Aan het lezen
ShufflePrent #2 juni 2019

ShufflePrent #2 juni 2019

Shuffle Magazine, Grafisch Atelier Alkmaar (GAA) en De Nachtvlinder slaan de creatieve handen ineen voor de ShufflePrent. Deze samenwerking koppelt talentvolle woordkunstenaars en grafisch kunstenaars aan elkaar om te experimenteren en elkaar te inspireren om een gezamenlijk kunstwerk te maken. De kunstenaar integreert een origineel  gedicht in een prent die hij in het Atelier drukt. De eerste prent van 2019 is 15 juni onthuld op KUUB. Daarna is te prent te zien in het Grafisch Atelier en is er een beperkte oplage te koop.

Het idee voor de ShufflePrent is ontstaan door een samenwerking tussen Lisa Baijs en Rosa de Boer in 2017: Kunstkrachten gebundeld.

Voor de eerste ShufflePrent van 2019 hebben wij woordkunstenaar Elisa Lo A Njoe gevraagd en beeldkunstenaar Michiel Bakkum. Om deze jonge kunstenaars beter te leren kennen, stelden wij ze een aantal vragen.

Naam: Michiel Bakkum
Leeftijd: 32
Huidige opleiding/werk: kunstenaar & kunstdocent

Michiel heeft Graphic Design aan de kunstacedemie  Artez in Arnhem gestudeerd. Maar als grafisch vormgever zit je voornamelijk achter een beeldscherm en dat is nou precies wat ADHD’er Michiel niet wil. Hij heeft nu daarom zijn eigen atelier op de Achterdam. Waar hij voor een kleine prijs een ruimte huurt en kan experimenteren met het maken van kunst.

Michiel Bakkum

Wanneer ben je begonnen met het maken van zeefdrukken?

“eerste zeefdruk maakte ik toen ik zestien was en nog op het Willem Blaeu zat. Daarna heb ik er eigenlijk jaren niets meer mee gedaan, maar nu ga ik er graag weer mee aan de gang. Het mooie aan zeefdrukken vind ik dat geen enkele prent hetzelfde is. Als ik er bijvoorbeeld twintig moet maken, maak ik er vijfentwintig omdat er een aantal zullen mislukken. Of je moet het heel goed kunnen, maar zo goed ben ik niet haha. Wanneer je dan de helft van de verf afdrukt en de prent mislukt is. Dat imperfecte, dat vind ik vaak juist mooi.”

Aan welke kunstzinnige projecten heb je recent nog meegewerkt?

“Aan het project Kunst tegen vandalisme.” (Het amfitheater in Park de Oude Kwekerij was met graffiti onder geklad en beschadigd. De gemeente besloot om geld beschikbaar te stellen om deze vernieling op een creatieve manier op te lossen) “Ik was een van de kunstenaars die hieraan mee deed. Voor dit project gebruik ik dezelfde techniek als bij de ShufflePrent om letters te maken, maar nu met groffer beton.”

letters van beton
Michiel maakte letters van beton

letters van beton 2

In je atelier zie ik dat je verschillende technieken gebruikt, heb je ook een lievelingstechniek? 

“Ik hou van ongebruikelijke materialen, zoals veren, plakband, oude t-shirts. Want dat wat iedereen al honderden jaren doet, dat vind ik saai. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe technieken.’

Waar haal je de inspiratie voor je kunst vandaan?

“Elke twee jaar ga ik naar Biënnale van Venetië” (Dit festival wordt sinds 1985 om het jaar georganiseerd. Het is een van de grootste meest prestigieuze kunstmanifestatie ter wereld. Er doen 136 kunstenaars uit 53 landen aan mee.)

“Verder bezoek ik een hoop tentoonstellingen, want je moet wel een beetje op de hoogte blijven. Vaak zie ik daar een hoop crap en ook een hoop mooie dingen. Dan ga ik bij mezelf te raden, Maak ik nou ook crap?”

“Tot slot laat ik mij inspireren door de kinderen waarmee ik werk. Zij denken minder na over wat ze maken en in die vrijheid ontstaan er mooie dingen. De vormen die ik zie verwerk ik dan in mijn eigen werk.”

Zou je een ander aanraden om mee te werken aan de ShufflePrent?

“Ja, absoluut!”

Waar kan je meer werk van jou bewonderen?

“Op mijn website staat eigenlijk alleen nog maar oud werk. Op Instagram kan je me volgen, maar daar doe ik eerlijk gezegd niet heel veel moeite voor. Maar ach, voorlopig is dat prima zo.”

Naam: Elisa Lo-A-Njoe
Leeftijd: 19
Huidige opleiding/werk: opleiding Media en Redactie

Elisa_Lo-A-Njoe
fotograaf: J. vd Heijden

Wanneer ben je begonnen met dichten?

“Ik maakte voor het eerst kennis met dichten op de basisschool. Ik kreeg een schriftje waar ik wekelijks een gedichtje in moest schrijven, heerlijk om mijn fantasie de vrije loop te laten. En nu nog steeds schrijf ik het liefst mijn gedichten op in een notitieboekje, die ik eigenlijk altijd bij de hand heb.”

“Tijdens de voorronde van Kunstbende Noord-Holland droeg ik voor het eerst een tekst voor en begeleidde ik mijzelf met gitaar. Ik was toen 16 jaar. Sindsdien sta ik vaker op het podium om mijn gedichten voor te dragen met gitaar.”

Aan welke kunstzinnige projecten heb je recent nog meegewerkt?

“De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het organiseren van 072 Out Loud; een podium voor jonge woordkunstenaars. Dit gaat 30 juni in Spotlight plaatsvinden. Met het evenement wil ik laten zien dat taal tof is. Voor mij en velen is het een uitlaatklep. Zo’n evenement geeft ruimte om gehoord en geluisterd te worden. Het brengt mensen bij elkaar. Ook wil ik zij die in hun slaapkamer kunst aan het maken zijn een podium bieden zodat hun talent gezien wordt. Met 072 Out Loud beleven zowel de woordkunstenaars als het publiek op een moderne en laagdrempelige manier een creatieve ervaring.”

Waar haal je de inspiratie voor je gedichten vandaan?

“Mijn inspiratie komt van de meest onwaarschijnlijke plekken: Social media, tijdschriften, boeken. Maar ook gesprekken met een vriendin of in de trein. Soms kan het ook een onderliggend gevoel zijn en komt het uit het onbewuste deel van mijn brein. Als ik het dan lees, heb ik geen idee hoe ik het op papier heb gekregen.”

Hoe vond je het om mee te werken aan de ShufflePrent?

“Ik was meteen heel blij toen ik gevraagd werd en voelde mij speciaal. Omdat er genoeg andere dichters zijn die mee hadden willen doen, maar ik toch werd uitgekozen. Ook vond ik het heel spannend om te zien hoe mijn woorden tot een kunstwerk zijn gemaakt. Het mooie vind ik dat ik nu iets tastbaars heb, iets wat ik altijd aan mijn muur kan hangen en dat maakt het extra mooi.”

Waar kan je meer werk van jou bewonderen?

“Op dit moment post ik wel eens wat gedichtjes op mijn Instagram. Daarnaast ben ik van plan om over een tijdje een dichtbundel te maken en uit te brengen. Dus wie weet zie je mijn dichtbundel over een aantal jaar in boekenwinkels liggen.”

ShufflePrent 2019 - foto

View Comments (2)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online