Aan het lezen
Probleemgevalletje?

Probleemgevalletje?

We wonen in een kustgebied en daar leven meeuwen. Ze zijn er altijd al geweest en we weten niet beter. Toen ik vroeger in het oosten van het land woonde gingen we wel eens naar Noord-Holland. Als uitje. En zodra ik meeuwen zag wist ik dat de kust dichtbij kwam. 
Maar tegenwoordig is de meeuw niet meer enkel een symbool voor de kust of van de partij van de man met het Wilderse haar, maar is de meeuw een gespreksonderwerp. Meeuwenoverlast!

Wat is overlast?

Niet iedereen heeft last van meeuwen. Maar een korte rondvraag in mijn vriendenkring levert toch flink wat reacties op. 
In het voorjaar en de zomer zijn de meeuwen soms erg agressief en vallen zelfs mensen aan. Ze beschermen hun nest en jongen en dat kan best gevaarlijk zijn, zeker voor jonge kinderen.
Ze maken een herrie die nog het best te vergelijken valt met een horde wilde apen. Als je in een kantoor werkt waar nesten op het dak zijn kun je niet normaal praten met elkaar zonder de ramen dicht te doen.
Ze flatsen je schone auto onder. Dagelijks. Net gewassen auto’s lijken nog het meest in trek te zijn, alsof die witte duivels het erom doen.
Ze maken veel rommel. Vuilniszakken en prullenbakken zijn niet veilig. Ze scheuren ze open op zoek naar eten en laten een ravage achter.

Meeuwenoverlast in de media

Niet lang geleden gaf het Alkmaarse Tweede Kamerlid Rudmer Heerema een interview waarin hij voorstelde om de meeuw van de lijst beschermde vogelsoort af te halen. En daarmee de mogelijkheid te geven aan afschieten of vergassing. Niet als eerste middel natuurlijk, maar wel als laatste middel. Een storm van kritiek maakte dat los. Vreemd eigenlijk, aangezien er in landbouwgebieden en ook op Schiphol gejaagd wordt op bijvoorbeeld ganzen. Het is niet iets nieuws. Maar echt lief naar de meeuw toe is het ook niet natuurlijk.

Wat wordt er gedaan tegen de meeuwenoverlast?

Op de website van de gemeente staat dat de meeuwenoverlast sinds de jaren negentig explosief is toegenomen en dat zij zich als doel heeft gesteld om in 2015 de overlast onder controle te hebben. 
Mieters!
Geen idee wat er met ‘onder controle’ bedoeld wordt. Geen kik meer te horen? Nergens meer vogelenpoep? De lucht strak blauw zonder die witte duivels?

De gemeente draagt oplossingen aan. Wat kun je zelf doen?
1 Niet voeren
2 Sterkere gele vuilniszakken
3 Rommel voorkomen
4 Broedlocaties ontoegankelijk maken
5 Meld een nest op je dak

Hoe denkt de meeuw hier zelf over?

De Larus Marinus hebben wij om commentaar gevraagd natuurlijk. Hij vraagt om wat meer begrip. Als je de meeuw leert kennen en bijvoorbeeld eens een dagje volgt, dan begrijp je zijn gedrag wat beter.
In de prachtige tv serie ‘Nederland  van boven’ werd een dag uit het leven van een meeuw getoond. Zo’n meeuw maakt dus gewoon een werkdag door. Eerst opstaan bij zijn nest in Den Helder. Daarna door naar zijn werk bij de visafslag in Hoorn. Om vervolgens te lunchen in Amsterdam.  En tenslotte via een leuk uitje achter een kotter op zee weer naar huis bij de kids.

Hoe nu verder?

De meeuw hoort er bij en wij hebben als mensen de mogelijkheid om een harmonieuze samenleving te maken. Dus denk in het belang van de meeuw en je medemens. Wil je vogels voeren? Dat kan gerust, maar doe het niet in de stad, neem je eten mee naar de natuur.
Laat je afval niet slingeren. De boterham die je moeder zo lief voor je heeft gesmeerd moet je gewoon opeten en niet weggooien. Maak je vuilniszak netjes dicht en doe je afval  het liefst in de sterke gele vuilniszakken (die kun je gratis krijgen bij de gemeente als je in de binnenstad of de Spoorbuurt woont).

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online