Aan het lezen
Rotaract Club Alkmaar: het brein achter het spel

Rotaract Club Alkmaar: het brein achter het spel

Monopoly Alkmaar, wat was dát een goed idee! Binnen no-time waren de 2.200 exemplaren van dit speciale spel uitverkocht en menig Alkmaarder baalt dat hij er niet één heeft kunnen bemachtigen. Maar hoe is Monopoly Alkmaar nou tot stand gekomen? Wie heeft het bedacht en waarom? We vroegen het de initiatiefnemers: Rotaract Club Alkmaar.

Het begon allemaal 2,5 jaar geleden. “Ieder jaar organiseert Rotaract Club Alkmaar een aantal activiteiten om geld in te zamelen voor lokale goede doelen”, vertelt Paul Ooms, oud-voorzitter van de club en één van de initiatiefnemers. “In de huidige tijd is het niet makkelijk om sponsoren te vinden die een bijdrage willen leveren. We wilden daarom met een nieuw initiatief komen wat voor sponsoren extra aantrekkelijk is. Tijdens een bijeenkomst van Rotaract Nederland zag ik een presentatie van spelmaker Identity Games en Rotaract Amersfoort. Zij hadden met de verkoop van 1300 spellen Monopoly Amersfoort 30.000 euro opgehaald voor het goede doel. Ik dacht toen: dat is wat voor Alkmaar! Ik heb het tijdens onze ledenvergadering in de groep gegooid en iedereen was voor: Monopoly Alkmaar ging er komen.”

De business case

“We zijn in gesprek gegaan met Identity Games om meer te weten te komen over het op de markt brengen van een spel. Wat kost het bijvoorbeeld om een spel te maken, wat wordt de verkoopprijs en hoeveel spellen moeten er verkocht worden om break-even te draaien? Toen dat duidelijk was, hebben we daar een verdienmodel aan toegevoegd waarbij sponsoren een Alkmaarse straat konden kopen op het bordspel. Bijvoorbeeld de Laat, het Waagplein of de Langestraat. Vandaar dat je ook de logo’s op het bord ziet staan. Voordat we samen met Identity Games het spel ook daadwerkelijk op de markt gingen brengen, zijn we op zoek gegaan naar sponsoren en afnemers.”

Groot succes

Wat begon als een idee om meer sponsoren te vinden, werd dankzij Facebook opeens een hit. Paul: “Om afnemers van ons spel te vinden hebben we de Facebookpagina ‘Monopoly Alkmaar’ opgezet. Dankzij een Facebookcampagne met een paar ‘like & win’-acties kregen we meer naamsbekendheid en bijna 2.000 likes. Maar het bleef niet alleen bij likes. Het spel werd massaal besteld en ook sponsoren wisten ons opeens te vinden. We hadden nooit gedacht dat het spel zo’n hype zou worden. In eerste instantie dachten we aan een oplage van 1.000 tot 1.250 stuks. Uiteindelijk hebben we maar liefst 2.200 spellen laten maken. In totaal hebben we 40.000 euro opgehaald. Die opbrengst gaat naar negen goede doelen in Alkmaar.” De goede doelen die profiteren van de opbrengst van Monopoly Alkmaar zijn: DNOdoen, Dupla, Familiehuis MCA, Hospice Alkmaar, Jeugd Cultuur Fonds Alkmaar, Oranje‐huis Alkmaar, Scoutinggroep St. Laurentius, Trompetterkorps Alkmaar en Vrienden van de Alk.

Winnen!

Ben jij een van de pechvogels die het spel niet heeft weten te bemachtigen? Niet getreurd! Wij mogen namelijk van Rotaract Alkmaar nog een exemplaar van Monopoly Alkmaar weggeven onder onze lezers. Hoe leuk is dat! Wil jij kans maken op een van de laatste exemplaren? Like de Facebook van Shuffle, want daar houden wij binnenkort een winactie.

Join the Club

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar, zet jij je graag in voor de maatschappij en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Dan is Rotaract Club Alkmaar echt wat voor jou! Naast dat Rotaract zich inzet voor lokale goede doelen, te gekke spellen ontwikkelt en gezellige borrels organiseert, werken ze ook aan de persoonlijke ontwikkeling van de leden. Zo nodigen ze interessante sprekers uit en organiseren ze leuke workshops. Meer weten? Neem dan een kijkje op de website.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online