Shuffle BierRoute: ga op ontdekkingsreis in Alkmaar
Hi guys, ik ben Dionne trotse kaaskop én Shuffelaar. Ik…
Bier! Waar? Hier! Bij Shuffle zijn we gek op bier en in Alkmaar valt op dat gebied ontzettend veel te proeven en te ontdekken. Om meer te leren over bier doken we daarom dieper het Alkmaarse biercircuit in. Zo ging Shuffle langs bij vier Alkmaarse proeflokalen, gerund door gepassioneerde bierliefhebbers. We vertellen je in dit artikel alles, zodat jij ook gericht op bieravontuur kunt gaan. En wees gewaarschuwd: wie verder leest, gaat dorst krijgen. Proost!
Door: Dionne Pekel, Shanna Bleeker & Nathalie Kamp
Maar ho, wacht. Shuffle ging niet alleen op pad! Internationaal Biersommelier Richard Moerkerk uit Alkmaar ging mee om ons te voorzien van een indrukwekkende portie bierkennis. Richard is in 2019 door Entree Magazine verkozen tot Bierspecialist van het Jaar, is werkzaam in De Boom en eigenaar van De BierBasiliek. Als iemand je meer over bier kan leren, dan is Richard het wel.
Shuffle BierRoute: 4 locaties, 8 bieren
En zo is de Shuffle BierRoute geboren. Een ware ontdekkingsreis in de stad, die je langs locaties voert als Proeflokaal De Kleine Deugniet, Proeflokaal De Boom, The Scrapyard en Kleine Brouwerij. Lees hieronder per locatie welke bieren we geproefd hebben op aanraden van de eigenaren, hoe ze precies smaken, wat er qua eten goed bij past en welke bijzondere verhalen achter de bieren schuilen. Shuffle filmheldin Nathalie legde daarbij ons bieravontuur vast. Zie de video hieronder, zeker FF kijken!
Proeflokaal De Kleine Deugniet – Gedempte Nieuwesloot 177
We starten ons bieravontuur in Proeflokaal De Kleine Deugniet. Een stoere plek in de binnenstad, met een rijke en exclusieve bierkaart. De bieren komen werkelijk uit alle hoeken van de wereld. Uitbater Remco is een doorgewinterd en gepassioneerd bierkenner. Hij merkt dat bier de laatste jaren enorm in de lift zit en doet zijn best om steeds op zoek te gaan naar iets nieuws. Een echte liefhebber vol verhalen!
Over naar het bier. Wat hebben we bij Remco geproefd en hoe smaakte dat?
Fourchette – Brouwerij van Steenberge – 7,5%
Deze Belgische tripel is wat Remco zijn ‘hardloper’ noemt. Het bier wordt veel besteld, de fusten zijn niet aan te slepen. Ook voor thuisgebruik is het bier populair en via de handel in grote luxe flessen verkrijgbaar. Wij snappen helemaal waarom. Het bier heet Fourchette en dat betekent vork in het Frans. Het is in de markt gezet om aan tafel te drinken. Vandaar dat het bier voor thuisgebruik in grote, luxe flessen zit. Wie nog roept dat bier niet chic is, moet gauw z’n mond spoelen. Het liefst met Fourchette, want dit bier heeft 100% allure. Santé!
Smaak
De Fourchette is frisser dan een klassieke tripel uit België. Heel erg lekker. Er is sinaasappelschil mee gebrouwen en dat geeft een citrusachtige, zoetige smaak. Het bier is een fijne combinatie van fris en kruidig (koriander/anijsachtig). Het werkt als een dolle en drinkt heerlijk weg.
Serveertip
De Fourchette vormt een perfecte match met visgerechten, zoals schelvis en kabeljauw. Dus doe die witte wijn maar weg en verras je gasten met een glas Fourchette en een lekker stukje witvis. Een combinatie die je volgens bierkenner Richard “echt intens gelukkig maakt!”
