Aan het lezen
Shuffle dropt in de skatecultuur van Alkmaar

Shuffle dropt in de skatecultuur van Alkmaar

Avatar foto

Na een paar minuten hobbelen over die ellendige klinkers van de Munnikenweg komt het geluid van kletterende skateboards je al tegemoet. Het skatepark van Oudorp is dé spot voor skatend Alkmaar. Fanatieke skaters keren hier dagelijks terug om die ene trick eindelijk te kunnen landen of even los te gaan in de quarter-pipe. Voor velen is skaten een ‘way of life’. Shuffle is benieuwd wat skaten voor hen zo speciaal maakt en hoe het is gesteld met de skatescene in Alkmaar.

Tekst: Niels van der Busse Foto’s: Alex Von Caron

De vrijheid van het skaten

Op het skatepark sprak ik met Chip (23), Rakim (18) en Ayla (16). Chip en Rakim skaten al jaren, Ayla is sinds dit jaar overgestapt van de BMX naar het skateboard.

Wat betekent skaten voor jou?

Chip: “Vrijheid. Het is een vrije sport waarin je kunt doen wat je wil. In de half-pipe of op straat, dat is al een groot verschil. Skaten is oneindig, je bent nooit uitgeskate omdat je altijd iets nieuws kunt leren. Met voetbal heb je bijvoorbeeld allemaal regels en gaat het om de uitslag. Externe factoren die beïnvloeden hoe jij je voelt. Met skaten bepaal je dat helemaal zelf! Wanneer dat moment gaat zijn, wanneer jij gaat shinen en je goed voelt. Elke skater vindt dat in iets anders. Dat is ook het fijne aan skaten, het neemt je zorgen weg. Je gaat ff skaten en je denkt er gewoon niet meer aan.”

Zijn er (ongeschreven) regels in het skaten?

Rakim: “Nee eigenlijk niet, iedereen gaat gewoon z’n gang. Je let wel een beetje op elkaar, maar tegen iemand aanrijden geeft niet, dat hoort er bij. Er zijn geen regels, het is een freestyle sport, je bent vrij om te doen wat je wil. Alles kan, alles is mogelijk.”

Chip in actie

Mindset en gezonde rivaliteit

Wat maakt de mindset van een skater anders dan die van anderen?

Chip: “Je weet het gewoon, skaters… dan zit het automatisch goed. Ik kan naar een skatepark gaan aan de andere kant van de wereld en ik weet dat ik bevriend met mensen ga worden. Verschillende leeftijden of afkomst, het maakt niet uit. De sfeer tussen skaters is altijd goed. Als je met iedereen bij elkaar bent en je landt wat cools, waar je al een tijd aan werkt en iedereen is hyped… Beter kan ’t niet. Ik zou er nooit van mijn leven mee stoppen!”

Voel je rivaliteit of competitie met andere skaters?

Rakim: “Alleen hele gezonde rivaliteit. Dat merk ik bij mezelf. Een vriend van mij wordt gewoon facking goed. Dat zie ik en ik denk dan: ‘Fuck, ik moet ook meer gaan skaten’. Dat maakt het alleen maar leuker. Je pusht elkaar. Als je samen skate, dan zie je wat andere mensen doen en doe je inspiratie op. Maar als iemand een beginner is en je ziet ze struggelen, dan geef je ze natuurlijk ook tips!”

Acceptatie van de skatecultuur

Hoe wordt skaten volgens jou gezien? Een subcultuur, een sport of een lifestyle?

Chip: ‘’Het toffe van skaten is dat het een combinatie van alles is. Het is een lifestyle, het is een sport, maar ook gewoon een groep vrienden. We [de skatesport] gaan naar de Olympische Spelen! Dat betekent heel veel voor de skaters, dat vinden ze te gek.”

“Vroeger waren we een beetje de underdogs van de samenleving. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat mensen vonden dat je weer iets kapot maakt en dat je overlast veroorzaakt. Maar nu wordt het steeds meer geaccepteerd en dat maakt het voor mij ook een stuk leuker om te skaten. Als skaten tijdens de Olympische Spelen op tv komt, dan zien mensen dat het ook anders kan dan ze dachten.”

Tegenwoordig zie je veel mensen met Vans schoenen of Trasher Magazine shirts. Wat vind je daarvan? Als je skatekleding draagt, maar je geen skater bent?

Chip: “Draag gewoon waar jij je nice in voelt, hoe jij eruit wil zien. Als dat toevallig drie jaar geleden skatekleding was en nu is dat helemaal hip, ik vind het helemaal cool als je dat doet, hoor. Soms gaat het wel wat ver, want mensen weten vaak niet wat het is. Acht jaar geleden zou je nooit iemand met een Trasher-trui zien die niet zou skaten. Maar ook dat heeft weer te maken met die acceptatie. Als iemand onze stijl wil, maar niet skate, helemaal prima. Uiteindelijk weet ik hoe het is om echt te skaten!’’

Rakim en Ayla

Skaten in Alkmaar

Als je naar andere skateparken in Alkmaar kijkt, zoals Daalmeer, wat is dan het verschil met Oudorp?

Ayla: “Daalmeer is meer een BMX-park. Daar kwamen eerst alleen BMX’ers, maar die zijn nu verdwenen. Er zijn heel veel nieuwe mensen gekomen, veel steppers en hangjongeren. Dat is af en toe wel vervelend. Het is een hangplek geworden. Allemaal mensen die in de weg staan. Ook merk ik dat de steppers de hele tijd achter elkaar in de pool gaan. Dat is wel irritant, ze doen altijd hetzelfde rondje. Hier in Oudorp heb je dat voor mijn gevoel minder. Hier wordt meer geskate. Daarom kom ik liever hier.’’

Is er genoeg aandacht voor skaters in Alkmaar?

Rakim: “Nee, er moet meer gelegenheid voor komen sowieso. Want er beginnen steeds meer mensen te skaten de laatste tijd. Het wordt populairder. Dus een indoorpark of leuke evenementen, da’s goed om te hebben. We hebben ook geen echte skateshop meer in Alkmaar. Er moet er gewoon weer een komen.”

Ayla: ‘’Het is heel raar en jammer dat die [skateshop] hier niet is. Ik vind ook dat er wel een moet zijn. Nu moet je naar een andere stad voor skate gear of online bestellen.”

Chip: ‘’Hier in de buurt is niet zo veel, in de winter is het nat en snel donker. Als je na werk of school thuiskomt, dan kan je niet meer in de avond skaten.’’

Maar zit een skater dan de hele winter thuis op de bank te netflixen?

Natuurlijk niet! Rakim, Ayla en Chip skaten met hun vriendengroep gewoon door in het indoorskatepark bij Amsterdam-Noord.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online