Aan het lezen
Op jacht naar goud in Abu Dhabi

Op jacht naar goud in Abu Dhabi

Special Olympics

Met een grote glimlach verwelkomt Lisa je in molen ’t Roode Hert aan de Frieseweg. Achter de toonbank staat ze, zoals altijd, te stralen. ‘Ben je zenuwachtig?’, vraag ik. ‘Nee, maar ik denk dat ik volgende week wel zenuwachtig zal worden’ zegt ze, nog steeds stralend. Niet zo vreemd, want Lisa mag na twee eerdere pogingen ‘ein-de-lijk’ meedoen aan de Special Olympic World Games 2019 in Abu Dhabi.

Tekst: Annemieke Augustus
Foto: Special Olympics Nederland

Selectie

Al ruim acht jaar speelt Lisa handbal. Altijd bij een gehandicaptenteam, want Lisa heeft een lichamelijke beperking. Ze praat moeilijker en, zoals ze zelf zegt, ze loopt anders. Al een paar keer is ze van team gewisseld, maar inmiddels speelt ze al geruime tijd bij SV Koedijk. Al twee keer eerder gaf haar coach het team op voor de Special Olympics. Nu, de derde keer, is het raak. Via selectietoernooien van Special Olympics Nederland weet Lisa zich te plaatsen voor het grote eindtoernooi: ‘Ik was heel erg blij, maar ik had geen idee waar Abu Dhabi eigenlijk ligt. Dat hebben we als eerste met elkaar opgezocht!’ Voor het Nederlandse handbalteam gaan er 10 dames mee. Dit keer geen gemixt team, omdat dit in Abu Dhabi niet mag. Er gaan in totaal vijf dames mee van SV Koedijk, vier van Only Friends in Amsterdam en een dame komt uit Haarlem. Allemaal met een doel, winnen voor Nederland. Toch? Lisa: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen bij de Special Olympics, maar ik hoop wel op een prijs!’ In totaal gaan er 64 Nederlandse sporters met een verstandelijke beperking richting Abu Dhabi. De sporten die zullen worden uitgevoerd variëren van handbal tot bowlen tot zwemmen en gymnastiek.

Sponsoring

Het hele ‘gebeuren’ is wel erg spannend, aldus Lisa. Haar ouders kunnen helaas niet mee, maar haar coach gaat wel mee. De reis wordt betaald door middel van sponsoring. ‘Nadat we hadden gehoord dat we mee mochten doen zijn we gelijk gaan bedenken hoe we aan zoveel geld moesten komen. Er zijn markten georganiseerd om spullen te verkopen, we hebben geholpen om op te ruimen bij de Gondelvaart Koedijk (dat was niet zo leuk) en mijn werkgever Fermento heeft ook een sponsoractie bedacht. In de molen werd geld opgehaald door middel van een potje en Fermento heeft molencakemix verkocht’. Zo haalde Fermento driehonderd euro op voor Lisa. ‘Door alle sponsoring hebben we zelfs een spaarpotje om in Abu Dhabi nog wat uit te geven!’

Het toernooi

Op 7 maart vertrekt de hele Nederlandse delegatie sporters naar het emiraat. Allereerst mogen de sporters een paar dagen bijkomen. Ook gaan de atleten op bezoek bij sporters daar, want ‘Nederland is toch anders’. Er worden Nederlandse klompjes uitgewisseld voor hebbedingetjes van andere landen. Ook moet er getraind worden. Een week later begint het echte toernooi en nog een week later, op 21 maart, weten we wie er gewonnen heeft. De kansen van het Nederlandse handbalteam? Lisa is er van overtuigd dat ze ver gaan komen! Wij kunnen Lisa en alle andere sporters volgen via het internet (abudhabi2019.nl). Go Lisa, Go Nederland!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online