Aan het lezen
Places to be: de parken van Alkmaar

Places to be: de parken van Alkmaar

Je kent dat gevoel wel: de zon schijnt en je balkon of achtertuin is spontaan te klein. Je verlangt naar de eerste slokken van dat ijskoude biertje of wijntje, natuurlijk in gezelschap van je beste vrienden – en de rest van zonaanbiddend Alkmaar. What to do? Geen zorgen, in Alkmaar heb je keuze genoeg. Onze stad kent zo veel parken en groene gebieden, dat jij echt wel een goed plekje kunt vinden: om te relaxen, om te sporten of om kunst te bewonderen. Shuffle zet de beste parken voor je op een rij zodat jij goed voorbereid de zomer ingaat.

Cultureel park Alkmaarderhout

De Alkmaarderhout is het oudste stadspark van Nederland (anno 1607), ook wel bekend als de Alkmaarse Westerhout. Het is inmiddels uitgegroeid tot een cultureel park. In de zomer worden toffe muzikale en culturele evenementen georganiseerd voor jong en oud. Voor de kleinsten vind je hier Stadsboerderij de Hout. Dit is ontstaan uit het ruim honderd jaar oude Hertenkamp en biedt het gehele jaar door verschillende activiteiten.

Natuurgebied het Bolwerk

Het Bolwerk bestaat uit diverse gedeeltes langs de Singelgracht en de Nieuwlandersingel in de binnenstad. Met mooi weer installeer je je hier met je kleedje en een goed gevulde picknickmand – of nog beter, een koelbox. Relaxen, eten, drinken en genieten van de voorbijgaande bootjes. Een van Alkmaars populaire bezienswaardigheden – de Molen van Piet – kun je bewonderen in het Bolwerk.

Oude Kwekerij

Een vrij recent ontstaan park – wat steeds meer animo trekt – is de Oude Kwekerij in Alkmaar West. Dit is een park voor en door bewoners. Je kunt er soms een markt bezoeken, theatervoorstellingen bijwonen in het amfitheater en in je eigen tempo en op jouw niveau een bootcamp volgen om al dat eten en drinken – wat toch gebeurt tijdens dat relaxen in al die parken – er weer af te trainen.

Oudorperhout

Niet standaard is het Alkmaarse weidegebied Oudorperhout. Hier kun je als wandelaar, vogelaar en visser genieten van een prachtig stukje natuur. Ook brengen diverse fietsroutes je langs de vier cultuurhistorische molens van de Hoornse Vaart.

Oosterhout

In de wijk Overdie vind je het park Oosterhout. De gemeente heeft het park onlangs helemaal vernieuwd en gerenoveerd. Naast de kinderboerderij en vlindertuin is er nu ook de unieke avonturenheuvel met vleermuiskelders. Met de eendenvoederplaats, het multifunctionele amfitheater en het ‘kleine strandje’ trekt het diverse doelgroepen van alle leeftijden aan.

Victoriepark

Gelegen naast de Friesebrug, vind je het park waarvan de naam is ontleend aan het Alkmaars victoriebeeld ‘Victorientje’ – geplaatst in 1873. De laatste maanden is het park weer meer in de kijker gezet, dankzij de opening van restaurant IJkgebouw. Lees hier voor het interview over het IJkgebouw. Dit jaar wordt het Victoriepark nieuw leven ingeblazen dankzij diverse evenementen.

Groene Voet

In Daalmeer vind je de Groene Voet. Gekke naam maar wel logisch: dit park heeft namelijk de vorm van een voetzool. Het biedt diverse sportieve mogelijkheden en ook voor de jeugd een skateboardbaan en diverse speelwerktuigen. Speeltuin het Span biedt uren plezier aan de jongste kinderen.

Egmonderhout

Iets minder druk bezocht is het park Egmonderhout, gelegen aan de westelijke buitenrand van Alkmaar. Het heeft een ecologisch en een cultureel gedeelte. Bijzonder is de Blindentuin, speciaal ontwikkeld voor blinde en slechtziende mensen.

Rekerhout

In het noorden van Alkmaar ligt park de Rekerhout. Bij de aanleg van dit park is de aandacht gevestigd op drie verschillende onderdelen. Zo is het middengebied omgeven door waterlopen, voor de natuurbeleving. Daar omheen vind je diverse sport- en recreatiemogelijkheden. Verder is er de kinderboerderij en kruidentuin waar je kunt wandelen (en nog wat kunt leren over kruiden, als je daar zin in hebt).

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online