Shuffle ontdekt De Geheime Zolders van Alkmaar



Hi guys, ik ben Dionne trotse kaaskop én Shuffelaar. Ik…
Heb je het al gehoord? Sinds vrijdag kun je de tour De Geheime Zolders doen in de Grote Kerk in Alkmaar. Na meer dan 500 jaar opent de kerk haar mysterieuze zolders voor het eerst voor publiek. Deze Shuffelaar mocht figureren in een promofilmpje van de tour. En zo shuffelde ik een dag voor de officiële opening rond op de zolders. Het is een unieke ervaring die je niet snel vergeet. Ik vertel je graag hoe het was. En nee, ik ga niet alles verklappen natuurlijk. Ga het vooral zelf ervaren!
Op een zonovergoten donderdagmiddag stap ik de Grote Kerk binnen. Gids Joost heet ons welkom, een leuke enthousiaste gast. Hij geeft de rondleidingen en wordt hierbij afgewisseld door andere vrijwilligers. Meerdere keren per dag, op verschillende tijdstippen. Er blijkt al veel animo te zijn, want de tickets gaan hard. Ik word steeds nieuwsgieriger. Mogen we al?
Maar ho wacht, eerst een bouwhelm op en een geel hestje aan. Oké. Het wordt nu serieus. Je vraagt je af: waarom een helm? We gaan toch gewoon ‘even’ op zolder koekeloeren? Maar nee: safety first. Ik lieg niet als ik zeg dat ik minimaal 26 keer mijn hoofd (helm dus) heb gestoten. Tot grote hilariteit van mijn groepsgenoten. Die helm wordt dus je grote vriend. Geloof me!
Oké, terug naar de tour. Naast de ingang trekt Joost een oude houten deur open. Daarachter verschijnt een smalle ronde trap. Stilletjes schuifelen we achter elkaar aan naar boven. Het avontuur gaat nu echt beginnen.
Mysterieus begin op eeuwenoude treden
Bij het betreden van de eeuwenoude spiltrap waan je je haast in de middeleeuwen. Het licht schijnt zacht op de stenen treden en geeft de tour vanaf de eerste minuut een spannend en mysterieus karakter. We blijven stap voor stap omhoog lopen over de smalle trap. De temperatuur stijgt en ik voel een gezonde spanning tussen de oude stenen muren. Hoe lang nog? We gaan gestaag verder. Goede schoenen zijn overigens een must. Ik loop op sneakers met plateauzolen. Het gaat, maar de smalle treden eisen meteen mijn complete focus.

En eerlijk? Voor wie een beetje claustrofobisch is, is dit misschien niet de meest ideale start. Maar weet: je wordt beloond. Na 122 treden (volgens gids Joost 126 om echt precies te zijn) staan we hijgend boven. Door een raam worden we verlicht door warme zonnestralen. We zien het dak van de kerk. Wat onwerkelijk om hier te staan!
Uitzicht op 25 meter
Het is heel tof dat je vanaf dan eerst op een bordes aankomt. Je kunt hier vanaf 25 meter hoogte in de kerk naar beneden kijken. “Kijk uit voor je helm”, roept Joost tegen mij als ik op mijn tenen nieuwsgierig naar beneden probeer te gluren. Ik grijp mijn witte vriend meteen vast, zodat ‘ie niet naar beneden kukelt recht in de net bestelde kopjes koffie van een ouder echtpaar.

Een van mijn medefiguranten blijkt hoogtevrees te hebben, maar mede door de verstevigde balustrade en extra maatregelen, is dit voor hem toch te doen. Ook zeker noemenswaardig is het grote raam, waar je vanaf hier een fantastisch uitzicht op hebt. Dit raam gaat vervangen worden voor een nieuw tafereel ontworpen door kunstenares Fiona Tan. Lees hier meer over het Grote Raam-project.
Op ontdekkingstocht over de zolders
Terug naar de zolders. Na de balustrade heb je nog een korte trap te gaan, waarmee je de zolders op 30 meter hoogte bereikt. Een oude lamp voorziet de duistere zolder van zacht licht. Mijn oog valt op het bord ‘Verboden te rooken’. Ik zie met potlood wat tekst en het jaar 1914 staan. Het zijn kleine details die het vanaf de eerste minuut een interessante ontdekkingstocht maken. Alles ademt historie en dat voelt bijzonder. De gids vertelt op verschillende plekken interessante korte verhalen en weetjes. We verbazen ons over het bouwtechnische aspect. Hoe kregen ze dit vroeger al voor elkaar? Zo hoog, zo stevig, zo goed gebouwd. Niets dan respect.

Onderweg hangen bordjes, waarop je nog meer informatie kunt lezen. We bezoeken hierna de viering (het midden van de kerk én de plek waar de beiaardier regelmatig op het carillon speelt), de noordelijke vleugel en westelijke vleugel. Het sluitstuk: turen door een raam dat een indrukwekkend uitzicht geeft over de stad. Of zoals gids Joost mooi verwoordde: “een perfect Instagram-momentje”
Ga het avontuur aan als je durft
Dus is deze tour een aanrader? Volmondig zeg ik: JA! Maar weet wel: voor mensen met gezondheidsrisico’s, als je slecht ter been bent, als je veel last hebt van hoogtevrees of erg claustrofobisch bent, is dit een minder tot niet geschikt uitje. Bedenk dus vooraf goed of jij dit avontuur aankan en/of aandurft. Is dit bij jou allemaal niet aan de orde en heb je zin in een avontuurlijk uitje vol historie in Alkmaar? Zeker doen.
Meer info & tickets: Geheimezolders.nl
Te bezoeken t/m 31 december 2021
Locatie: Grote Kerk Alkmaar

Hi guys, ik ben Dionne trotse kaaskop én Shuffelaar. Ik wandel graag over onbekende Alkmaarse paden en toon deze graag aan je met mijn woorden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als online editor, want knutselen met tekst doe ik het liefst en online zijn vind ik cool. Verder gaat mijn hartje sneller kloppen van kunst, cultuur en mijn medemens (jij dus). Verder ben ik gek op dansen, golfjes pakken en een drankje doen met vrienden. Mijn glas? Die is halfvol. ALTIJD. Cheers! Op jou, op de stad, op ons. Amen.