Weetje van Richard: daarom heet een tripel een tripel
“De naam tripel komt uit de historie van de laaggeletterdheid. Vroeger werden er kruisjes of cijfers op de vaten gezet om het soort bier aan te geven. Eén kruisje betekende het bier dat als water werd gedronken (enkel, vergelijkbaar met tafelbier van ongeveer 2%), twee kruisjes voor het wat zwaardere bier (dubbel) dat bijvoorbeeld op zondag werd gedronken of aan gasten werd gegeven, en drie kruisjes betekende nog zwaarder en complexer bier dat bijvoorbeeld alleen bij speciale gelegenheden werd geschonken (tripel).”
Paix Dieu – Brasserie Caulier – 10%
Bier dat refereert naar de goddelijke vrede moet toch magisch zijn. De Paix Dieu doet zijn naam eer aan. Dit bier wordt alleen bij volle maan gebrouwen. Wat zegt u? Ja, echt. Dus als er weer een volle maan aan de hemel verschijnt, dan weet jij: Paix Dieu wordt gebrouwen. Deze tripel is ongelooflijk lekker, wordt geserveerd in een handgemaakt, maanvormig glas en is de persoonlijke favoriet van uitbater Remco. We snappen ‘m helemaal. De Kleine Deugniet is de enige plek in Alkmaar waar je dit bijzondere bier kunt drinken. Remco is de trotse uitverkorene. De brouwer bepaalt namelijk wie dit magische goud mag schenken. Gaaf hoor!
Smaak
Hoewel we het hier over een tripel hebben is Paix Dieu ongelooflijk gemakkelijk doordrinkbaar. Met 10% is dat levensgevaarlijk, maar ach, wat maakt het uit. We proeven zoetigheid maar ook wat kruidigheid (anijs). De Paix Dieu is volmondig. Net weer anders dan de Fourchette. Indrukwekkend en een tikkie magisch. Absoluut een aanrader!
Weetje van Richard: vroeger dronken mensen bier als water
“Wist je dat er in Alkmaar al eeuwenlang bier wordt gebrouwen? Dat komt omdat de mensen (inclusief kinderen) vroeger bier dronken in plaats van water. Het water was te vervuild en dus kon je beter bier drinken. Dat bier had overigens een heel laag alcoholpercentage. Denk aan 1,5 tot 2%. Door de ligging van de stad had Alkmaar te maken met troebel (en vervuild) water. Daar komt ook de naam Alkmaar vandaan. Allec (Alk) = troebel in oud-Nederlands, en mere (maar) = water. Even vrij doorvertaald kom je dus uit op troebel water.”
Taproom The Scrapyard – Pettemerstraat 15
Gevestigd naast HAL25 vind je The Scrapyard. Ook wel Berlijn-in-het-klein genoemd. “Hippe shit”, dat is hoe uitbater Rick zijn bierkaart omschrijft en zijn positieve energie krijg je er gratis bij. Van heinde en verre strijken liefhebbers neer in zijn taproom om de high-end bieren te proeven. De locatie nabij het station is dan ook niet voor niets. Rick is overigens biersommelier in opleiding en tevens betrokken bij Brouwerij De Moersleutel. De bieren van deze brouwer (die inmiddels in 26 landen verkocht worden) kun je hier naar hartenlust proeven. Een unieke industriële plek.
Over naar het bier. Wat hebben we geproefd bij Rick en hoe smaakte dat?
5 mm Allen Key – De Moersleutel – 5%
De 5 mm Allen Key is een New England IPA, onderdeel van de ‘gereedschapslijn’ van De Moersleutel en eenmalig gebrouwen. Het bier is vernoemd naar een 5 mm inbussleutel. Wat de brouwers alleen niet wisten, is dat dit stuk gereedschap in de praktijk vrijwel nooit gebruikt wordt. Grappig! Enfin, deze makkelijke doordrinker wordt vaak besteld en wij snappen zeker waarom.
