Aan het lezen
De mannen van ShufflePrent #9

De mannen van ShufflePrent #9

We sluiten deze prachtige serie af met twee mannen die niet mochten ontbreken. Wat deze twee gemeenschappelijk hebben is dat het lijkt alsof ze altijd vrolijk zijn.  En ja, dat zijn ze ook vaak. Maar ze zijn ook nog veel meer! En dat laten ze je vooral zien en horen via hun kunst. Dus voor wie ze nog niet kent, maak kennis met fotograaf Keith en woordkunstenaar Gregory.

foto’s: Alexandra Nastas

Gregory Chong |22 jaar|  Projectmedewerker bij Cliëntenbelang en Tjekkin | ervaringsdeskundige bij de regionale kenniswerkplaats Jeugd | Levensmotto:  Het leven is een droge aardappel en je mag zelf je jus erbij gieten

Jij doet mee aan de ShufflePrent als woordkunstenaar. Waarom is taal zo belangrijk voor jou?
Gregory: Taal is voor mij, naast muziek, verreweg het leukste medium om mee te spelen. Taal zelf vind ik zeker wel belangrijk, of tenminste, het is handig, maar taal is net zo als elk ander medium ondergeschikt aan de boodschap. Als er geen boodschap is in je taal, dan zeg je ook niet veel.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Gregory: Voornamelijk uit mijn wilde fantasieën, natuurlijk wel gegrond in het echte leven. Dat betekent trouwens niet dat mijn gedichten minder echt zijn, maar meer geabstraheerd. Ik zie de toegevoegde fantasie een beetje als de jus.

Keith Montgomery| 37 | fotograaf, atelierhouder & zelfstandige in de culturele hoek | levensmotto: leuk man

Sinds kort ben je naast je fotografie begonnen met het afdrukken van je foto’s bij het GAA. Waarom nu deze stap?
Keith: Normaalgesproken leeft mijn werk vooral digitaal. Een foto kan zeker spreken en dat probeer ik sowieso met mijn fotografie te bereiken. Dit voelt echter voor mij meer tastbaar. Dit wordt ook al gauw wat abstracter, wat meer open voor interpretatie. Het proces tussen foto en drukwerk is een proces van veel stapjes en veel geduld. Door achter m’n computer vandaan te kruipen en met m’n handen aan de slag te gaan wordt het ook . En dan hopen op een beeld waar je happy mee bent.

De transformatie van foto op scherm naar drukwerk maakt het tastbaar. Het is een soort meditatief proces van veel bewuste stapjes. Het beeld krijgt ook een abstractere, meer ruwe vorm. Die vorm spreekt meer tot de verbeelding en laat meer open voor interpretatie. Details kunnen verrassend onder de pers vandaan komen. Dat zorgt voor het unieke karakter van iedere afdruk – een op zichzelf staand stukje kunst dat niet met een druk op de knop reproduceerbaar is.

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor het maken van foto’s/kunst?
Keith: Met mijn fotografie probeer ik de sfeer van het moment te vangen. Mijn werk is vaak ruw, intiem en artistiek. Ik hou van contrasten, zowel in beeld als in onderwerp. De ruige rafelrandjes interesseren mij het meest. Het hoeft niet zo gelikt.

Keith moest uit een van jouw gedichten kiezen. Wat vind je van zijn keuze?
Lees hier het gedicht wat Keith koos. Gregory: Ik vind het een hele goede keuze, het is namelijk een van de weinige gedichten waar ik ook blij mee ben. Het is ook een gedicht waar iedereen, jong en oud zich wel in kan vinden.

“samenwerken verliep vlekkeloos”

En wat betekent het gedicht voor jou?
Gregory: Het is voor mij echt een ode aan nostalgie. Als ik het nu teruglees brengt het een soort warme deken over m’n herinneringen van vroeger. Hoe we vroeger zo vol zaten met bewondering en naïviteit over zo veel zaken, en nu zo diep zitten in een tunnelvisie, kijkend naar de toekomst.

Waarom heb je voor dit gedicht van Greg gekozen?
Keith: De herkenbaarheid. Ik leef vaak in m’n hoofd. Soms wel leuk hoor, soms ook wat minder.  De onbevangenheid van kind zijn verliezen we gaandeweg ons leven. De kaders die je jezelf oplegt moet je van je afschudden. Uit je hoofd en met ongeremd enthousiasme in je gevoel duiken. Dat vind ik de grootste uitdaging – tegelijk is het ook de grootste kick om dat lukt.

Hoe verliep jullie samenwerking?
Keit: Vlekkeloos. Het was een eer om met Greg’s gedicht aan de slag te mogen. Het was lastig kiezen wat de selectie waar ik uit mocht kiezen was een mooie.

Wat vind je van het werk dat Keith heeft gemaakt?
Gregory: Echt super mooi. Geen idee wat ik verwachtte maar dit is er ver boven gestegen. Zodra ik hem binnenkrijg hangt ‘ie hoor!

Hoe vond je het om de prent te maken?
Keith: De prent heeft een mooie – soms frustrerende – evolutie achter de rug. Het is voor mij een leerzame uitdaging in proces en techniek geweest. Trots op t uiteindelijke resultaat.


View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online