Slurpen zonder handjes met Hans Gauw
Ik ben Ema Najetovic en samen met Karlijn Plunkett heb…
“Mooie vormgeving” ontving Shuffle na de lancering in 2014. De mail kwam van ene Hans Gauw. Onbekend voor mij, maar ik vond het vriendelijk dat hij de moeite nam om te mailen. Een tijdje later ontmoette ik Hans op de Shuffle LIVE avond in Stedelijk Museum Alkmaar (SMA). Voor Shuffle *fluistert* een oude man, maar fan van het eerste uur en fans koesteren we. Soms kwam ik hem tegen en hij was altijd oprecht geïnteresseerd in Shuffle. Hij dacht mee en dankzij hem is ooit de samenwerking met Grafisch Atelier ontstaan. Hoe fijn!
Tekst: Ema Najetovic
Tekening: Sanne Nieuwveld
Onlangs kwam ik Hans weer eens tegen en ineens dacht ik; wie ís die man eigenlijk? Zo belandden Hans en ik bij Eetcafé de Binnenkomer. De avond begon rond etenstijd en eindigde licht zwalkend rond elven. Hans trakteerde. De heer!
Slurpen zonder handjes
Als je Hans zoekt, vind je hem waarschijnlijk aan de bar van de Binnenkomer waar hij zijn korenwijntje drinkt. De 75-jarige Amsterdammer is er gek op! “Kijk, het is een bijzondere traditie” vertelt hij. “Korenwijn zit in een kruik waardoor je niet ziet hoeveel erin zit. Het glas wordt zo vol geschonken dat er een bolletje op zit. Je slurpt de eerste slok zonder handjes. De ober ziet niet hoeveel er nog in de kruik zit en als het de ober niet lukt om je glas vol te schenken, dan is dat laatste beetje voor jou. Een Amsterdammertje noemen ze het! Heftig hoor, 40% zit erin!’’ vertelt Hans mij enthousiast.
Wanneer wij later eten bestellen valt het mij op dat hij de menukaart niet echt kent. “Nee, ik eet altijd gewoon thuis. Ik vind het belangrijk dat je als man alleen goed voor jezelf zorgt’’ zegt Hans. Charmant vind ik dat. Niets zo onaantrekkelijk als een magnetronman.
Uiteraard ben ik benieuwd naar zijn levensloop. Ik heb dat sowieso met mensen, maar zeker met mensen die op hun 75ste vrolijk korenwijn slurpen. Bazen noem ik dat. In die 75 jaar moet die man veel hebben meegemaakt. Wat houdt hem zo jong? Wat bracht hem naar Alkmaar en wat hield hem hier? Zoveel vragen! We zijn onze uren dan ook moeiteloos doorgekomen.
Vier keer leuk
Hans is levenslustig. Vandaag de dag is hij bestuurslid voor stichting de Vrienden van Grafisch Atelier, maar een tijdje geleden organiseerde hij de open podia bij Provadja. Rock-’n-roll is, naast esthetiek, zijn grote passie. Net als vrouwen. Tot voor kort was hij bestuurslid bij de rock-’n-rollvereniging in Amsterdam en de beste man is maar liefst vier keer getrouwd geweest. “Ik vond het alle vier de keren leuk hoor!” zegt hij lachend.
Barbara
Hans heeft zware tijden gekend, maar als hij ergens gek op is dan is het zijn dochter Barbara. Toen Barbara zeven was, is haar moeder weggegaan en Barbara is bij Hans gebleven. “Op school met al die wijven; in die tijd was dat niet gewoon. Er werd enorm op mij gelet en ik hoorde er niet bij” vertelt hij. Gedurende de avond noemt hij meerdere keren dat het feit dat Barbara bij hem bleef het beste is dat hem is overkomen. Als vaderloze toehoorder vind ik dat hartverwarmend. Ik wou dat ik zo’n papa had.