De smaak
Na het eerste slokje is het alsof de zomerzon in je keel gaat schijnen. De verschillende soorten hop zorgen voor een tropisch fruitpalet. Denk aan verse ananas en granaatappel. Niet uitgesproken zoet, maar lekker fris. Doe daar wat kruidigheid (dennen en hars) bij en je hebt een bier dat je als limonade naar binnen giet. En dat is met 5% geen probleem. Heerlijk!
Serveertip
Heel lekker bij een vette hamburger of vlees van de bbq.
Weetje van Richard: een IPA is niet altijd bitter
Maar wacht! Een IPA is toch meestal vrij bitter van smaak? “Als je in het brouwproces het bier op een later moment hopt, krijg je wel de aroma’s mee, maar niet de bittere smaak. En dat is precies wat er bij dit bier is gebeurd. Een IPA hoeft zeker niet altijd heel bitter te zijn. Bij IPA’s draait de smaak altijd om hopkarakter en veelal dus ook om hopbittere smaken. Bij de nieuwerwetse IPA substijlen als New England of milkshake IPA’s liggen de bittere smaken inderdaad meer op de achtergrond en komen fruitige en zoetige smaken veel meer naar voren.”
Fragment Series 2 – De Moersleutel – 14%
Fragment Series 2 is een imperial stout IPA en is exclusief te drinken bij The Scrapyard. Verwacht een donker, stevig bier. Een langzame wegdrinker. Zeer verrassend. Een bier dat aantoont hoe ongelooflijk breed de definitie van bier reikt. De Fragment Series 2 wordt vanwege het hoge alcoholpercentage in kleine glaasjes geschonken. En let op: Series 3 komt eraan. Al rust er op de Fragmentlijn van De Moersleutel een kleine vloek. Steeds als er eentje uitkomt, dreigt de zaak dicht te moeten in verband met nieuwe coronamaatregelen. We duimen voor Rick (en ieder ander) dat dit in het vervolg niet meer gaat gebeuren.
Smaak
Fragment Series 2 is een ware smaaksensatie. Heel kort door de bocht: het is net koffie. Wie dat liefheeft, man, echt heerlijk. Het bier is op twee verschillende eikenhouten vaten gerijpt, van Heaven Hill Bourbon en Franse cognac, en daar is een blend van gemaakt. Ook zijn er pecannoten aan toegevoegd. Het resulteert in een donker, stevig bier met weinig schuim, dat wij zo zouden bestellen na een maaltijd. Als toetje. Het neigt zelfs een beetje naar tiramisu. Hemels!
Weetje van Richard: zo zit dat met weinig schuim
“Als bier nauwelijks schuimt noemen we dat schuimnegatief. Dit zie je vaak bij bieren met een hoog alcoholpercentage of als er een mate van vettigheid in zit, zoals bijvoorbeeld bij dit biertje. Door de noten en hoge mate van alcohol schuimt ‘ie minder. En waarom is het bier zo donker? Dat komt doordat er donkere moutsoorten zijn gebruikt. Vandaar die koffieachtige kleur.”
Proeflokaal De Boom – Houttil 1
Door naar good old Proeflokaal De Boom. Altijd gezellig, altijd bedrijvig, altijd aanspraak. Ja, Shuffle komt hier graag. Met een bierkaart waar je u tegen zegt en de goede service van een kundig team, waaronder bierexpert Richard. De zaak wordt met veel passie gerund door Edwin, beter bekend als Ed. Hij zwaait hier al bijna tien jaar de scepter, knapte de boel op en breidde De Boom uit om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Petje af. Absoluut een pluspunt is het grote vernieuwde terras (verwarmd) op het water voor de ingang. Ook hier heerst de fijne bourgondische sfeer die De Boom kenmerkt. Een toplocatie.
Over naar het bier, want wat hebben we bij Ed geproefd en hoe smaakte dat?
