Aan het lezen
Shuffle bespreekt taboe: steeds meer Alkmaarse jongeren leven op straat #2 Een nieuwe inloopvoorziening voor jongeren in Alkmaar

Shuffle bespreekt taboe: steeds meer Alkmaarse jongeren leven op straat #2 Een nieuwe inloopvoorziening voor jongeren in Alkmaar

Avatar foto

Deel twee van een tweeluik over Alkmaarse straatjongeren. In dit deel vertelt Loen meer over de nieuwe inloopvoorziening van Alkmaar.

Nieuwe Inloopvoorziening voor Alkmaarse Straatjongeren: een hoopvolle plek

Veel Alkmaarse jongeren leven op straat of zwerven tussen slaapplekken, omdat ze geen vaste verblijfsplaats hebben. Eerder las je daarover op Shuffle Magazine in dit artikel. De problemen van deze jongeren stapelen zich op, en versterken elkaar. Ga maar na: als je geen baan hebt, kun je geen huur betalen. Maar als je geen plek hebt om te douchen voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat, word je waarschijnlijk niet aangenomen. Gelukkig is Alkmaar sinds kort een inloopvoorziening rijker. Een hoopvolle plek, omdat het kan bijdragen aan dat zetje, om uit de neerwaartse spiraal te komen. Shuffle reporter Loen ging hier op bezoek.

de huiskamer

Graffiti, een boksbal en een kopje koffie

Als ik naar binnen loop in het pand aan de Pettermerstraat 41, leidt een korte gang me naar een gezellige huiskamer. Het is mij niet direct duidelijk wie van de aanwezigen hier werkt, en wie hier is als deelnemer. Achterin zit een jongen een film te kijken, aan een bureau zit iemand achter een laptop, en aan een tafel zitten enkele mensen met een kopje koffie. De gesprekken zijn luchtig. Welke film zullen we zo kijken? Wie gaat er mee een sigaretje roken? De sfeer is ongedwongen, zoals ook gezinsleden bij elkaar in de ruimte kunnen zijn, zonder met elkaar bezig te zijn. Paul Kreemers, jeugdbehandelaar en projectleider, begroet me en geeft me een rondleiding door de verschillende ruimtes.

tafeltennisruimte

Naast de huiskamer zijn er twee andere gemeenschappelijke ruimtes: één waar de deelnemers zich kunnen uitleven op een boksbal; een andere ruimte waar ze het tegen elkaar op kunnen nemen met een potje tafeltennis of tafelvoetbal. Het plan is om de muren door de deelnemers te laten versieren met graffiti. Bij het sanitair laat Paul me vol trots zien wat het resultaat is van een kleine verbouwing in dit oude kantoorpand: Een douche, wat voor sommige deelnemers geen overbodige luxe is. 

De jongen achter de laptop wordt gebeld, en hangt een minuut later nors op: “Ik ben niet aangenomen”. Andere mensen leven mee. Een medewerker benadrukt dat het toch een goede oefening is geweest, het sollicitatiegesprek. Het lukt de jongen duidelijk niet om de positieve kant van het verhaal te zien. Moedeloos staart hij weer naar het scherm.

In beeld zijn en een vertrouwensband opbouwen

Saskia Meijer is als trajectbegeleider drie dagen per week aanwezig op de inloop. Ze vertelt: “We zijn nu drie maanden open, en inmiddels zijn er 17 jongeren bij ons in beeld, omdat ze hier regelmatig komen.” Bij elkaar in beeld zijn, daar draait het om bij de inloop. Want hoewel de jongeren hier in de eerste instantie niet komen om zorg af te nemen, is het wel de plek waar dit mogelijk is. Paul licht toe: “Wij kunnen zelf zorg bieden, of begeleiden naar andere zorgaanbieders. Met de jongeren die hier komen, bouwen we een vertrouwensband op. Als ze dan op een gegeven moment ergens hulp bij willen, weten ze dat ze bij ons terecht kunnen. Die drempel zijn ze dan al over. Maar het moet wel voornamelijk uit hen zelf komen. Anders gaat het sowieso niet werken.”

Sokken

In de inloop is ook een kast met kleding aanwezig. “Als je nog kleding over hebt, kunnen we dat goed gebruiken. Ook ondergoed hoor. Wat ze aanhebben als ze hier binnenkomen, is soms letterlijk het enige dat ze hebben. Dan is een extra paar sokken heel welkom.” De kringloopwinkels zijn hier vlak bij. Daar zijn toch wel sokken te vinden, voor minder dan een euro? Of bij de kledingbank? “Een euro, dat hebben ze niet altijd, hoor. En dan nog. Om te bedenken dat je een extra paar sokken moet regelen, daar heb je oplossend vermogen voor nodig. Het gebrek daaraan is juist een probleem bij sommigen.’

Aangenomen!

We zijn weer in de huiskamer, waar de jongen achter de laptop opnieuw aan het bellen is. Deze keer heeft hij een grijs van oor tot oor, als hij ophangt: “Aangenomen! Ik mag me vandaag om 12 uur al melden!” Even later vertrekt hij al richting zijn eerste werkdag. Paul kijkt hem glunderend na: “Wat een succesverhaal. Weet je dat hij de afgelopen twee weken élke dag bezig is geweest met werk zoeken en mensen bellen? Echt super dat hij nu is aangenomen. En het is helemaal zijn eigen verdienste! Dít is dus waar we het voor doen.”

Saskia Meijer en Paul Kreemers

Lees ook het eerste deel van dit tweeluik van Shuffle bespreekt taboe. Lees het hier.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online