Aan het lezen
Poo-lie-tique: ‘Help! Hoge woningnood!’

Poo-lie-tique: ‘Help! Hoge woningnood!’

Avatar foto

Sinds augustus 2014 ben ik officieel woningzoekend. Soms zoek ik hard naar een eigen plek en soms ook even helemaal niet. Want de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen: ik vind het zwaar tegenvallen een (financieel) passende) woning in Alkmaar te vinden. Of doe ik gewoon niet mijn best?

 

Sinds mijn zoektocht vraag ik me regelmatig af: wat doen de gemeente en de politiek in Alkmaar voor het woningaanbod. Zorgen zij voor een balans tussen koop en huur, zorgen ze voor voldoende woningaanbod voor student, starter en ‘gevorderde’, gaan zij over vergroten van het woningaanbod en kan ik hen dus daarop aanspreken (bijvoorbeeld door hoe ik stem)?

Wat is het beleid van de gemeente op het gebied van wonen?

Het is belangrijk dat er voldoende kwalitatieve woningen zijn waar vraag naar is. In het Coalitieakkoord 2015-2018 staat onder andere dat de gemeente zich inzet voor “vraaggericht bouwen”. Daarmee wordt bedoeld dat er ook echt de woningen worden gebouwd waar behoefte aan is. Met het ontwerp van woningen moet rekening worden gehouden dat behoeften veranderen. Dat betekent de juiste keuzes maken in de nieuwbouw maar ook dat gekeken moet worden naar de bestaande woningvoorraad.

Maar doe ik wel mijn best? In september 2014 heb ik me bij SVNK, samenwerking van woningcorporaties in deze regio, ingeschreven. Dat is rijkelijk laat als je het liefst per direct een eigen plek wilt. Maar goed je moet ergens beginnen. Daarbij bieden zij woningen aan die ik kan betalen. Dan bestaat er nog zoiets als anti-kraak. Dus heb ik me ook bij een organisatie ingeschreven die anti-kraakwoningen in het bestand heeft (tot zover nog niets in Alkmaar).

Als er meer woningen nodig zijn, wat is dan de rol van de gemeente?

behoefte aan is? Zo ja, dan faciliteert de gemeente door ervoor te zorgen dat de wettelijke procedures snDe gemeente bouwt niet zelf. Dat doen corporaties, beleggers of andere ontwikkelaars. Daarom heeft de gemeente regelmatig overleg met deze partijen. Wat willen zij bouwen, is dat ook waar volgens de gemeente el doorlopen worden. Denk aan aanpassing van het bestemmingsplan en het afgeven van vergunningen.

Wat is de verhouding koop-huur in Alkmaar? Speelt de gemeente daar een rol in?

De verhouding koop-huur in Alkmaar is nu ongeveer 60% koop en 40% huur. De gemeente heeft een rol in deze verhouding. Omdat het college vraaggericht wil bouwen kan op die manier een evenwichtige woonruimteverdeling ontstaan. De gemeenteraad heeft bepaald dat van het totaal aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen 30% sociale woningbouw is.

Daarnaast struin ik op websites als Marktplaats, Funda en diverse makelaarssites. Voor mijn gevoel benut ik in mijn zoektocht alle mogelijkheden. Oh en vergeet het via-via kanaal niet (zoveel mogelijk mensen vertellen dat je wat zoekt). Waarom is het me dan tot nog toe niet gelukt. Hoe kan ik mijn kans op de Alkmaarse woningmarkt vergroten. Bewandel ik wel alle mogelijke paden?

Wat kun je doen om je kansen op de woningmarkt te vergroten?

Als je 18 jaar wordt, krijg je een felicitatiekaart van de gemeente. Daarin staat dat je je vanaf die leeftijd kunt inschrijven voor een huurwoning op de website www.svnk.nl. Huurwoningen worden toegewezen op inschrijftijd. Mensen die een koopwoning zoeken, kunnen misschien gebruik maken van de Starterslening. Hiervoor heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld. De gemeente vindt het belangrijk dat startende kopers worden geholpen, ongeacht hun leeftijd. Wat je concreet kunt doen: je inschrijven bij SVNK, aanmelden op sites van particuliere aanbieders en je netwerk aanpreken (dus de ’tam-tam’ het werk laten doen).

Het is mij inmiddels wel duidelijk: wat mij rest is geduld. Wie weet heeft een van de Shuffle-lezers een mooi stekkie voor me. E-mailadres en telefoonnummer zijn bij de redactie bekend.

 

Check ook eens de website SVNK, en heb je je nog niet ingeschreven: doen! www.svnk.nl

 

Hier vind je het Coalitieakkoord: Check link

 

Meer informatie over starterslening vind je op: www.alkmaar.nl/starterslening

 

Andere handige links: www.hod.nl en www.interveste.nl

 

Met dank aan: Gemeente Alkmaar Wethouder E. Konijn

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online