Aan het lezen
Een Servische fotograaf bezocht Alkmaar

Een Servische fotograaf bezocht Alkmaar

En deelt zijn foto’s & bevindingen met je.

Dát levert dus goede plaatjes op. Per toeval kwam ik hem tegen op de Platte Stenenbrug en aangezien ik uit Bosnië kom konden we gemakkelijk met elkaar praten. Ik vroeg hem of hij zijn visie over Alkmaar wil geven en een mooie fotoreportage wil maken, zodat Alkmaarders horen hoe een toerist (uit Servië nota bene!) de stad ziet. Wat valt hem nou op? De fotoreportage had hij al klaar… vet hè? Ons mooie stadje.

Srđan Srđenović is fotograaf en cameraman. die verschillende keren bekroond is voor zijn filmwerk en met plezier Alkmaar bezocht. Hij schreef op wat hij van Alkmaar vindt, ik vertaalde het slechts:

“De basis van iedere kunstvorm is communicatie. Hoe vertel je met foto’s het verhaal van zo’n kleine stad als Alkmaar? En waarom wilde ik dan per se deze stad fotograferen en niet bijvoorbeeld Amsterdam? Tegenwoordig raken tradities en symbolieken van steden en mensen verloren door globalisering. Het wordt allemaal een beetje hetzelfde, we gaan op elkaar lijken, we leven in soortgelijke huizen en gelijke buurten. Ongeacht in welk land je leeft. Met het verlies van identiteit door gelijke architectuur en veel gelijke kleding bijvoorbeeld, verliest fotografie haar kracht en de mogelijkheid om echt een verhaal te vertellen met fotografie. En te midden van dat alles ligt Alkmaar, een kleine stad die haar traditie bewaard heeft in cultuur en architectuur. Een stad waar mensen werken en wonen die dit al generatie op generatie doen. Alkmaar is niet te vergelijken met iets anders en voor mij lijkt dit het toonbeeld van Nederland. Klein Amsterdam, maar niet vies, niet te vol en niet te toeristisch. Goed gedoseerd met alle elementen die een goede stad kenmerken. Om die reden zal ik het zeker enkel aan hele goede vrienden aanraden, zodat er geen verandering in komt en Alkmaar haar mooie ziel bewaard blijft.”

Nieuwsgierig geraakt naar deze fotograaf? Hier zijn wat links naar zijn site en werk.

Imdb

Facebook

Flickr

Instagram

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online