Aan het lezen
ShufflePrent #3 november 2019

ShufflePrent #3 november 2019

De ShufflePrent is een initiatief van het Grafisch Atelier Alkmaar, de Nachtvlinder en Shuffle. Op deze manier willen wij talent aan elkaar koppelen en een podium geven. Deze keer de jonge Nina Burger, die wel ervaring heeft met schilderen maar voor deze prent voor het eerst een zeefdruk heeft gemaakt. We koppelen haar aan dichteres Eefje, die met haar eigentijdse gedichten al heel wat volgers heeft. Het resultaat van hun samenwerking vind je in dit artikel, maar kan je ook zien en zelfs kopen in Het Grafisch Atelier Alkmaar.

Tekst: Maxime Zippora / foto: Lonneke van Heugten

Eefje Verdonk (19)
Afgelopen jaar heeft zij meubelstoffering op het HMC afgerond. Werkt al 5 jaar in een leuke koffietent en sinds kort bij stoffeerderij Marieke Koet.

Bekend als Eventjeseefje

Eefje schrijft gedichtjes over verschillende alledaagse onderwerpen. “Zo’n twee jaar terug kocht ik via Marktplaats een typemachine. Hier type ik mijn gedichtjes op uit en postte dit op Instagram. Gewoon omdat ik dat leuk vond. Maar omdat het zo aansloeg bij mensen gaf het mij weer de motivatie om er verder mee te gaan. En nu twee jaar later groeit het nog steeds.”

Eventjeseefje foto

“Ik zie in alles wel een leuk project”

Als we afgesproken hebben dartelt Eefje vrolijk naar binnen bij het Grafisch Atelier, heel open en enthousiast. Ik kan me goed voorstellen dat er snel leuke samenwerkingen ontstaan.

“Zo maakte ik op het HMC voor Nico, die had een koffiekar met de lekkerste koffie, stempels met kleine gedichtjes erop. Die stempelde ik vervolgens op de koffiebekers van Nico. En mijn werk kan je ook vinden in Rotterdam, dat wordt daar via de shop van @sqculturehub verkocht. Wat grappig is, want ondanks dat ik soms socialmediamoe ben, kan het er ook zomaar voor zorgen dat je werk in Rotterdam te koop is!”

Eefje deed op 27 oktober mee aan De Popronde van Hoorn, ze had door de hele stad een expositie. Ondertussen maakt zij ook Eventjeseefje buttons, koffiebekers, notitieboekjes en tassen. Eefje heeft meer dan genoeg plannen!

Dichten zorgt voor herkenning

Het ging een tijdje niet zo goed met me, ik ervoer veel depressieve gevoelens. Vervolgens ben ik daarover gaan schrijven, deelde dat online op Instagram en het kwam toen bij veel mensen binnen. Mensen herkenden de gevoelens of herkenden zichzelf in het gedicht. Zo helpen we elkaar dan toch wel als het ware… Vooral het stukje “Je bent niet de enige”.

Welke dichter bewonder je?

“Wat een leuke vraag! Ik ben meteen in mijn boekenkast gaan kijken naar welke dichters daar allemaal een plekje hebben. Om te beginnen bij René Oskam. Hij is een Nederlandse dichter en zegt ook; “Ik schrijf gedichten in supernormaal Nederlands”, dat is toch fantastisch?! Hij heeft nu drie verschillende gedichtenbundels en stuk voor stuk zijn ze prachtig. Lars van de Werf is ook een hele bekende dichter, hij heeft van die lekkere wegleesgedichtjes. Soms wel (in mijn ogen) iets te zoetsappig, maar weet er wel mijn inspiratie uit te halen. Pauline Cornelisse bewonder ik ook enorm. Op de manier hoe zij met taal kan spelen en in haar boeken er verschillende verhalen over weet te vertellen, ik vind dat heel interessant. En dan hebben we nog Loesje. Soms hoor ik wel eens voorbijkomen “Hé Eef, jij bent wel een beetje Loesje 2.0”. Dat zie ik altijd wel als een compliment. We hebben op zich wel dezelfde manier van schrijven. Heel kort, maar een krachtige boodschap.”

Waarom heb je gekozen om dit gedicht te gebruiken voor de ShufflePrent?

We leven nu in 2019 en als je ziet hoe wij met de wereld omgaan… Daar mogen we wel iets bewuster van worden. Aan de andere kant kun je ook naar het gedicht kijken op een manier van; de wereld ligt aan je voeten, je kunt alle kanten op. Maar persoonlijk vind ik dat iedereen zijn eigen kijk op het gedicht moet hebben. 

