Aan het lezen
ShufflePrent #6 door Lotte Rolleman & Jenna Breed

ShufflePrent #6 door Lotte Rolleman & Jenna Breed

Avatar foto
ShufflePrent #5 door Jenna Breed & Lotte Rolleman

We zijn trots te melden dat het universum weer een hele toffe ShufflePrent rijker is: nummer vijf is zondag onthuld! Voor deze prent sloegen dichteres Lotte Rolleman (20) en kunstenares Jenna Breed (17) de creatieve armen ineen. Leuk detail: deze jonge creatievelingen hadden elkaar noch gezien, noch gesproken. Het resultaat van hun samenwerking is te bezichtigen in het Grafisch Atelier Alkmaar en hieronder, ook stellen we Lotte & Jenna graag aan je voor. Lees je mee?

Maar eerst … *tromgeroffel, pets, boem*

Zie hier ShufflePrent #5 gemaakt door Jenna & Lotte. Tof hé?

ShufflePrent #5 door Jenna & Lotte
ShuffePrent #5 gemaakt door Lotte Rolleman & Jenna Breed

Deze ShufflePrent is te zien in het Grafisch Atelier Alkmaar en wordt in een kleine oplage van 10 stuks ook verkocht voor €35,-. Wil je er eentje hebben? Bezoek Het Grafisch Atelier aan de Doelenstraat 23 in Alkmaar of stuur ze een mailtje.

In gesprek met de makers: Lotte & Jenna

Dichten is haar ding: Lotte Rolleman (20)

Vrienden noemen haar Lot en ze studeert Nederlands. Lotte is dol op taal en het is daarom niet zo gek dat zij veel gedichten en soms ook korte verhalen schrijft. Zij verzorgde het gedicht tijdens ShufflePrent #5.

Benieuwd? Haar volledige gedicht lees je hier.

Dichteres op je 20e, vet zeg. Hoe ben je begonnen?

Lotte: “Mijn eerste gedicht schreef ik toen ik een jaar of 7 was. Het was geschreven voor mijn vader en ging over een vlinder. Sinds mijn twaalfde ben ik vast gedichten gaan schrijven.

Onlangs heb ik meegedaan aan de Bezembende tijdens het Alkmaars Eigenste Festival. Dit was een jamsessie met muzikanten, dichters en spoken word. Ook heb ik meegedaan aan 072 Out Loud: een podium voor jonge schrijvers en dichters in Alkmaar.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Uit gesprekken die mensen voeren. Mensen zeggen soms de meest bizarre en grappige dingen. Maar ook uit de natuur. Ik probeer goed om mezelf heen te blijven kijken.”

Heb je een voorbeeld eigenlijk en wie is dat?

“J.C. Bloem. Hij schrijft prachtige gedichten. Insomnia is mijn favoriet. Tegelijkertijd is mijn oude docent Nederlands ook mijn voorbeeld, hij was groot fan van Bloem en heeft de passie voor gedichten en tevens voor het lesgeven aan mij doorgegeven.”

Lotte Rolleman

En dan je eigen werk, waar ben je het meest trots op?

“Het gedicht dat ik schreef toen ik twaalf was. Het heet ‘Zwart’ en het barst van de eindrijm en de deprimerende gevoelens die clichématig worden, maar ik had veel moed nodig om dit eerste gedicht met mijn ouders en vrienden te delen en ben meer dan blij dat ik dat toen heb gedaan.”

Mooi zeg. Over naar de ShufflePrent, vertel… hoe ging het?

“Ik vind het een super tof initiatief en ik ben blij met de kunstenaar aan wie ik ben gekoppeld. Jenna kan zo gaaf tekenen en heeft een interessante manier van kijken.

Ik zou andere jonge makers zeker aansporen om ook een keer mee te doen. Ik ben namelijk een voorstander van het meer tonen van kunst en gedichten, vooral door jongeren. Ik vind het een heel goed idee dat een dichter en een kunstenaar gekoppeld worden, want er komen écht mooie werken uit!”

ShufflePrent #5 door Lotte Rolleman & Jenna Breed
Jenna & Lotte in Grafisch Atelier Alkmaar

En Lot (want zo mogen wij je wel noemen toch), waar kunnen we je volgen?

“Via Instagram via @gedichtvanlot.”

