Aan het lezen
De toffe makers van ShufflePrent #5

De toffe makers van ShufflePrent #5

ShufflePrent 4 header

Het concept van de ShufflePrent is simpel, een dichter levert een gedicht aan en een kunstenaar verwerkt dit gedicht in een prent. Wat dit project toch zo spannend maakt is dat de makers elkaar nooit eerder hebben gezien! Of dat tot een mooi eindresultaat heeft geleid? Het resultaat kan je bezichtigen in het Grafisch Atelier Alkmaar en gelukkig ook online in dit artikel. Maar eerst stel ik graag de makers aan je voor, Daniel Duif en Barry Timmer… 

tekst: Maxime Zippora / foto header: Lonneke van Heugten

Daniël Duif (31)

10 jaar lang horeca

Als je van tekenen houdt dan ga je de kunstacademie doen, dat deed Daniel dan ook. Na een jaar kunstacademie deed hij zijn toelatingsexamen voor de Rietveld Academie en hij werd toegelaten. Echter vlak voor het schooljaar begon, zei de Rietveld Academie dat ze een fout hadden gemaakt en dat hij toch niet was toegelaten. Terug naar zijn vorige studie was geen optie, geen woning, want hij was geen student meer. En zo werd Daniëls bijbaan in de horeca zijn fulltime baan. In de horeca had hij het prima naar zijn zin, altijd gezellig, altijd feest. Maar misschien wel teveel feest en dat kunst maken, dat kwam er eigenlijk nooit van.

“Ik heb mezelf geaccepteerd als kunstenaar”

“Toen ik vorig jaar zonder baan kwam te zitten, dacht ik dit is het moment om het roer om te gooien. En om daar echt de tijd voor te nemen”. Sindsdien werkt hij op allerlei manieren aan zichzelf: voeding, therapie en het maken van kunst. “Het is allemaal nog heel pril, maar ik heb mezelf eindelijk geaccepteerd als kunstenaar. De eettafel heb ik daarom verruild voor een werkbank, zodat ik zoveel en vaak mogelijk kan schilderen. Vroeger zat ik regelmatig met vrienden de hele avond biertjes weg te tikken op de bank, nu omring ik mij liever met mensen die ook creatief bezig zijn.”

Daniel Duif foto

Naar buiten durven treden

Schrijven heeft Daniel altijd al gedaan, maar ook dat is hij pas sinds kort serieuzer aan gaan pakken. “Zo volg ik sinds een jaar pas andere dichters en ben ik mee gaan doen aan poëzieslag in Amsterdam. Niet omdat ik nou zo graag wil winnen hoor, maar om gewoon meer met dichten bezig te zijn”. Het kwam juist door Daniel zijn vrienden dat hij met zijn schrijven meer naar buiten treedt. “‘Daan, dat schrijven van jou is apart en tof, daar moet je echt wat mee doen, in plaats van het alleen maar voor jezelf te houden’, zeiden vrienden van mij”.

De samenwerking

Voor het ontstaan van de ShufflePrent wilde Daniel Barry vooral de ruimte geven. “Ik blokkeer zelf als mensen mij teveel kaders geven, dus dat doe ik ook bij anderen niet. Na onze ontmoeting heb ik hem meerdere gedichten toegestuurd, van wat zwaardere gedichten tot haast zoetsappig en Barry mag kiezen wat hem aanspreekt. Op die manier wordt deze ShufflePrent echt iets van ons samen”.

Hoe vond je het om aan de ShufflePrent mee te werken?

“Ik vond het vooral heel leuk dat ik zoveel verschillende mensen heb ontmoet. Barry die een drukpers in zijn woonkamer heeft staan, Sarai die een enorme pluktuin heeft en Lonneke en Maxime die beiden zo ondernemend zijn. Zoveel inspirerende mensen ontmoet op zo’n toffe plek als het Grafisch Atelier, dat is tien keer beter dan een avond in de kroeg”.


