ShufflePrent #7 Maak kennis met Yormie & Kim

Soms werkt iets gewoon heel goed. Zoals de samenwerking die is ontstaan voor de ShuffelPrent nummer 6. We vroegen schrijver Yormie en kunstenares Kimberley, twee totaal onbekenden van elkaar, of zij samen aan een nieuwe prent wilden werken. Met als extra handicap Corona, dus overleggen moest via videobellen. Maar wauw, wat een krachtige prent is hieruit voort gekomen!
Yormie Aboe Dzaki (29) heeft de opleiding filosofie gevolgd aan de VU en werkt op dit moment aan zijn tweede boek. Normaal werkt hij ook in de horeca, maar door de Corona-maatregelen valt dat tijdelijk weg.

Een Porte-manteauwoord, huh? Wat is dat?
Yormie heeft het tijdens onze eerste kennismaking al snel over dit woord en hij raakt er niet over uitgekletst. Niet voor niks is een portmanteau ook de inspiratie voor de prent. Maar wat is een portmanteau, ook wel vlecht- of mengwoord genoemd? Een portmanteau wordt opgebouwd uit twee of meer bestaande woorden. Het nieuwe woord wat uit de combinatie ontstaat heeft de betekeniselementen van alle originele woorden in zich. Woorden als Brexit van Britain en exit. of Podcast van Ipod en broadcast. Porte-manteauwoorden hebben het effect dat ze efficiënt zijn: in één woord kan gezegd worden wat anders twee of meer woorden zou vergen.
Ik noteer al zes jaar elk woord en heb zo al iets van 500 woorden verzameld
Yormie: “Een tweet van James Worthy uit 2014 waarin hij een porte-manteauwoord presenteerde (‘verrukzalig’) zette mij aan om hetzelfde te proberen, want dat leek me leuk. Ik bedacht mijn eerste woord – ‘exorbitantastisch’ – op de fiets. Zo ontstond een terloopse hobby. Het kwam in vlagen. Soms verzon ik in een dag of twee tijd een dozijn nieuwe woorden en dan weer een tijdje niets of weinig. Ik noteer al zes jaar elk woord en heb zo al iets van 500 woorden verzameld.”
Een eigen ‘woordenboekje’
Yormie: “Vorig jaar ben ik begonnen definities te schrijven bij sommige van die woorden, om die vervolgens op mijn Facebookpagina te publiceren. Het idee is dat ik op die manier tussen neus en lippen door een ‘woordenboekje’ maak; zoiets wat je dan naast je toilet legt en af en toe doorbladert en bevuilt met rondspattende urinedruppeltjes.”
Wat vind je van de samenwerking voor de ShufflePrent?
Yormie: “Ik vind het leuk. Bekijk je je eigen werk ook eens van een andere kant. In dit geval als voorwerp in een visueel stuk. Hoewel ik voornamelijk Kim de knopen heb laten doorhakken wat betreft het beeld, merkte ik dat ik zelf ook veel plezier en inspiratie haalde uit het nadenken over woorden omzetten naar beelden. Daarbij zijn dit soort initiatieven altijd goed, des te meer wanneer ook kunstenaars met een wat minder gevestigde naam kunnen meedoen. Het idee dat je mogelijk aandacht kan krijgen, ongeacht hoeveel, kan heel stimulerend werken.”
Een meer dan geslaagde samenwerking
Yormie “Ik vind mijn oordelen over kunst altijd lelijk, maar deze prent vind ik echt mooi. Ik ben zeer tevreden met het resultaat en ik vind dat Kim dat minstens dubbel zoveel mag zijn.”
Kimberley Buizer (27) is na haar opleiding grafisch vormgeven afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze werkt op dit moment in een winkel, maar hoopt op korte termijn voor zichzelf te beginnen.

Waarom heb je voor deze woordcombinatie van Yormie gekozen?
Kimberley: “Er waren drie porte-manteauwoorden van Yormie die er voor mij uitsprongen. Toen ik dit met hem deelde, vertelde hij mij dat alle drie voor hem een soort ‘gevoel’ uitdrukken, wat niet bij alle porte-manteauwoorden voorkomt. Dat vond ik bijzonder. In deze vreemde tijd was het onvermijdelijk om niet voor ‘Quarantennui’ te kiezen.”
Het woord quarantennui is opgebouwd uit quarantaine en ennui. Ennui (“en-nu-ie”) is de filosofische term voor verveling, alhoewel mee een soort existentiële verveling, die kan ontstaan door de dagelijkse sleur van een regelmatig, verrassingsloos leven of een overvloed aan prikkels van vermaak – welke natuurlijk vaak hand in hand gaan. Het is niet alleen een jezus-wat-moet-ik-met-mezelf-áán! gevoel, zoals bij gewone verveling, maar ook van mijn god-wat-moet-ik-met-dit-léven-aan! – het duur zo láng.
Quarantennui is dus de speciale soort verveling veroorzaakt door het almaar bezig zijn met dezelfde dingen in hetzelfde huis met dezelfde mensen en hetzelfde nieuws.
Kimberley: “Net als ongetwijfeld een heleboel anderen, heb ik ook 14 dagen in quarantaine gezeten en kon ik mij daarom goed identificeren met de omschrijving van Yormie. Ik hoop dat ik op die manier het gevoel over kan brengen en mensen aan kan spreken met het beeld en de betekenis.”
Ik heb het nog nooit gedaan, daarom kies ik dit
Kimberley: “Ik heb gekozen voor een houtsnede, omdat ik dat nog nooit eerder heb gedaan. En dit was een mooie kans om hiermee te experimenteren. Met een houtsnede weet je nooit precies hoe je beeld op het papier komt, want alles is in spiegelbeeld. Dat loslaten van controle vond ik best spannend. Voor de tekst wilde ik gaan voor loden letters, maar uiteindelijk is de tekst een zeefdruk laag geworden, zodat het handschrift van Yormie in de prent kon worden opgenomen.”

Alle ontmoetingen digitaal
Kimberley “Alle ontmoeting moesten digitaal plaatsvinden, maar dat was geen obstakel naar mijn idee. Ik had al vrij snel het idee dat onze match een goede was, omdat ik mijn eigen werk af en toe herkende in de zijne. En verder hebben we goed kunnen brainstormen.”
Hoe vond je het om deze prent te maken?
Kimberley: “De houtsnede is met de hand gedrukt (niet op een pers), vanwege praktische onhandigheden, maar ook omdat het paste binnen het hele ‘quarantennui’ thema. Met de hand kost het meer werk, maar hier hadden we door Corona ook de tijd voor. Het was mooi om dit met aandacht te doen, fysiek was het wel zwaar voor mijn handen, want die zijn snel overbelast, maar met hulp van (vriend) Ben en (beheerder) Sarai is het gelukt.”
Hoe vind je het eindresultaat geworden?
Kimberley: “Ik moet altijd even afstand van mijn werk nemen voor dat ik er tevreden over ben, maar door de droogperiodes tussen de zeefdruk lagen door kreeg ik die ruimte om er langzaamaan steeds positiever naar te kijken. De stukjes hout die in het proces zijn afgebroken geven het nu charme, en de imperfecties in de plaatsing dragen bij aan het verhaal dat ze met een Japanse baren, veel kracht en een lepel op het papier zijn gekomen.”
Zien? Of kopen? Dat kan!
Van deze prent worden er 10 exemplaren gedrukt. Deze exclusieve prent kan je in het Grafisch Atelier Alkmaar kopen voor €35,-.
De ShufflePrent is een samenwerking tussen De Nachtvlinder, Grafisch Atelier Alkmaar en Shuffle.