Aan het lezen
Shuffle Kunst3daagse #2: Lianne Oost

Shuffle Kunst3daagse #2: Lianne Oost

Avatar foto
Shuffle Kunst3daagse #2: Lianne Oost © Rick Akkerman Fotografie

In 2010 begon ze met schilderen, in 2011 exposeerde ze in New York en school is niet echt haar ding. Met creatieve logica zonder poespas en een relaxte vibe trekt kunstenares Lianne Oost uit Alkmaar door het leven. Na de geslaagde eerste editie met Tessa M. De Graaf, neemt Lianne nu de tweede Shuffle Kunst3daagse voor haar rekening. Maar eerst, wie is deze dame eigenlijk en wat drijft haar?

Tekst: Dionne Pekel / Beeld: Rick Akkerman Fotografie

Lianne (31) is een rustige en stoere meid. Ze weet wat ze wil en runt sinds 2013 een succesvol bedrijf Sidedish, haar eigen kaartenmerk, waarbij ze de kaarten zelf ontwerpt en distribueert aan winkels door heel Nederland. “Sidedish zou eigenlijk een bijgerecht worden van mijn ‘maindish’, namelijk schilderen. Maar eigenlijk kun je Sidedish meer een Maindish noemen. Het loopt heel goed.”

Vrijheid blijheid & anti-kraak

Tijd voor kunst maken heeft deze stoere chick naar eigen zeggen “te weinig”. De reden? Met haar kaartenmerk kan ze leuk rondkomen, met het maken van kunst iets minder. Het begint allemaal op driejarige leeftijd. Ze voelt dan al dat tekenen, oftewel creëren, haar ding is.

© Rick Akkerman Fotografie
© Rick Akkerman Fotografie

Ze groeit op in Den Helder en tijdens haar middelbare schooltijd kijkt ze steeds vaker verbaasd om zich heen en vindt alle vervolgstudies niet bij haar passen. “Ik heb gekeken naar verschillende kunstopleidingen, maar ik het was allemaal niet wat ik wilde. Daarnaast had ik eigenlijk al te veel een eigen stijl ontwikkeld. Ze proberen je bij kunstopleidingen vaak nog te kneden. Je wordt als het ware in een soort voorbedachte gleuf geduwd. Er is te weinig aandacht voor het individu en al die verplichtingen?! Ik houd daar niet van. Het voelt beklemmend. Ik had en heb meer vrijheid nodig.

Hoe het avontuur begon

Lianne rond haar middelbare school af op haar 16e. “Ik was nog leerplichtig, maar besloot geen vervolgopleiding te doen maar te gaan werken. Via via belandt ze op haar 18e uiteindelijk in Alkmaar en ze voelt mogelijkheden. In 2010 zet ze voor het eerst met acryl een expressief schilderij op en wint hiermee de Young Talent Prijs in het toenmalige Projekt 072. Niet veel later huurt ze daar een atelier en begint ze serieus met schilderen. “Het was een hele leuke tijd met feestjes en veel inspirerende en leuke mensen in het gebouw, waaronder mijn huidige vriend die ook kunstenaar is. Het was een echte broedplaats, totdat het helaas stopte en het concept veranderde.”

© Rick Akkerman Fotografie
© Rick Akkerman Fotografie

In 2013 krijgt ze mogelijkheid om met haar vriend in Nieuw-Vennep in een oude Brandweerkazerne te gaan wonen en een atelier te starten. Ze verlaat Alkmaar en zet haar haar eigen onderneming op. “Hoe Nieuw-Vennep was? Laat ik het zo zeggen, het is geen plek voor een creatieve ziel. Daar gebeurt werkelijk geen reet. Niks voor ons!”

