Aan het lezen
Shuffle test: tosti’s in Alkmaar

Shuffle test: tosti’s in Alkmaar

Avatar foto

Wie eet ze niet? Of het nu midden in de nacht is na het stappen of als ontbijt, lunch of snack. Zo’n hartige jongen met gesmolten kaasvulling, stevig omarmd door twee knapperige broodjes, gaat er namelijk altijd in. Warm, romig met (soms) een verrassende smaaktwist, want alles kan en mag. We hebben het natuurlijk over de good old tosti die menig lunchkaart in de stad domineert. En dus kwamen de Shuffle tostifanaten bijeen voor een heuse tostitest. Wie o wie heeft toch de lekkerste tosti van Alkmaar?

Om maar met de deur in huis te vallen… dat is natuurlijk hartstikke appels met peren vergelijken, want de tosti popt nogal in veel verschillende gedaanten op. En juist die creatievere tosti’s vol smaaksensaties zijn veel leuker om te proeven. En nee, we hebben ook niet alle tenten van de stad getest, maar een selectie gemaakt van plekken in de binnenstad die we sowieso fijn vinden om te bezoeken qua sfeer, bediening en locatie. We hebben getest op smaak, presentatie, originaliteit en prijs-kwaliteit. En daarbij: een tosti moet warm zijn, de kaas goed gesmolten, het brood knapperig en je het gevoel geven: heeeurlijk, ik wil er nog eentje!

De tostifanaten van Shuffle

Oké, over naar de TostiTest-resultaten. Je vindt ze hieronder!

Kowalski: Tosti met kaas en gegrilde groenten (4 euro) – Score: 9

Als je Kowalski binnenloopt, waan je je haast in Berlijn. In deze tent hangt een heerlijk creatief sfeertje en kijk je je ogen uit. Het aanbod tosti’s is hier groot, dus voor ieder wat wils. Wij kiezen de combinatie ‘Kaas met gegrilde groenten’. Niet veel later wordt ons een heerlijk geurende tosti voorgeschoteld, voorzien van prachtige grillstrepen. De tosti bestaat uit maar liefst drie dunne lagen licht brood met daartussen jong belegen kaas, gegrilde paprika, rode ui, courgette en rucola. In iedere hap ontvouwt zich een nieuwe smaaksensatie en verrassend vinden wij het pepertje dat is toegevoegd. Het brood is knapperig en deze drielaagse tosti eet heerlijk weg. De kaas is goed gesmolten en smaakvol. Als we dan iets moeten zeggen, dan had er wat ons betreft zelfs nog iets meer kaas op gemogen. De conclusie: een overheerlijke tosti voor een leuk klein prijsje. Absoluut een aanrader!

Iedere hap geeft een smaaksensatie

Living Roots: Vegan Tosti (6,50 euro) – Score: 7

Bij mooi weer is het heerlijk toeven op het terras aan de Mient bij Living Roots. Uit nieuwsgierigheid kiezen we hier voor de Vegan Tosti. We krijgen een prachtig bordje voorgeschoteld met, naast de tosti, ook salade en een heerlijk mayo-sausje van gerookte paprika. De tosti ziet er smaakvol uit, al is de vegan kaas niet te vergelijken met echte kaas natuurlijk. Dat terzijde. Op de tosti zitten wat groenten, onder andere olijven. Die zorgen voor wat pit en dat is lekker. De vegan roomkaas zit er wat dunnetjes op en daardoor valt de smaak helaas een beetje weg. De saus en de salade zijn een welkome toevoeging en smaken heerlijk. De conclusie: mooie tostistek, vooral het geheel is lekker en voor de vegans onder ons een prima optie.

Vegan kaas is ff anders, maar het geheel is heel smaakvol!

ECHT Alkmaar: Tosti ham/kaas (4,85 euro met saus) – Score: 7,5

Bij ECHT Alkmaar geen poespas op tostigebied, maar enkel klassiekers. We kiezen voor de tosti ham/kaas. Meteen wordt duidelijk dat je hier als kaasliefhebber letterlijk gebakken zit, want deze tosti is rijkelijk belegd, met dikke plakken spelt-desembrood voorzien van veel, we herhalen, veel kaas. Het brood (met wederom mooie grillstrepen) is knapperig en smaakvol, de kaas is goed gesmolten en op de ham is niets aan te merken. Als extra toevoeging hebben wij er bio-mayonaise bijgenomen. Ook dit is geen lullige portie en bovendien voorzien van een lekker zuurtje. Wel is deze tosti een flinke hap en wat kleffer dan de andere die we geproefd hebben. Conclusie: prima tosti als je voor een klassieker wilt gaan, van een berg kaas houdt en flinke trek hebt.