Meer werk van Eefje kan je hier vinden:
Instagram & Facebook onder de naam; @eventjeseefje.
Rotterdam, in de Sqculturehub.
En wie weet kom je nog eens een stickertje of werkje van haar op straat tegen.


Nina Burgering (18)

Afgelopen jaar heeft zij haar atheneum-diploma behaald en nu heeft zij een tussenjaar.

Nina volgt een tussenjaar

Al van jongs af aan is Nina graag creatief bezig. “Ik tekende graag strips met uitgebreide verhalen en karakters die ik grondig uitwerkte”. Na de basisschool begon ze naast het tekenen ook interesse te krijgen voor schilderen. En nu, een half jaar nadat zij haar atheneum-diploma gehaald heeft is ze volop aan het experimenteren met haar schilderkunst. Nina heeft gekozen voor een tussenjaar en daardoor heeft ze voldoende de ruimte. “Ik wil nu zoveel mogelijk nieuwe dingen proberen, zowel technieken als materialen. Ik ben nog steeds erg lerende in mijn werk, telkens vind ik wel weer iets wat ik wil verbeteren en iets nieuws wat ik wil proberen.” Ondertussen probeert Nina een belangrijke vraag te beantwoorden: “Wil ik na dit tussenjaar een creatieve studie doen of blijft dit enkel een hobby?”

Nina Burgering foto

“De mogelijkheden in het Grafisch Atelier zijn eindeloos”

Ondanks dat Nina geen ervaring had met de technieken die ze gebruiken in het Grafisch Atelier, was zij zo stoer om dit project aan te gaan. Samen met beheerder Sarai de Haan zijn ze aan het experimenteren geslagen. “Zo heb ik de techniek ‘droge naald’ beoefend. Deze techniek bleek achteraf toch niet helemaal mijn ding te zijn: mijn tekening werd er enigszins slordig van”. Gelukkig zijn de mogelijkheden in het Grafisch Atelier eindeloos. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de zeefdruk; hiermee kon ik nog tekenen met de materialen die ik gewend was, waardoor ik naar mijn mening de prent en zijn boodschap het beste heb laten overkomen. Zeefdrukken geeft je ook opties om gaandeweg nog te experimenteren: welk papier, welke kleur, hoe vaak, etc. Met deze manier van vormgeven heb ik de boodschap het beste doen overkomen. 

Welke kunstenaar bewonder je?

“Ik heb veel bewondering voor vele kunstenaars en voornamelijk hun verhaal achter de kunst die zij maken. Zo zou ik maar wat graag werk van Jean-Michel Basquiat en Keith Haring aan mijn muur hangen. Voornamelijk vanwege het unieke en iconische werk dat zij leverden, maar ook door hun verhaal en de wederzijdse inspiratie tussen de twee”.

Waar haal je de inspiratie voor je kunst vandaan?

“Wat mij vooral inspireert en drijft tot het maken van bepaalde werken is muziek en de emoties die erbij komen kijken. Muziek is voor mij erg belangrijk en naast schilderen een belangrijke manier van expressie. Een nummer kan voor ieder persoon anders overkomen, ieder heeft zijn eigen interpretatie en deze interpretaties zorgen voor ideeën en houden mijn creativiteit als het ware op gang.”

Op welk werk ben je het meest trots?

“Waar ik altijd wel trots op ben is als ik andere mensen blij kan maken met wat ik voor ze heb gemaakt”.

Hoe vond je het om mee te werken aan de ShufflePrent?

“Meewerken aan ShufflePrent is voor mij een ontzettend leuke ervaring geweest. Het gaf mij de mogelijkheid om met nieuwe technieken te kunnen experimenteren en bracht mij in contact met verschillende kunstenaars. Het in beeld brengen van een gedicht is een uitdaging geweest en het heeft meerdere brainstormsessies geduurd voordat ik het perfecte idee voor ogen had. Gelukkig kreeg ik alle ruimte hiervoor. En hoe leuk is het om een stukje van jezelf terug te vinden in werk dat wordt gepresenteerd aan aantallen onbekenden”

ShufflePrent 3
Het indrukwekkende resultaat: de ShufflePrent #3

Deze ShufflePrent is sinds vandaag te zien in het Grafisch Atelier Alkmaar en wordt in een kleine oplage van 10 stuks ook verkocht  voor €35,-.

Het idee voor de ShufflePrent is ontstaan door een samenwerking tussen Lisa Baijs en Rosa de Boer in 2017: Kunstkrachten gebundeld.

View Comments (48)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online