In 2015 verhuizen ze terug naar Alkmaar en dat bevalt stukken beter. Hoewel Alkmaar volgens Lianne wel veranderd is de laatste jaren. “Voorheen had je De Raad, Atlantis en Het Parkhof en dus een levendige alternatieve scene. Nu moet je daar toch veel meer naar zoeken. Wat HAL25 doet is leuk, maar wat heb je verder? Ik vind dat de stad en het publiek een beetje algemeen geworden zijn. De laatste tijd komen er weer creatieve mensen bij en ontstaan weer nieuwe broedplaatsen, zoals De Letterbak aan de Edsionweg. Dat zijn mooie ontwikkelingen.

Exposeren: van New York tot Zweden

Als Lianne vanaf 2010 actief gaat schilderen, lonkt New York. Ze veegt haar spaargeld bij elkaar en investeert in een plekje op een grote kunstbeurs in de Amerikaanse stad.

“Het was een toffe ervaring, maar het bracht niet veel op, omdat de werken die ik eigenlijk wilde meenemen te groot waren (lees: te duur om te laten verschepen) en dus had ik alleen mijn B-keuzes mee in mijn koffer. Ook hangen alle kunstenaars daar kriskras door elkaar, waardoor je helemaal wegvalt, zeker aangezien ik naast een boeketschilder stond, haha.

Lianne zet door en zo exposeert zij tussen 2011 en 2016 diverse keren in het buitenland, waaronder in Hilton Sweden met een project genaamd: Bubbelprojects.

‘Olieverf is mijn ding’

Als je het werk van Lianne bekijkt zie je veelal menselijke vormen en mooie rondingen. “Ik ben niet van het abstracte. Ik ben meer figuratief. Olieverf is echt mijn ding, want je kunt er in blijven pielen. De inspiratie voor mijn vrije werk haal ik uit mezelf en op het moment dat ik begin, het komt er gewoon uit. Het is een beetje van mezelf en het universum doet de rest eigenlijk.”

En verkoop je eigenlijk nog veel? “Vroeger verkocht ik best vaak werk via via. Ook hing ik in de Victorie. Ik verkocht werk voor kleine prijsjes, want mensen die mijn werk wilden kopen, hadden nooit veel geld, haha. Nu is dat anders. Mijn werk is online te koop, maar ik ben heel druk geweest met mijn bedrijf. In de toekomst wil ik weer meer tijd besteden aan vrij werk en grotere exposities, ook in het buitenland. In atelier Streetscape in Castricum kun je momenteel werk van mij bewonderen.”

Duister, zacht en een zuidelijk kantje

“Ik zit nu een soort Spaanse periode en dat zie je terug in mijn huidige werk. Ik heb trouwens eerder ook een zwart-witte tijd gehad en maakte toen hele simplistische pentekeningen. Ook maakte ik vroeger olieverfwerk dat haast een beetje ‘eng’ was. Deze werken belichamen een andere kant van mij. Ik ben best veranderlijk. Soms ben ik heel zacht, soms heel hard, duister of juist luchtig. Het is net in welke fase ik zit en dat komt er dan uit.”

© Rick Akkerman Fotografie
© Rick Akkerman Fotografie

Muziek als inspiratiebron

Aan inspirators of grote voorbeelden doet Lianne niet. “Ik vind andere kunstenaars best wel cool, vooral uit de periode jaren 70 en 80, maar veel kunst van tegenwoordig vind ik niet inspirerend of misschien snap ik het niet. Ik ben niet een typische kunstlover. Muziek inspireert mij meer. Ik vind deze kunstvorm (vaak) directer en duidelijker. Ik ben gek op Bossa Nova en dat komt terug in mijn ‘zuidelijke’ schilderijen. Ook houd ik van jazz, funk en 80’s.

Ik kijk overigens wel graag naar lokale kunst en soms koop ik zelf kleine werkjes. Zo heb ik laatst werk van theatermaker Anderson Farah gekocht. Zijn werk spreekt mij erg aan. Het lijkt toevallig op de mijne en dat laat ook wel weer zien dat ik erg in mijn eigen wereldje zit qua kunst. Haha!” 

3x kunst van Lianne op Shuffle

De komende drie dagen zal Lianne werk delen en toelichten op Shuffle Facebook & Instagram. Houd onze pagina’s goed in de gaten.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online