De kaasliefhebber zit hier gebakken

De Binnenkomer – Tosti met taleggio en tomatenchili-jam (5,90 euro) – Score: 9

In De Binnenkomer wordt ons door de altijd enthousiaste en vriendelijke gastheer Jasper – die in zijn pauze ook steevast tosti’s eet – de tosti met de Italiaanse roodkorstkaas taleggio en tomatenchili-jam aangeraden. We hebben nog nooit van taleggio gehoord, maar man, wat is dat een verrukkelijke kaas zeg. Deze tosti is een echte kaasbaas, want de taleggio is rijkelijk aanwezig, romig en perfect gesmolten. Het Turks brood is heerlijk knapperig en de tomatenchili-jam geeft het geheel een verrassende zoetpittige twist. Oké, klein kritisch puntje: de presentatie is ietwat slordig, vergeleken met de andere zaken die we getest hebben. Maar verder… het is dat we nog een tostimiddag voor de boeg hebben, anders hadden we er nog eentje besteld. Conclusie: een geniale tosti die je echt eens moet gaan proeven!

Tester Dionne: ‘Hier word ik blij van!’

De Koffiemolen – Tosti geitenkaas met mangochutney en tomaat (8,50 euro) – Score: 6,5

Ook bij De Koffiemolen is het onthaal altijd als een warm bad. De hartelijke eigenaren schotelen ons een kleurrijk bord voor met daarop een tosti bestaande uit maisbrood met geitenkaas, mangochutney en on the side tomatensalsa en rauwkorst. De presentatie is top! De tosti smaakt goed, echter had hij nog iets langer onder de hete ijzers mogen liggen, want de geitenkaas blijkt helaas niet helemaal goed te zijn gesmolten. Er zit iets te veel mangochutney op die erg zoet is. De tomatensalsa smaakt goed en is licht pittig. Het brood is smaakvol en luchtig. Conclusie: een lekkere tosti, maar wel eentje die je smaakpapillen (vinden wij) iets te veel prikkelt.

De presentatie is een pluspuntje!

De Koning Eten & Drinken – Tosti pulled chicken (7 euro) – Score: 8

Nieuwsgierig planten wij ons neer op het terras van De Koning. Wij kiezen hier voor de tosti pulled chicken die eigenlijk meer op een panini lijkt dan op een tosti. Enfin, deze tosti bevat veel kaas, wordt geserveerd op simpel wit brood en gepresenteerd op een stoere plank. Het brood is krokant van buiten en ietwat klef van binnen. De kaas en pulled chicken smaken erg goed. Deze tosti vraagt eigenlijk ook om een lekker biertje en laat je daarvoor bij De Koning nou aan het juiste adres zijn. Conclusie: een stoere tosti voor de stevige trek, met als pluspuntje het pittige sausje ernaast dat een perfecte combinatie oplevert.

Meer een panini dan tosti, maar zeker lekker!

De Kleine Brouwerij – Tosti met blauwe kaas (5 euro) – Score: 8,50

Wij werden getipt om eens bij het gezellige proeflokaal De Kleine Brouwerij langs te gaan om de tosti met blauwe kaas te proeven. Zo gezegd, zo gedaan. We kunnen niet anders zeggen: erg lekker! De tosti is belegd met belegen kaas en blauwe kaas die het geheel een heerlijk pittige smaak geeft. Het Turks brood is luchtig en licht knapperig, met noemenswaardige grillstrepen. De kaas is goed gesmolten, vol van smaak en de rucola en stukjes walnoot maken deze tosti helemaal af. Passend biertje of drankje erbij? Eigenaar Kees adviseert je graag. Conclusie: een leuke stek met een heerlijke tosti voor iedereen die ook van wat pittigere kaas houdt.

Perfect voor de liefhebber van pittige kaas!

Lees ook de befaamde Shuffle Sushi-test en Friettest.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online