Aan het lezen
Poo-li-tique – laat je horen!

Poo-li-tique – laat je horen!

Dat jij moet stemmen en waarom. 😉 

Waarom moet je stemmen

Wist jij in november 2014 met de gemeenteraadsverkiezingen de weg naar de stembus te vinden? Of afgelopen 18 maart tijdens de Provinciale Staten verkiezingen? Nee, was je verdwaald? Of heb je gewoon niet gestemd? Shame on you! Gelukkig geeft Shuffle je enkele goede redenen om jouw stem tijdens de volgende verkiezingen wel te laten gelden.

Het maakt niet uit wat je stemt, alles is hetzelfde. Of Politiek is saai en suf of Ze doen toch niets voor jongeren.

Serieus?

Is dat echt zo? Misschien is die vraag niet interessant. Misschien moet de vraag zijn: ‘Als het zo is, waarom doe ik daar dan niks aan?’ Ik verbaas me er altijd weer over als iemand helemaal los gaat over hoe slecht, saai of suf de politiek is. Wat een stelletje zakkenvullers die politici zijn. Dan verbaas ik me nog meer als diezelfde criticaster zelf nooit stemt of zich niet op een andere manier voor deze samenleving inzet.

Je kunt echt wel zeggen dat er een kloof tussen burger en politiek is. Dat is al jaren zo. Het helpt natuurlijk niet dat politiek als saai en suf wordt beschouwd. Maar als de politiek suf en saai is en als de politiek niet verandert, moeten wij dan niet soms eerst veranderen? Meer stemmen, anders stemmen en de politiek laten zien dat het anders kan. Laat dat dan het begin zijn. En laten we daarna ook met elkaar kijken wat we nog meer kunnen doen.

Stemmen, lieve mensen, is een begin. En je moet ergens beginnen. Maar ja, waar stem je dan op? Ik heb hier een paar tips voor je.

Een paar tips

Herken je je niet in één partij, ga dan voor de persoon in wie je jouw ideeën voor een groot deel herkent. Heb je geen tijd om ‘al die verkiezingsprogramma’s’ te lezen, kies dan een top 3 aan topics en beoordeel de partijprogramma’s daarop (denk aan wonen, uitgaan of onderwijs). Ben je meer iemand die alles nu goed geregeld wil hebben of ben je juist iemand die aan de toekomst denkt, kies dan op basis daarvan. Daarnaast heb je ook nog altijd de ‘oude vertrouwde stemwijzer’.

Nog voor het zover is – want in het Alkmaarse zijn we net (november 2014) naar de stembus geweest – kun je je afvragen wat je zelf voor je stad zou willen en kunnen doen. Zat initiatieven waarbij je kunt aanhaken of anders ga je toch zelf aan de slag? Kijk wat je in je omgeving kunt doen met je buurtgenoten. Dat zijn signalen die ook de politiek niet ontgaan en dan verandert ze geleidelijk aan vanzelf! Wordt de kloof daarmee meteen een stuk kleiner.

De politieke partijen in Alkmaar

Christen Democratisch Appèl / CDA: www.alkmaar.cda.nl
ChristenUnie: www.alkmaar.christenunie.nl
Democraten 66 / D’66: www.d66alkmaar.nl
GroenLinks: www.groenlinksalkmaar.nl
Leefbaar Alkmaar: www.leefbaaralkmaar.nl
Partijd Moeder CAO: www.moedercao.nl
Onafhankelijke Partij Alkmaar: www.opa-alkmaar.nl
Partij van de Arbeid / PvdA: www.pvdaalkmaar.nl
SeniorenPartij Alkmaar /  SPA: www.seniorenpartijalkmaar.nl
Socialistische Partij / SP: www.alkmaar.sp.nl
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie / VVD: www.alkmaar.vvd.nl

Mooie Alkmaarse initiatieven en plekken, haak, waar je wilt en kunt, vooral aan

Respijthuis Alkmaar zet zich in voor mantelzorgers. Het Respijthuis ontzorgt de mantelzorgers door hun zieke familieleden tijdelijk op te vangen. Check eens hun website: www.respijthuis-alkmaar.nl

Hal25: Een bijzondere plek, een combinatie van industriële vormgeving, groengeurende tuinen en huiselijke knusheid, zoals ze zelf op hun website de plek beschrijven. In Hal25 vinden veel verschillende culturele evenementen plaat. Hun website: www.hal25.nl

Koel310 is onder meer de plek waar jaarlijks het Alkmaars Eigenste-festival plaatsvindt. De website is in onderhoud, maar houd deze vooral in de gaten: http://www.koel310.nl

Check ook eens de website Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar voor vacatures: www.vcra.nl/nl/vacatures/

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online