Aan het lezen
Shuffle Leert: overtuigend schrijven met schrijfpro Hester

Shuffle Leert: overtuigend schrijven met schrijfpro Hester

Workshop Overtuigend schrijven aan de waterkant

Na de mega succesvolle Shuffle Leert – portretfotografie met je smartphone door Rick Akkerman staat de volgende creatieve sessie op de agenda! Tijdens een zomers overleg op anderhalve meter vertelden Shuffle coördinatoren Maxime en Dionne deze Shuffelaar enthousiast over hun plan om een schrijfworkshop te organiseren. Ik knikte instemmend: ‘Ja, wat een supergoed idee! Daar hebben vast veel mensen iets aan!

Tekst: Hester Ozinga

Geen seconde kwam het in me op dat ze mij wilden vragen om deze workshop te geven … Maar nu ik deze zomer niet in Tokio ben om bij de Olympische Spelen te werken, heb ik de uitdaging met beide handen aangegrepen. Op zaterdag 26 september 2020 staat de workshop Overtuigend schrijven aan de Waterkant op de agenda! Kom je ook?

Wat gaan we doen?

De workshop Overtuigend schrijven op 26 september wordt vooral een creatieve en interactieve sessie. Tijdens de workshop gaan we een redactionele formule ontwikkelen die jouw teksten context geeft en handvatten biedt voor de finetuning. De redactionele formule bevat informatie over vanuit wie je schrijft, voor wie je schrijft en aan welke voorwaarden de boodschap, inhoud en de vorm van de tekst moet voldoen.

Na een korte introductie gaan we meteen samen aan het werk. Aan de hand van ervaringen en voorbeelden uit de praktijk ga ik je laten zien hoe een redactionele formule je kan helpen bij het optimaliseren van je tekst. Ondertussen maak jij aantekeningen die als ingrediënten kunnen dienen voor jouw eigen redactionele formule. 

Na de koffiepauze ga je de redactionele formule verder vorm geven. Je mag hierbij tekenen, knippen, plakken, kleuren en schrijven. Als het je helpt kun je ook een tijdschrift, boek of krant meenemen waar jouw doelgroep of boodschap mee resoneert. Het gaat er niet om dat jouw redactionele formule meteen perfect is, het gaat vooral om de kennismaking met het creatieve proces. 

Daarna is het suddertijd; bij mij een onmisbaar onderdeel van het schrijven van een fijne tekst. Na een ommetje in de buitenlucht of even mijmeren aan de waterkant, kan de finetuning beginnen. Je gaat jouw eigen tekst toetsen aan de redactionele formule die je hebt ontwikkeld. Hierbij deel ik handige tips en tricks, ook voor het maken van creatieve koppen en leuke intro’s.

Kan ik ook zonder schrijfervaring aanschuiven?

Ja, dat kan! Ook zonder schrijfervaring ben je welkom. De enige voorwaarde die we stellen is dat je een eigen tekst meeneemt. Je kunt hierbij denken aan een nieuwsartikel, blog, column, kort interview, recensie, persoonlijk verhaal of verslag. Voor poëzie, een fictief verhaal en andersoortige creatieve teksten is deze workshop niet geschikt. We adviseren je om een eerder geschreven tekst te kiezen of in de aanloop naar de workshop een tekst te schrijven. Je tekst hoef niet af te zijn. Een begin van 300 woorden is bijvoorbeeld al voldoende.

Aan het werk bij Luttik in Alkmaar

Door wie wordt de workshop Overtuigend schrijven gegeven?

Mijn naam is Hester en in mijn werkende leven gaat er vrijwel geen dag voorbij dat ik niet bezig ben met tekst. Sinds anderhalf jaar woon ik in Alkmaar en schrijf ik voor Shuffle. Voor mij een superleuke manier om een nieuwe stad en nieuwe mensen te leren kennen!

In 2006 werkte ik een jaar bij LINDA. en daarna vier jaar op de internetredactie van Libelle. Wat een feestje! Ik houd van de eindeloze mogelijkheden van het wereldwijde web en het creatieve proces van teksten schrijven. Een betere leerschool had ik me niet kunnen wensen.

Met mijn bedrijf Hestag Media help ik nu watersport gerelateerde bedrijven, sporters en avontuurlijke ondernemers met communicatie en PR uitdagingen. Daarnaast werk ik ook voor internationale sportevenementen. Sommige opdrachten reizen dan ook met mij mee. Als ik thuis ben zit ik graag bij Luttik te werken, thuis aan de keukentafel, of ergens aan de waterkant. Net als hier op Bonaire (zie foto). Zolang de omgeving ademt en inspireert, kom ik wel uit mijn woorden.

Werken aan de aankondiging voor de workshop

Ik heb alle tips en tricks die mij helpen om goede, kloppende en geloofwaardige teksten te schrijven verzameld en in de workshop verwerkt. Op 26 september deel ik in drie uur tijd al mijn geheimen en mag je me alles vragen! Zie ik je bij de Waterkant?

PS. Wandelcoach Pauline uit Alkmaar wil je vast meer vertellen over een korte tekst die ik voor haar schreef als verrassing. We zaten bij de Koffiemolen en toen ik hem haar liet lezen werd ze er stil van. Het is bijzonder om iemand zo blij, dankbaar en ontroerd te zien met iets wat je, uit liefde voor tekst en gepassioneerde ondernemers, kan doen.

Meld je aan. Vol = vol

De workshop Overtuigend schrijven vindt plaats bij de Waterkant in Alkmaar op zaterdag 26 september vanaf 09.30 uur en is gericht op jongeren van 18 t/m 35 jaar. De workshop duurt drie uur. Aanmelden kan via onderstaande button. Na aanmelding krijg je van ons diezelfde dag per mail een bevestiging. De workshop wordt mogelijk gemaakt met steun van gemeente Alkmaar. Om de workshop voor iedereen toegankelijk te maken, vragen we slechts een donatie van 5 euro om je inschrijving te bevestigen. Je ontvangt een betaallink in de mail die je van ons krijgt.

Vragen over deze workshop? Stuur een mail naar info@shufflemagazine.nl.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online