Aan het lezen
Oorsnoepjes: Monkey Sandwich!

Oorsnoepjes: Monkey Sandwich!

Avatar foto

Deze editie interviewt Judith de Vries de band Monkey Sandwich. Een perfecte band om te interviewen voor deze zomereditie! Ze spelen covers en schrijven eigen nummers. Op Magneet Festival hebben zij een hele tent gek gemaakt en mee laten jammen en zingen; wij hopen dat zij dit nog veel vaker gaan doen. Geroffel Monkey Sandwich!

 

Hoe omschrijf ik jullie muziekstijl?

“Hoe zou je het zelf noemen, je hebt ons net horen spelen op Stadsstrand De Kade?” wedervraagt zangeres Janne van Zaanen. Het blijkt een veelgestelde vraag aan de band Monkey Sandwich, waar Janne grappig genoeg zelf ook geen pasklaar antwoord op heeft. En dat is nu juist het leuke, de voornamelijk eigen nummers van de band laten zich niet heel makkelijk in één stijl vangen. Met woorden als zomers, vrolijk, relaxed, dansbaar, reggae- en ska-achtig komen we een beetje in de buurt, concluderen we gezamenlijk.

 

En die zomerse klanken hebben zeker sinds de komst van toetsenist Marijn Snip (overigens kunnen we hem en vriendin Susan als kersverse ouders feliciteren met zoon Rafael!) en gitarist Wouter Mooy een extra boost gekregen. Voor die tijd is een goede basis gelegd met de band, en sinds 2014 is Monkey Sandwich als warm broodje door Noord-Holland en zelfs Frankrijk gegaan.

De klanken zijn inderdaad erg vrolijk, zegt dat ook iets over jullie nummers?

“Meestal heeft Janne inspiratie voor teksten, die voortkomen uit haar belevenissen als studente aan de Kunstacademie. En zoals een goed studentenleven betaamt, horen daar dus ook liefdeservaringen in alle toonsoorten bij. De muziek bij haar teksten maken we samen, en die klinkt dus vrolijk, zelfs als de liefdesmomenten zijn omgeslagen in verwijten of teleurstellingen”. “Want”, zegt Janne, “dan gebeurt er tenminste nog iets positiefs mee”.

 

“Onze inspiratie komt uit hele verschillende hoeken. Wouter is oud-conservatoriumstudent en leeft voor en van de muziek. Hij doet daardoor op allerlei plekken ideeën op, die je ook weer terug hoort in onze muziek. Nu speelt hij bijvoorbeeld op de Parade met het Nationale Toneel – ga vooral kijken tussen 19 en 23 augustus in Amsterdam! – waar zijn improvisatievermogen behoorlijk wordt uitgedaagd. Omdat Monkey Sandwich het liefst optreedt op leuke, gekke plekken, komt ook dat weer goed van pas als je bijvoorbeeld ineens in een halfpipe staat te spelen op een Frans strand”.

Ja, er was iets met de Tour de France, vertel!

“Nou, niet dé Tour de France, maar die van onszelf.” Bassist Peter-Paul Vooijs neemt als surffanaat al snel het woord zodra het over Frankrijk gaat. Hij is al jaren bevriend met de eigenaren van Star Surfcamp, en is met hen in zee gegaan om daar met Monkey Sandwich op te treden. “We hebben onszelf, onze slaapzakken en alle instrumenten in een wagen gepropt en zijn in juni naar de Franse kust gereden. Drummer Joeri Kuijs was tot cajon veroordeeld, want zijn drumstel paste net niet in de dakkoffer… Maar dat ging hem goed af en we hebben een superweek gehad, met dagelijks optredens op het surfkamp en in kroegen in de omgeving. Echt een topervaring voor de band, ook omdat we 24 uur per dag op elkaars lip zaten. Als bandleden kom je elkaar dan wel tegen zeg maar, maar dat heeft uiteindelijk absoluut een positief effect op de vibe van de band.”

De Kade was jullie laatste optreden, waar kunnen we nog meer broodjes aap verwachten?

“Sowieso hebben we laatst een nummer in de studio opgenomen wat je op Soundcloud terugvindt, en op Facebook houden we natuurlijk contact met onze fans over nieuws en gigs. Het leuke is dat we daar ook door mensen worden benaderd of we kunnen komen spelen. Laatst nog hebben we op een groot verjaardagsfeest gespeeld, omdat de jarige juist graag onze eigen muziek zo tof vond. Veel leuker dan dat mensen je gaan vragen om allerlei grijsgedraaide covers te spelen. Dat hebben we ook wel eens gedaan hoor, voor iemand die we heel erg lief vinden. Natuurlijk leer je daar altijd weer van en een paar gearrangeerde covers zitten sowieso wel in ons repertoire, maar mensen zien meezingen en –dansen op onze eigen muziek is natuurlijk altijd het leukst. Op dit moment hangen er een paar optredens in de lucht, zodra deze zeker weten doorgaan lezen jullie het natuurlijk meteen op Facebook!”

 

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online