Op bezoek bij de DIT Community
DIT staat voor Do IT Together. En dat is precies waarom Anne Spruijt en Martin Jonkergouw de DIT Community hebben opgestart, zodat mensen het samen kunnen doen. Zij geloven erin dat iedereen die problemen in zijn leven tegenkomt deze aan kan pakken door elkaar te helpen. Op het gezellige kantoor van DIT ging ik met de heren in gesprek. Want ik ben nieuwsgierig naar hoe zij precies op dit idee zijn gekomen.
Foto’s: Marcel Prager
Tekst: Maxime Zippora
Wie zijn DIT begonnen?
Het interview heb ik samen met Anne Spruijt, later sluit ook Martin Jonkergouw aan.
Als ik vraag hoe het allemaal begonnen is vertelt Anne meteen heel open over zijn verleden. In zijn leven heeft hij een hoop meegemaakt, maar hij heeft hier nooit lang bij stil gestaan. Hij volgt de opleiding detailhandel en gaat daarna aan het werk in de sales. Anne is zoals je dat noemt, succesvol. En dan op zijn 32ste stort hij volledig in. Dan stelt hij de volgende vragen aan zichzelf: hoe heeft het zover kunnen komen? Hoe zorg ik dat het niet weer gebeurt? Anne gaat intensief met zichzelf aan de slag.
Het klikt meteen
Hij gaat in therapie om zijn verleden te verwerken. Gaat vrijwilligerswerk doen bij Humanitas, het ziekenhuis, fietsen met gehandicapten, om te kijken wat hij leuk vindt. Uiteindelijk gaat Anne weer werken. Hij gaat niet meer terug naar zijn oude werk, maar hij wordt projectleider in de zorg. Maar hij is ook vastberaden om iets te doen met alle kennis die hij heeft opgedaan tijdens en na zijn burn-out. En dan ontmoet hij Martin. Het klikt meteen.
Martin studeert commerciële economie, woont samen, heeft een hoop vrienden en is eigenlijk iemand die alles voor elkaar heeft. Hij is 21 als hij tijdens een presentatie op school opeens niet meer uit zijn woorden komt. Dat is het begin van hele heftige angstklachten, zo ernstig dat hij niet meer alleen de straat op durft. Martin gaat hiervoor in therapie. En ondanks dat de therapie meer inzicht geeft in zijn ziektebeeld, helpt het eigenlijk onvoldoende.
Waarom DIT?
Wat zowel bij Martin als Anne echt heeft geholpen, is het contact met andere mensen. Andere mensen waarbij je kwetsbaar mag zijn. Die je helpen in plaats van de concurrentie aan te gaan.
En zo ontstaat het idee om samen DIT te beginnen.
“Wij zijn geen zorginstelling of hulpverlening. Wij zijn mensen die elkaar helpen.” DIT wil er zijn voor iedereen die hulp nodig heeft. Zij verschillen van andere organisaties door hun hulp niet te bieden aan een specifieke doelgroep zoals verslaafden of autisten. “Onze doelgroep is iedereen.”
Ook willen zij niet alleen een groep zijn waar mensen over hun problemen kunnen praten. Natuurlijk is daar ook voldoende ruimte voor. Maar naast het praten met elkaar is het tijd voor actie. Werken aan persoonlijke ontwikkeling is belangrijk. Zodat mensen die zich aanmelden bij DIT verder komen in hun leven.
Acht levensgebieden staan er op de muur. Hoe meer deze in balans zijn, hoe gelukkiger men is in het leven. Zo denken ze erover bij DIT.
Organiseren van meetUPs
Op locatie in Oudorp worden er meetUPs gehouden. Deze meet-ups worden begeleid door een van de vrijwilligers van DIT. Via de Buddy-Academy zijn zij opgeleid en hebben zij de tools gekregen om zo’n groep te begeleiden
Iedereen mag zich aanmelden voor zo’n meetUP. Als voorbeeld: iemand heeft moeite om sociale contacten te onderhouden. Een ander heeft moeite met solliciteren. Het is de bedoeling dat er tijdens zo’n meetUP koppels worden gevormd, zodat zij elkaar na de meetUP kunnen helpen. Want misschien is de één wel een kei in het schrijven van cv’s en kan die daar de ander prima mee helpen. En in ruil daarvoor helpt diegene weer met het uitbreiden van iemands netwerk. Zo word je dus geholpen, maar help je zelf ook.
Toekomst
De afgelopen twee jaar heeft DIT try-outs gehouden. Hun idee zo steeds beter vorm te kunnen geven, dat is nu gelukt. Vanaf april gaat DIT officieel van start met de meet-ups. Deze meetUPs zullen niet alleen op locatie worden gegeven. Als deze drempel te hoog is voor iemand, is er ook de mogelijkheid om mee te doen aan een online meetUP. Twijfel je misschien om je op te geven? Gewoon doen!
De eerstvolgende Meet&Greet is op 3 april 13:00 – 15:00
De eerstvolgende meetUP is op 3 april van 19:30 – 21:30.