Seks, religie en grafisch ontwerpen
Amsterdam werd in 1944 een Hans Gauw rijker. Zijn eerste vrouw trouwde hij op zijn 22ste, in de hippieperiode. Samen maakten ze een seksboek. “Erotisch panorama was het, ja sorry hoor” zegt Hans met enig blikken en blozen. “Daar zijn er 80.000 van verkocht en we hebben er in totaal 400 gulden aan verdiend”, vervolgt hij.
Hans is de oudste van 10 kinderen. Zijn vader was chemisch analist en zijn moeder huisvrouw. Op een broer na leven al zijn broers en zussen nog. Hij studeerde twee jaar voor priester, maar dat werkte niet helemaal. Toen wilde hij grafisch ontwerper worden, dus heeft hij de grafische school gedaan en daarnaast allerlei avondopleidingen gevolgd. In de weekenden werkte hij bij Wim Schippers, een bekende grafisch ontwerper en bij Elsevier ontwierp hij 10 jaar lang boekomslagen. Op zijn 40ste werd hij zelfstandige. Hij had een grafisch ontwerpbureau en ontwierp boeken en huisstijlen. “Ik was gespecialiseerd in non-profit. Ik moest wel die betrokkenheid voelen bij wat ik maakte” vertelt hij mij. Mooi Hans, kan ik mij helemaal in vinden.
Hans, wat zou je de gemiddelde dertiger willen zeggen?
“Mag ik ff een slokje? Ga het avontuur eens aan. Machtig mooi is dat! Neem risico, wees creatief. Lastig om te zeggen; ik wil ze eigenlijk vooral graag een compliment maken. Ze doen zoveel mooie, goede dingen. Ik vind dat gezeur over ‘de jongeren’ zo vervelend. Gezeik is het. Ik verwonder mij over de jongeren van tegenwoordig en ze doen het goed.”
De Binnenkomer
Hans mocht de plek van het interview kiezen en ik ben uiteraard benieuwd waarom hij voor De Binnenkomer koos. “Ik liep hier vijf jaar geleden langs en dacht: Hey, is daar een tentje gekomen? Ik zag een kaart hangen en twee leuke meiden zeiden dat het leuk is. Het werd kouder en zo ben ik eigenlijk gebleven. Dit soort tentjes zie je veel in Berlijn. Aparte rommeltjes, de Frits Cola. Het is een beetje thuiskomen”, aldus Hans.
De Zuidpool
Het feit dat hij op de Zuidpool is geweest wilde hij graag met jullie delen. Dat snap ik ook, want hoeveel mensen kunnen dat nou zeggen? Speciaal voor Hans, gooi ik dat feitje er even in. Zijn kat heet trouwens Nina en volgens Hans is het de liefste poes van de wereld. Het was leuk om een avondje met Hans door te brengen en meer over hem te weten te komen. Ik durf te wedden dat jij ook zo’n interessant persoon kent. Is dat zo? Mail dan gerust naar ons, want Shuffle is gek op interessante mensen.
Let op: Mega vette, leuke tekst gaat onder afbeelding verder.
Bovenstaande tekening is speciaal voor dit interview gemaakt door de Alkmaarse Sanne Nieuwveld. Via @handedbysanne volg je haar op Insta. Niet dat ze regelmatig iets post, nee nee, Sanne moet nog éven gestimuleerd worden. Volgen dus!
Ik ben Ema Najetovic en samen met Karlijn Plunkett heb ik Shuffle in het leven geroepen omdat ik vind dat er niks was om te lezen over hoe leuk Alkmaar is. Al snel ontdekte ik dat ik iedereen graag de kans wil geven om te kunnen schrijven en spuien. Vandaar de ‘Iedereen mag meedoen’ uitroep. Bij Shuffle zijn we vrienden en we zijn lief voor elkaar. We zijn geïnteresseerd in anderen en pakken alle kansen die we pakken kunnen. Tot nu toe lukt het aardig. We hebben iets heel moois neergezet en ik hoop dat het voor áltijd en áltijd blijft bestaan en ontwikkelen. Op een gegeven moment zonder mij, maar nu nog niet.