Barry Timmer (26)

De keuze voor grafisch ontwerper

Als kind tekende Barry al vaak. Het was zijn perfecte medicijn tegen adhd. Alle prikkels van buitenaf vond hij vaak moeilijk, tekenen was de dé manier om daarmee om te gaan. En er kwam vanaf zijn twaalfde nog een nieuwe hobby bij, skateboarden! “Toen ik op mijn 16e een studiekeuze moest maken, wist ik: 1, dat ik CVK het leukste vak vond en 2, ik vond skateboarden erg leuk. Nu wist ik ook dat ik niet gemotiveerd genoeg was om professioneel skateboarder te worden, maar als ik grafisch ontwerper zou worden zou ik wel in dat wereldje actief kunnen blijven. En zo was mijn studiekeuze gemaakt.

“Misschien ben ik wel afgestudeerd dankzij die reistijd”

Na 4 jaar MBO grafisch vormgeven op het Mediacollege volgt Barry Grafisch vormgeven aan de Willem de Kooning kunstacademie in Rotterdam, waar hij per dag deur tot deur vier uur aan reistijd kwijt was. “Reizen voelde voor mij als een soort gedwongen pauze, anders ben ik onwijs snel afgeleid. Nu kon ik zonder afleiding mijn theorie leren, inspiratie opdoen en mijn projecten maken. Misschien ben ik zelfs wel afgestudeerd dankzij die reistijd”.

Barry Timmer foto

Werkervaring en de toekomst

Tijdens zijn opleiding loopt Barry stage bij Brouwerij Oedipus en als hij afgestudeerd is blijft hij daar ook werken. Hij heeft het daar heel erg naar zijn zin, tot op een gegeven moment de sleur toeslaat. “De magie was weg en steeds vaker werd ik gevraagd voor freelance klusjes”. Nu werkt hij nog zo’n twee dagen achter de bar. “Het blijft een mooi bedrijf en ik doe veel inspiratie op door de ontmoetingen met verschillende mensen”.  Verder heeft Barry de grote stap gewaagd en start hij als freelancer. “Gisteren heb ik mij officieel ingeschreven bij de KvK, het gaat nu echt beginnen”.

“Een nerd in eigen thema”

Thuis heeft Barry een eigen drukpers staan. Dit is omdat wanneer hij niet in opdracht van iemand werkt het liefst linoprints maakt. “Ik vind het tof om mij hier helemaal in te verdiepen. Welk papier en welke inkt heb je nodig, hoeveel druk moet je precies zetten. Ik vind het vet als ik straks mijn eigen specialisme heb, dan word ik als het waren een nerd in een eigen thema”.

De samenwerking

“Voordat ik Daniel ontmoette wist ik al dat ik graag voor een kort maar krachtig gedicht zou willen kiezen. Eentje waar je nog wel lang over nadenkt. Gelukkig kwam Daniël tijdens onze ontmoeting met zo’n 7 a4 vol gedichten aan. Genoeg keuze dus. Ook qua stijl voor de prent zaten we op één lijn. Het bedenken neemt bij mij vaak nog het meeste tijd in beslag, maar als het idee er eenmaal is volgt de uitvoering al snel”.

Hoe vond je het om aan de ShufflePrent mee te werken?

“Ik vond het heel spannend en leuk om samen te werken met iemand buiten mijn eigen vakgebied. Ik ken eigenlijk helemaal geen dichters. Wat het juist leuk maakte, want ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Door twee verschillende mensen samen te laten komen, krijg je veel eerder een onvoorspelbare uitkomst. Dat vond ik juist zo leuk aan de ShufflePrent”.

Meer van Barry zien?

website  instagram

ShufflePrent#4 foto artikel

Deze ShufflePrent is te zien in het Grafisch Atelier Alkmaar en wordt in een kleine oplage van 10 stuks ook verkocht voor €35,-.

Het idee voor de ShufflePrent is ontstaan door een samenwerking tussen Lisa Baijs en Rosa de Boer in 2017: Kunstkrachten gebundeld.

View Comments (2)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online