Alkmaars Blondje – Brouwerij Dampegheest – 7.5%
De mannen van Brouwerij Dampegheest uit Limmen waren de brouwers uit Alkmaar net iets te slim af. Notabene het Alkmaars Blondje wordt NIET in Alkmaar gebrouwen, maar in Limmen. Overigens in een setting die in alles riekt naar Alkmaar. Het bier wordt namelijk in een oud kaaspakhuis gebrouwen. De handige Limmenezen toverden oude zuivelketels om tot brouwketels en voegden aan het bier wei toe, een vloeistof die ontstaat bij het maken van kaas. Het is absoluut een waardige ode aan de stad Alkmaar. En een van de meest gedronken bieren in De Boom op dit moment. “Niet aan te slepen”, aldus Ed, die dit bier ook erg graag drinkt.
Smaak
Het Alkmaars Blondje geeft je een romig mondgevoel. Te danken aan de wei die is gebruikt het brouwproces. We proeven wat steenfruit (abrikoos). Daarbij heeft het bier een kruidige smaak, niet door de hop, maar ook weer afkomstig van de wei. De smaken zijn zeer subtiel en erg goed in balans. Dit blondje valt niet zwaar. Om in termen van Richard te blijven: “gevaarlijk doordrinkbaar”.
Serveertip
Jonge kaas is hierbij erg lekker. Lichte zomerse gerechten ook. Denk aan een salade met gerookte kip of een waterkerssalade.
Vizir Maximus – Brewery Vizir – 9%
De Vizir Maximus is een Imperial IPA uit Slovenië, gemaakt met de Sloveense hopsoort Styrian Golding. We hebben hier een IPA te pakken waarin bitterheid aanwezig is. Wie daarvan houdt, zit helemaal gebakken.
Smaak
Vizir Maximus zorgt voor een mooie ontdekkingsreis in je mond. Bittere, kruidige smaken uit de hop, maar ook zoetigheid. Is het bittertje goed te doen? Jazeker. Het hoge alcoholpercentage zorgt voor (steen)fruitige smaken, waardoor de zoetigheid wat dominanter is dan het bittertje. Lekker!
Serveertip
Doet het goed bij vette vis, gekruide gerechten, vleesgerechten, pittige en belegen kazen en zoete desserts.
Weetje van Richard: voor als je buiten de stad een goed biercafé zoekt
“Dit bier is onderdeel van het ABT-bier van de maand. De Boom is namelijk aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen (ABT). Een landelijke club van biercafé’s die allemaal dezelfde stijl hebben en die jij via de ABT-site door het hele land kunt vinden. Tip voor als je een keer op pad bent en een gezellig en goed biercafé zoekt à la De Boom.”
Kleine Brouwerij – Koorstraat 12
Tot slot, Kleine Brouwerij. Wie daar aanschuift ownt zijn plekje voor de hele dag. Uitbater Kees is de gastvrijheid zelve en in zijn knusse zaak hangt een fijne relaxte sfeer. Het proeflokaal heeft een frisse en eigentijdse vibe. Kees brouwt zelf bier via Brouwerij Astronaut en Kleine Brouwerij. De etiketten van zijn bieren zijn een lust voor het oog, met dank aan mede-brouwer en creatieveling Jasper. Ook vind je in zijn zaak het Mystery-bier op de tap. Dit bier wisselt maandelijks en wie ‘m raadt, kan een mooie prijs verwachten. MAAR! Ga hier heel snel nog heen, want de Kleine Brouwerij gaat zeer binnenkort helaas weg naar een op dit moment nog onbekende locatie. We duimen dat Kees een mooie nieuwe spot vindt in Alkmaar.
Wat hebben we geproefd bij Kees en hoe smaakte dat?
Ginger Bitch – Brouwerij Astronaut – 5%
Wat begon als een grapje mondde uit in de Ginger Bitch, een zeer geslaagde Pale Ale van 5%. Dit gemberbier is niet te zwaar, toegankelijk en toch bijzonder. En dat is bij Brouwerij Astronaut precies de bedoeling. Na de eerste heb je het gevoel dat je heel graag een tweede wil bestellen. De Ginger Bitch kun je inmiddels op diverse plekken in de stad drinken. En natuurlijk is de hamvraag: naar wie is dit bier vernoemd? Kees blijft mysterieus. “Ja, die ginger bitch loopt echt rond, maar wie dit is, blijft geheim.”
