Aan het lezen
Zo baas, zo hond? #2 – Robin & Mammoet

Zo baas, zo hond? #2 – Robin & Mammoet

Lijkt de hond op het baasje? Of lijkt het baasje stiekem gewoon op de hond? Shuffle zoekt het voor je uit! Voor de rubriek ‘Zo baasje, zo hond?’ bezoeken wij honden en hondenmensen om antwoord te geven op wie er nou precies op wie lijkt en waarom. Dit keer gaan we op bezoek bij Robin en Mammoet.

Geschreven door: Shanna Bleeker & Senna Brammer
Foto’s door: Marcel Prager

Maar liefst vier baasjes

Het ontbreekt Mammoet niet aan aandacht. Hij heeft namelijk niet een, niet twee, niet drie, maar welgeteld vier plekjes die hij thuis mag noemen. De 21-jarige Robin is het hoofdbaasje van Mammoet, maar deze grote vriend verblijft met regelmaat bij Robins moeder, stiefvader, en een bevriend stel van de familie. Ieder huisje heeft zo zijn eigen rituelen met de viervoeter, maar ongeacht welke baas de verzorging van Mammoet op zich neemt; uitwaaien op het strand is een wekelijkse prik.

Net als Rex is Mammoet afkomstig uit een ongepland nestje. ‘In het huis van de moeder van Mammoet, een Amerikaanse Stafford, was brand uitgebroken. Daardoor moest zij tijdelijk naar een kennel,’ vertelt Robin. ‘In een kennel zetten ze honden normaal gesproken niet bij elkaar. Helemaal in het geval van de vader van Mammoet, een Duitse Staander, was dat niet de bedoeling. Deze reu is namelijk een prijswinnaar met stamboom,’ gaat Robin verder. ‘Op een onbewaakt moment hebben de Amerikaanse Stafford en de Duitse Staander elkaar toch gevonden. En toen… Ja. Tweeëneenhalve maand later was daar ineens een heel kostbaar nestje.’

Zijn naam eer aandoen

Mammoet is bij Robin en zijn familie gekomen toen de hond 8 weken oud was. ‘We zijn helemaal naar Hardenberg gereden om hem op te halen,’ vertelt Sandra, Robins moeder. ‘Nadat we hem een keer hadden gezien, wisten we het zeker: hij hoort bij ons.’ Mammoet was toentertijd de grootste van zijn nestje. ‘En nu is hij nog steeds ruim 14 kilo zwaarder dan zijn zusjes uit hetzelfde nestje. Hij doet zijn naam goed eer aan!’ lacht Robin.

Hoe zwaar, groot en stoer Mammoet er ook uitziet, van binnen is hij de goedheid zelve. ‘Hij past zich compleet aan aan de persoon die hij tegenover zich heeft staan. Hij is bijvoorbeeld heel goed met kinderen. Daarnaast is hij een beetje bang voor katten. Dat is eigenlijk wel schattig,’ zegt Robin. ‘Wat ook schattig is,’ valt Ron, Robins stiefvader bij, ‘is dat Mammoet een beetje jaloers kan doen. Wanneer hij een van ons ziet knuffelen, laat hij merken dat hij daar niet van gediend is. Alsof hij wil zeggen “hallo, ik hoor hierbij!”. Hij wurmt zich er dan ook altijd ongegeneerd tussen.’

Zwemmen in een sokkenzee

‘Puppycursus hebben we bewust niet gevolgd,’ zegt Robin. ‘Het vergt natuurlijk wel enige inspanning en veel tijd en geduld om de opvoeding zelf op je te nemen.’ gaat hij verder. ‘Vooralsnog gaat ons dit goed af. Mammoet luistert goed en loopt zonder problemen los.’ Het geheim? Consequent zijn en duidelijke afspraken. ‘Iedereen draagt een steentje bij, daardoor hebben we eigenlijk geen kind aan hem,’ zegt Sandra.

Een handjevol gekke gewoontes kent Robins grote vriend Mammoet. ‘Hij slaapt op zijn rug met zijn pootjes in de lucht. Oncomfortabel zou je denken, maar dat doet hij al die tijd al,’ zegt Robin. ‘En als we bij mijn moeder in de tuin zitten, ligt hij altijd op de tafel. Van die tafel is weinig meer over door de 50 kilo Mammoet die er dagelijks op ligt,’ lacht hij. ‘Een favoriet speeltje heeft hij niet echt,’ zegt Ron. ‘Hij verzamelt graag takken in het park en neemt die dan trots mee naar huis.’ Ook Sandra kan nog een bijzondere eigenschap noemen: sokken. ‘Mammoet is gek op sokken. Hij haalt ze op van zolder en verspreidt ze dan door het hele huis. Als je even niet oplet bevind je je in een sokkenzee!’

Zo baasje, zo hond?

Wederom zijn er veel uiterlijke overeenkomsten. Een lieve en tegelijkertijd stoere uitstraling, donkere ogen, een bruine coupe en allebei athletisch gebouwd. Zowel hond als hondenmens heeft een zachtaardig en zorgzaam karakter en zijn gek op knuffelen.

Wil je meer van Mammoet zien? Hij heeft zijn eigen instagramaccount! Nadat Robin een pagina voor zijn grote vriend online had gezet, deden zijn broertjes en zusjes uit hetzelfde nestje hetzelfde. Volg Mammoet en bekijk zijn broertjes en zusjes via instagram.

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online