Aan het lezen
Shuffle Kookt #1: Shanna versus Menno

Shuffle Kookt #1: Shanna versus Menno

Op een dinsdagavond haalde ik mijn boodschappen af bij de Buurderij. De groenten diezelfde dag nog vers van het land geoogst en vlees waarvan ik de oorsprong weet, dat geeft mij een goed gevoel! En het zou mooi zijn als meer mensen van deze plek zouden weten.  Laat dat nou ook de missie zijn van Patrick, de initiator van Buurderij Alkmaar. Een samenwerking ontstond en het idee van de kookbattle was al snel ontstaan.

Tekst: Maxime Zippora foto header: Bo van de Wall Perné

“Ik heb sinds oktober al niet meer professioneel gekookt”

Shuffle bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die graag schrijven en filmen. Maar ze hebben natuurlijk nog veel meer talenten. Zo was hobbykok Shanna meteen enthousiast over de battle. Shanna: “normaal kook ik alleen voor vriendinnen, maar deze kans grijp ik meteen!”

En wij vroegen chefkok Menno, die het horecagedeelte van de Gasfabriek bestiert, of hij deze uitdaging aan wilde gaan. Menno: “ik heb al sinds oktober niet meer professioneel gekookt, dat mis ik en ik ga graag deze uitdaging aan!”

Van bietjes tot meerkoet

Om nog voor wat extra uitdaging te zorgen wisten de koks van tevoren niet met welke ingrediënten ze zouden koken. Voorbereiding was dus niet mogelijk. Alle ingrediënten bij de Buurderij zijn lokaal en uit  het seizoen en rechtstreeks van de boer. Patrick heeft dan ook flink uitgepakt. De tafel lag vol met allerlei moois. Spruitjes nog aan de stronk, gele bieten, zeewier en zelfs ook meerkoet! Verassende ingrediënten waar de meeste mensen niet dagelijks mee koken, maar waar je meer mee kan dan je zou denken.

Klik hier voor de recepten van oa. de Meerkoet!

Koken als wedstrijd

Om 12:00 begonnen Shanna en Menno met koken en hiervoor kregen zij anderhalf uur de tijd. Prachtig om te zien hoe ze de strijd in de keuken aangingen. Shanna mocht 1 keer een hulplijn gebruiken, omdat zij minder ervaring heeft, maar zag daarvan af. Shanna: “alleen al uit trots zou ik hem niet inzetten”.Een wedstrijd is pas echt met een jury

De prachtige opgemaakte borden werden beoordeeld door een driekoppige jury. Bestaande uit Marcel, eigenaar van restaurant Heerlijk Nel, Marius en Wim beiden kook- en eetliefhebbers. De mannen smulden, maar waren ook kritisch!

Wim, Marcel & Marius

De vergelijking met Mastercheff werd terecht gemaakt, want het niveau was hoog. Ook werd er een ontdekking gedaan, meerkoet is hartstikke lekker vlees. Marius met een glimlach van oor tot oor: “dit moet je proeven!”  Tijdens al dit proeven werd er beoordeeld op smaak, originaliteit, presentatie en liefde.

De winnaar

Menno wint de eerste prijs. Marcel “dit smaakt naar meer!”
Maar ook voor Shanna hebben ze lovende woorden en zij ontving zelfs de meeste punten voor het onderdeel koken met liefde.

Wil je nou ook koken als een echte pro? Hier vind je de winnende recepten.

Ben je ook benieuwd naar de ingrediënten bij Buurderij Alkmaar?  Neem dan een kijkje op hun website. En jij als Shuffle lezer ontvangt €5,- korting bij een eerste bestelling!  Gebruik de code ‘WELKOMBIJ’, deze is nog geldig t/m 28 februari.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online