Smaak
Voor de Ginger Bitch is vers gesneden gember gebruikt en dat proef je duidelijk. Lekker fris, maar niet te overheersend. Het bier heeft zoals Kees liefkozend verwoordt “een mooi bittertje” in de afdronk. Zalig, en volgens ons kun je dit bier het hele jaar door drinken. Of het nu zomer is of winter, de Ginger Bitch smaakt altijd.
Serveertip
De Ginger Bitch gaat heel goed met een sateetje of dun gesneden hammetjes. Denk ook aan droge worst met venkel of gebraden kip met citroen, salie en knoflook. Als we Richard mogen geloven krijgen we dan “een hele gave combinatie.” Zo zeg, hey. Het water loopt ons direct in de mond!
Weetje van Richard: Alkmaar en de gemberbiertraditie
“In Alkmaar heb je nooit een specifieke brouwstijl gehad, wat vroeger eigenlijk wel heel gebruikelijk was. Wat toevalligerwijs wel veel in Alkmaar werd gebrouwen was bier met gember. Kortom, gemberbier werd al lang geleden in Alkmaar gedronken en wat dat betreft kunnen we spreken van een Alkmaarse gemberbiertraditie.”
De Kleine Brouwerij – Tripel Dry-Hopped – 7.5%
Samen met Lotte brouwt Kees ook bieren namens de Kleine Brouwerij. Waaronder de Tripel Dry-Hopped. Geserveerd in een heel tof glas met het artwork dat ook groot op de muur in de zaak terugkomt. Deze gevaarlijk doordrinkbare tripel kun je in De Kleine Brouwerij exclusief van de tap drinken. Het is de persoonlijke favoriet van Kees en ook wij kunnen volmondig zeggen: ga ‘m proeven!
Smaak
Met 7,5% geen zware tripel maar een gevaarlijk doordrinkbaar bier. Doordat het bier dry-hopped is, is het troebel. Je proeft fruitige tinten van bloedsinaasappel en mandarijn, en een bittertje in de afdronk. Er valt in iedere slok veel te ontdekken en dat maakt dit bier een interessante ontdekkingsreis in je mond.
Serveertip
Doe eens gek en neem deze Tripel Dry-Hopped als aperitief. Volgens Kees een leuke start van je maaltijd. Verder overheerlijk met bijvoorbeeld een steak tartare, salade van grapefruit, bladspinazie, bloedsinaasappel en pijnboompitjes. Dat zorgt voor een “spannende smaaksensatie” als we Richard mogen geloven.
Weetje van Richard: de kracht van het bierglas
“Uit wat voor soort glas je je bier drinkt, kan zeker verschil maken qua beleving. Als je de vorm van het glas goed afstemt op het bier, komt dit de smaak- en geurbeleving ten goede. Een veel gebruikt en populair bierglas is bijvoorbeeld de AnDer 1.0. Dit glas bezit speciale eigenschappen die ervoor zorgen dat de aroma’s, de smaak, het schuim en de geur en kleur bij veel bieren heel goed tot hun recht komen.”
Hi guys, ik ben Dionne trotse kaaskop én Shuffelaar. Ik wandel graag over onbekende Alkmaarse paden en toon deze graag aan je met mijn woorden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als online editor, want knutselen met tekst doe ik het liefst en online zijn vind ik cool. Verder gaat mijn hartje sneller kloppen van kunst, cultuur en mijn medemens (jij dus). Verder ben ik gek op dansen, golfjes pakken en een drankje doen met vrienden. Mijn glas? Die is halfvol. ALTIJD. Cheers! Op jou, op de stad, op ons. Amen.