Kunst is haar ding: Jenna Breed (17)

Van Lot, gaan we naar Jen, maar eigenlijk noemt iedereen haar ‘gewoon’ Jenna. Deze jonge dame zit nog in de schoolbanken (5 VWO) en het maken van kunst is wat zij het liefste doet. Naast wat schilderijen en gezamelijke exposities samen met Artiance is ShufflePrent haar eerste officiële kunstproject (BAM!).

Om maar met de deur in huis te vallen: wat voor kunst maak je?

Jenna: “Die vraag kan ik op veel manieren beantwoorden … als het gaat om voorstelling doe ik bijna alles: schilderijen, tekeningen, beelden enzovoort. Op school heb ik handvaardigheid en moet ik veel 3D werken. In Alkmaar volg ik de lessen van Artiance en ben ik veel met schilder- en tekenkunst bezig.

Ik heb inmiddels werken gemaakt met veel realisme en een wat rustigere uitstraling, maar als het om mijn eigen stijl gaat zou ik het zeker als chaotisch omschrijven. Rare uitdrukkingen, overdreven emoties, aparte bewegingen en dikke contourlijnen zijn kenmerken van mijn werk.”

Jenna Breed

Welke kunstenaar bewonder jij het meest?

“Ik heb een aantal kunstenaars die ik op social media volg die ik echt fantastisch vind. Een voorbeeld hiervan is @vyxtrt (Instagram). De voorstelling van haar werken intrigeren mij, elke keer wekt het een emotie in mij op. Als ik naar haar werk kijk zie ik er ook een beetje een chaotische sfeer in, dat is iets wat mij aanspreekt en ik zelf ook in mijn eigen werk zie terugkomen.

Mijn inspiratie komt voor mijn gevoel allemaal uit mijn eigen hoofd. Het werk waar ik het meest trots op ben is altijd puur vanuit mijn eigen gedachten ontstaan. Ik maak natuurlijk wel eens portretten en gebruik soms foto’s voor oefeningen of referentie. Maar voor het idee zelf vind ik het moeilijk om een stapje terug te zetten en aan mezelf te vragen: hoe kom ik hierop?”

Vet! En de ShufflePrent hoe ging dat samen met Lot?

“Heel gaaf, ik ben echt heel trots op het eindresultaat en dat ik heb mogen meedoen. Het samenwerken met Lotte en mijn inspiratie uit haar gedicht halen vond ik zo’n cool concept en heb er echt van genoten.

Jenna & Lotte tijdens de onthulling in Grafisch Atelier Alkmaar

In het Grafisch Atelier heb ik ook veel geleerd over drukken en het drukken zelf was ook echt een leuke ervaring. Ik wil dan ook echt mensen zoals Gerben en Sarai bedanken voor hun geloof in mij en hulp. Echt super!”

En vertel eens over de prent, wat hebben jullie precies gemaakt?

Toen ik het gedicht van Lotte las, ‘een aanraking’, heb ik het op mijn eigen manier geïnterpreteerd. Ik heb de neiging om dingen niet van de meest zonnige kant te bekijken en dat is precies wat ik deed bij dit gedicht.

In mijn ogen ging het over een persoon die overvloeit van obsessie, liefde en verlangen naar haar/zijn geliefde. De aanraking waarover wordt gesproken is een sterk verlangen, die de persoon nu niet meer in staat is om van zijn geliefde te krijgen. Vandaar de sterke woorden ‘Houd me vast, Heb me lief, Raak me aan’. Daarom heb ik geprobeerd om de handen een geabstraheerde, bijna geestachtige vorm te geven.

Het zijn namelijk haar/zijn verlangende gedachtes, niet de echte handen van de geliefde. De expressie is ook verward, ziekig en bijna verdrietig, omdat de emotie die ik wilde weergeven wanhoop is.

Ik heb voor zeefdruk gekozen omdat daar, wat betreft mijn ontwerp, het beste mee te werken was.”

Klinkt heel tof Jenna, waar kunnen we je volgen?

Op Instagram via @jenna.bx”

Over ShufflePrent

De ShufflePrent is een samenwerking tussen De Nachtvlinder, Grafisch Atelier Alkmaar en Shuffle Magazine. Bekijk hier andere ShufflePrent-samenwerkingen.

Het idee voor de ShufflePrent is ontstaan door een samenwerking tussen Lisa Baijs en Rosa de Boer in 2017: Kunstkrachten gebundeld.

 

View Comments (35)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online