Aan het lezen
Oorsnoepjes: Een explosief collectief

Oorsnoepjes: Een explosief collectief

Dinsdagavond, het begin van de avond. Ik zit in een bus die rijdt door de meest lelijke omgeving die ik ooit heb gezien. Kil, groot en onpersoonlijk. Vanaf Amsterdam Sloterdijk ben ik onderweg naar Ruigoord. Eenmaal aangekomen in dit bijzondere kunstenaarsdorp slaat mijn humeur direct om, deze plek is het exacte tegenovergestelde. Gelukkig maar, want chagrijnig een interview ingaan is voor niemand leuk.

 

Voor de mensen die niet weten wat Ruigoord is of er nog nooit geweest zijn, ondergetekende incluis – Ruigoord is een hele gave plek waar ik de eer had om de heel gave zangeres Maya Link te interviewen over haar band Collectief Explosief, naast Maya bestaande uit Bart-Jan Oosting, Frank Hartog, Frank Ensink, Tim Aarnoutse en Erik van der Heijden. Deze van oorsprong Alkmaarse band is al een paar jaar actief en heeft sinds mei een eigen album.

 

Maya: Mensen vonden ons live te gek, en wilden onze muziek hebben! Dus toen gingen we naar de gevangenis waar Bart-Jan woont.

Voor de goede orde; Bart-Jan heeft geen strafbaar feit gepleegd, hij woont gewoon vrijwillig in een gevangenis die geen dienst meer doet als gevangenis. Die gevangenis is tegenwoordig een inspirerende ruimte waar mooie dingen gebeuren.

 

“Op dat moment werd de serie Celblok H daar ook opgenomen, en toevallig lagen daar allemaal matrassen vanwege een bepaalde scene. We hebben met die matrassen een soort constructie gebouwd in de studio zodat we rustig konden inspelen maar elkaar wel zagen, en na een weekend hard werken en opnemen vonden we het zo vet!”

Wow, dit gaan we gewoon drukken.

Maya zit niet stil, ze praat vol passie en energie. On stage is dat nog veel erger. Nou ja, erger. Beter, eigenlijk. De zangeres is geboren in een bijzonder muzikaal gezin, sterker nog, voordat ze geboren werd stroomde de muziek al door haar aderen.

 

Maya vertelt: “Het begon in de buik van mijn moeder. Die speelde percussie en stond op het podium, en ik zat in haar buik. Die ritmes trilden al flink mee. Ik was een tourbaby, ik ging altijd mee. Mijn ouders waren een cabaretduo, dus ik ben praktisch op het podium geboren. Omdat ik altijd meeging sloegen mijn ouders het roer om, en gaven ze shows voor kinderen met muziek, theater en mooie verhalen. Ik mocht aanvankelijk op een krukje zitten zodat ik niet weg kon lopen, en later op het podium de zaal enthousiasmeren. Zo ben ik nog steeds op het podium. Ik ben mezelf, maar dan tien keer beter. Mensen meekrijgen, die sfeer, daar haal ik een enorme kick uit.”

????Check Soundcloud

Ik denk dat ik enorm ongelukkig zou zijn als ik niet meer op een podium kan staan.

Als ik Maya hoor spreken zal dat geenszins gaan gebeuren. Maya is onlosmakelijk verbonden met het podium. In de toekomst gaan we nog veel meer van Collectief Explosief horen en dat is maar goed ook!

 

Maya: “De komende tijd gaan we op hele toffe plekken spelen. Op Mysteryland bijvoorbeeld, spelen we een weekend, heel tof. Ze hebben ons gevonden, hoewel het een heel ander ding is, maar aan de andere kant, we hebben ook op Shoeless gestaan, en dat vond ook iedereen te gek. Het is toch veelzijdige live-muziek en dat spreekt veel mensen aan.”

 

Ga je nu niet naar Mysteryland, check de agenda en/of het album of Spotify

 

Collectief Explosief

 

We zijn nog lang niet af van Collectief Explosief, en gelukkig gaan ze over niet al te lange tijd naar de gevangenis om weer op te nemen, want er worden weer nieuwe nummers geschreven. Als er iets duidelijk is, dan is het dat Collectief Explosief nog even lekker doorgaat. En dat is helemaal goed!

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online