Aan het lezen
Poo-lie-tique: Langer open, langer feesten!

Poo-lie-tique: Langer open, langer feesten!

 

Donderdag 9 juli was voor uitgaand Alkmaar een mooie dag. Of avond. Of eigenlijk nacht! Want sinds die donderdag zijn de openingstijden in de horeca vrijgegeven. Nu waren er al plekken waar je langer door kon feesten. Denk aan ons eigen poppodium Victorie en Koel310, voorheen Life072. Maar nu mogen we ook in een groot aantal kroegen in de binnenstad van Alkmaar lekker door.

 

Blije borrels in een vrije markt

De lokale politiek wil Alkmaar met de openingstijden aantrekkelijker maken voor bewoners en voor ondernemers. Een goede keuze, in ieder geval voor de bewoners die graag een borreltje drinken (hoi) en dat tot diep in de nacht willen doen. Ik moet eerlijk zeggen dat het toch wel voelde als een klein geluksmomentje, dat licht dat voor de verandering niet eens aanging terwijl je nog lekker aan het meezingen was met een verschrikkelijk slecht nummer.

 

Toch, en dat is lastig voor te stellen, zijn er een aantal horecaondernemers niet blij met dit besluit. Ze zijn bang dat ze meer barpersoneel en beveiliging achter de hand moeten hebben om aan de vraag te kunnen voldoen. De ervaring heeft hen geleerd dat er nu al ondernemers in de regio zijn – bijvoorbeeld in Schagen – die het besluit tot vrije openingstijden willen terugdraaien. Ik denk echter dat je onze geweldige stad niet met Schagen kunt vergelijken. Kom op, zeg. En daarnaast móet je je kroeg niet opengooien. Vrije markt, yo!

 

In eigen tempo kruipend naar huis

Naast de horecaondernemers vindt een redelijk deel van de bewoners van de binnenstad de vrije openingstijden geen leuk besluit. Ze klagen over nog meer dronken mensen, die nog meer dronken fratsen zullen uithalen. Kom, is dat nu niet een beetje overdreven? Ik vind van wel. Behoorlijk overdreven zelfs. Natuurlijk gebeurt er weleens wat in een binnenstad (wij van Shuffle kunnen het weten want we wonen er), maar dit soort excessen worden echt niet erger. Dankzij de langere openingstijden is er sprake van een meer gefaseerde uitstroom. Iedereen kan dus in zijn eigen tempo (kruipend) naar huis. Zo denkt ook Maud Vodegel van de Odeon erover, één van mijn lievelingskroegen in Alkmaar:

 

“Ik ben van mening dat de het vrijgeven van de openingstijden diversiteit creëert in de stad! Daarnaast is het erg fijn om de verantwoordelijkheid aan de ondernemer over te laten. Iedereen kent zijn eigen doelgroep natuurlijk het beste. Ook is er veel minder een trechter in de Hekelstraat (red. waar de Odeon zit) met uitgaanders die samengebald in een ministraatje nog een kant op moeten, allemaal op hetzelfde vaste tijdstip. Wij hebben zelf een keer een gele kaart ontvangen omdat er nog mensen binnen stonden na 02.00 uur met hun jas aan, terwijl we overduidelijk gesloten waren. De druk is er nu helemaal vanaf en dat is heerlijk!”

 

Nog geen gewonnen strijd

Wat een feest! Maar er ligt nu wel een verantwoordelijkheid bij ons. Als wij, de uitgaande Alkmaarders, ons keurig gedragen is er geen vuiltje aan de lucht. En dat is mooi. Dat moeten we overigens ook, want het is nog geen gewonnen strijd. Er komen nog een paar evaluatiedata aan. In september was de eerste, de eerstvolgende is in december. Kortgezegd wordt er dan gekeken naar hoe het allemaal gaat.

Afsluitend moet ik een woord gebruiken waar ik een enorme hekel aan heb: we moeten ons allemaal gedragen (bah). Door goed om te gaan met deze geweldige verantwoordelijkheid, kunnen we nu én in de toekomst lekker doorgaan in het uitgaansleven van Alkmaar. Dat maakt het toch net – voor zover mogelijk – een leukere stad. Een bruisende stad!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online