en vieren die verworven vrijheid nog steeds! En dat is een van de doelen van de vereniging. “Een van de grootste verenigingen van Alkmaar geheel gesteund door vrijwilligers”, zegt Rob Kossen, die onder andere verantwoordelijk is voor de grote middagoptocht. Hij staat al sinds het jaar 2000 klaar voor deze vereniging in het bestuur. Daarvoor bouwde hij al van jongs af aan mee aan de praalwagens voor de optocht. Hij laat mij dan ook met trots de opbouw van de wagens zien in de hal waar ze worden opgebouwd. Het is een kwestie van maanden bouwen voor de optocht die in de middag op 8 oktober plaatsvindt in het centrum van Alkmaar. En niet alleen bouwen, ook alle kostuums en alle logistieke voorbereidingen worden met liefde en inzet voorbereid. Het thema van de viering  is ‘Groots’, naar aanleiding van het 500-jarig bestaan van de Grote kerk dit jaar.

De grote middagoptocht heeft als thema ‘’Groot en Klein’’, het blijft een geheim hoe de wagens eruit gaan zien. Maar voor een indruk, hier de opbouw van de wagens vorig jaar:

Dit jaar begint de viering op dinsdag 2 oktober met de eerste activiteit, een concert voor de leden van de 8 October Vereeniging. Op vrijdag 5 oktober is er de jaarlijkse kranslegging in het Victoriepark en start de lampionoptocht met naar verwachting circa 2000 Alkmaarse kinderen. Zaterdag 6 oktober is er de vlettenrace en op zondag 7 oktober de receptie in de Grote Kerk, aangeboden door gemeente Alkmaar. Tijdens deze receptie staat Rob uit volle borst het stedenlied mee te zingen. Ik heb het al een aantal jaar persoonlijk mogen aanschouwen, dan ben je wel trots op Alkmaar en haar inwoners hoor 😉

Maandag 8 oktober is de dag met de meeste activiteiten, waaronder de middagoptocht vanaf 14:30. Ook Shuffle zal zich deze dag door de stad begeven, wie weet kom je dan nog wel meer te weten over de viering die ons Alkmaarders dichter bij elkaar brengt.

De roze koek is op en na een gezellig gesprek eindig ik mijn bezoek met de vraag ‘En waarom nou zuurkool?’. Waarop Rob geniaal antwoordt; ‘Dat is toch lekker?’. Ik kan niet anders dan het daarmee eens zijn. Dankjewel Rob, voor dit inkijkje in de vereniging!

Wil je ook zuurkool eten? En er vooral voor zorgen dat dit feest elk jaar een groot feest blijft? Word dan lid van de vereniging voor minimaal  een tientje per jaar voor 2 personen.

Het grootste deel van de leden is 55 plus, wij Alkmaarse jongeren mogen ook wel een steentje bijdragen en zorgen dat we nog heel vaak het glas kunnen heffen op de viering van Alkmaar Ontzet!  En ja, ik ben zelf ook al een paar jaar lid. Meld je ook aan via www.8october.nl

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online