Aan het lezen
Poo-lie-tique: ‘Duurzaam Alkmaar, ja!’

Poo-lie-tique: ‘Duurzaam Alkmaar, ja!’

Avatar foto

Van huis uit heb ik meegekregen zuinig te zijn op je leefomgeving. De aarde is niet van ons en tegelijkertijd is de aarde van iedereen. Dat geldt ook voor Alkmaar. Alkmaar is van niemand en tegelijkertijd is Alkmaar van ons allemaal. En je wilt toch zuinig zijn op dat kekke stadje. Dit artikel gaat over duurzaamheid. Duurzaamheid betreft onderwerpen zoals groen, afval(verwerking), vervoer, energie en duurzaam bouwen. Daarvoor zorgt de gemeente Alkmaar, tegelijkertijd kan de gemeente hierin niet zonder ons.

Wat doet de Alkmaarse politiek als het gaat om duurzaamheid?

 

Namens de gemeente houdt wethouder Jan Nagengast (CDA) zich bezig met dit onderwerp. Duurzaamheid, aldus gemeente, is één van de pijlers van het college en de wethouder. De gemeente heeft hiervoor een speciaal programma: Alkmaars Energie Programma. Dit is een meerjarenplan waarin de doelen van verschillende gebieden van duurzaamheid staan beschreven. Het bevat een viertal pijlers:
– Mobiliteit: inzet op groen gas en elektrisch rijden
– Uitbreiding Warmtenet: nuttige inzet van restwarmte
– Isolatie: werken aan de verduurzaming van de bestaande stad
– Energieopwekking: duurzame energie uit Alkmaar

 

 

Dat klinkt goed. Maar hoe zit het met bewustwording bij de burgers van Alkmaar? Wat kunnen wij zelf doen? De politiek kan hierin niet zonder ons, net zoals wij niet zonder de politiek kunnen. Zij creëert namelijk de randvoorwaarden. Wat duurzaamheid betreft: samen staan we sterker. Daarbij, leeft de gemeente zelf ook duurzaam (‘Live by example’)? Of zijn het allemaal mooie duurzame woorden?

 

Alkmaar is van ons allemaal

De gemeente wil dat de Akmaarders zich bewust worden van duurzaam omgaan met materialen en duurzaam leven. Hiervoor bestaan campagnes zoals ‘Kost je weinig energie’ en Stadsfestival. De gemeente probeert zelf het goede voorbeeld te geven, door duurzaamheid in de bedrijfsvoering op te nemen. Denk aan elektrische bedrijfsauto’s en duurzaam inkopen. Oké, eerlijk is eerlijk: dat klinkt wederom niet slecht. Maar hoe weten wij als inwoners zeker dat de gemeente doet wat ze zegt? Waar en hoe controleren wij dat?

 

Als je een compleet beeld wilt van wat de gemeente in Alkmaar tot nu heeft gedaan en gefaciliteerd op gebied van duurzaamheid, kun je dat teruglezen in de evaluatie van het Energie Programma. Deze is besproken in de gemeenteraad op 25 juni jl. Dat is inmiddels geweest, maar het is mogelijk deze vergaderingen bij te wonen. Geïnteresseerd? Doen!

Duurzaamheid met de paplepel ingegoten

De uiteindelijke doelstelling is dat mensen zelf bewust en duurzaam met hun omgeving omgaan. Een mooi instrument hierin is het Duurzaam Bouwloket. Dit loket kun je benaderen om advies in te winnen voor duurzame woon-oplossingen. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen, waterbesparing en nog veel meer. Ook informeert dit loket over subsidies op duurzame maatregelen rondom je eigen woning.

 

Het Duurzaam Bouwloket is een praktisch instrument waar de burger gebruik van kan maken. Daarnaast blijft het van belang dat Alkmaarse burger zich bewust is van wat het zelf nog meer kan doen. Daarin speelt bewustwording een rol. Hoe jonger je daarmee begint, hoe beter. Dus nog één vraag; hoe krijgen de Alkmaarse kinderen duurzaamheid met de paplepel ingegoten?

 

De gemeente betrekt kinderen bij onderwerpen als duurzaamheid en afval. Een goed voorbeeld daarvan is het project ‘Energy Challenges’ Dat is een project waarvoor verschillende scholen in de regio Alkmaar met elkaar de strijd aangaan om hun school zo energiezuinig mogelijk te maken. Een ander voorbeeld is het project ‘Troeptrimmen‘. Binnen dit project gaan basisschoolkinderen onder begeleiding de omgeving rond hun school schoonmaken.

De gemeente heeft duurzaamheid in ieder geval in het vizier. Tegelijkertijd kan het – wat mij betreft – altijd meer en beter. Maar daarvoor moeten we ook naar onszelf kijken. Pakken wij ons aandeel op in combinatie met wat de politiek kan en wil doen, dan vullen we elkaar mooi aan!

Duurzame links

Duurzaam Alkmaar

www.alkmaar.nl/duurzaam_alkmaar

 

Meer weten over hoe en waar ons afval wordt verwerkt, kijk eens hier: www.HVCgroep.nl

 

Tips voor duurzame oplossingen in en rond het huis

www.duurzaamthuis.nl

 

 

Meer links

dopper.com/nl

join-the-pipe.org/nl

oneforone.nl

 

Met dank aan:

Gemeente Alkmaar

Wethouder J. Nagengast

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online