Aan het lezen
Raysoufflé: over de Alkmaarse kaassoufflé-koning die niet van kaas houdt

Raysoufflé: over de Alkmaarse kaassoufflé-koning die niet van kaas houdt

Avatar foto

Kaas is controversieel. Sommigen mensen houden van stinkkaas, sommigen alleen van kaas op brood. Anderen spannen de controversie-kaas-kroon en houden niet van kaas, maar op een of andere manier wel alleen als het ‘gesmolten’ is. Daar begint het verhaal van Raymond Duipmans, de man achter de goudgele delicatesse ‘Raysoufflé’.

Tekst & beeld: Rosa de Boer

Raymond is een creatieve Alkmaarder, overdag zelfstandig automakelaar, verder vooral reuze nieuwsgierig en ondernemend. Als zijn interesse is gewekt, dan gaat hij er ook achteraan.

‘Op een zwoele zomeravond legde Ray een kaassoufflé op de barbecue (want ja, alleen gesmolten kaas is lekker natuurlijk). Nieuwsgierig bekeek hij de ingrediënten op de doos van deze snack, waarna hij geschokt ontdekte dat er maar een paar procent kaas in een ‘kaassoufflé blijkt te zitten.’

Hoe het begon …

Toen ik Raymond ontmoette en hem vroeg wat zijn lievelingskostje is, vertelt hij over de ‘kaastaart’ van zijn moeder (ja, we hebben het nog steeds over de man die niet van kaas houdt, al zijn de Parmezaanse kaassnippers op de carpaccio wel een uitzondering). Zijn moeder heeft haar eigen manier met kaas en maakte vroeger wel eens kaassoufflés in de pan met in beschuit gepaneerde kaas.

Na de ontdekking dat de ordinaire kaassoufflé bestaat uit heel veel, behalve veel kaas, werd zijn moeder het startpunt van zijn onderzoek. Later ontdekte hij ook meer over de psychologie achter ‘eten’. Sensuele vormen doen het beter bijvoorbeeld. Kaassoufflés met afgeronde randen doen het dus beter dan rechthoekige!

Het succes van Raysoufflé

Raymond maakt onderdeel uit van de coworking community Urban Nomads en daar start hij met experimenteren. Kaassoufflés van 100% echte kaas én bladerdeeg. Dit werd heel goed ontvangen en met zoveel ondernemers bij elkaar duurde het niet lang voor er een website klaar stond en het eerste event geregeld was. Opeens stond Raymond 200 Raysoufflés te preppen in de keuken, samen met zijn vriendin Mandy. Dit bracht nog wel wat uitdagingen mee; kaas op de bodem van de frituurpan, of juist aan één kant van de soufflé bijvoorbeeld. Maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

Van droom naar realiteit

Raymond zou Raymond niet zijn, als hij geen creativiteit kwijt kon in de kaas. Naast de naturel Raysoufflés, bedacht hij smaakvariaties met oregano, pesto en sambal. Hij bezocht de bakkersbeurs in Antwerpen om meer te leren over bladerdeeg. Ook bracht hij een bezoek aan een kaasbedrijf in Bergen.

De ‘beproeving’

Ik had de eer om de Raysoufflé’s te proeven en op de foto te zetten. En? En? En? Ik deel twee woorden met jullie: HEEL LEKKER!

De enige echte Raysoufflé

Als kaasliefhebber proef ik direct een wereld van verschil. Eigenlijk is een normale fabrieks-kaassoufflé meer een hap bladerdeeg waar je steevast je mond aan verbrandt. Hoewel de Raysoufflé zeker hot is, is het ook een regelrechte smaaksensatie.

Volop inspiratie & stay cheesy

Wat mij betreft bruist de Raysoufflé van Raymond van de inspiratie. Denk aan: het volgen van je interesse, het ondernemen van actie en vooral heel veel plezier beleven aan het proces dat daarop volgt. Het motto van Raysoufflé is dan ook: stay cheesy! 😉

Ook geïnspireerd blijven door deze Alkmaarder? Volg zijn kaasavonturen via @raysouffle op Instagram!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online