Aan het lezen
Smoking Buddha: opgericht door broer & zus

Smoking Buddha: opgericht door broer & zus

Twee jaar terug stonden ze op Culinair Plaza Alkmaar en verkochten ze daar als Smoking Buddha de heerlijkste hapjes. Dit was een pilot. Voor Jaleesa  en Aren de ultieme test, hoe zou zo’n groot publiek reageren? Iedereen was mega enthousiast. Ze wonnen de Culinair Plaza Award en daarna kwamen de eerste aanvragen voor catering. Het duurde nog een jaar voordat broer en zus hun fulltime baan hebben opgezegd en samen Smoking Buddha zijn begonnen. Hoe is het om als broer & zus samen te werken?


Tekst: Maxime Zippora foto header: Tim de Winter

Altijd al zo close?

Op de vraag of ze als kinderen ook zo close waren, moet Aren eerst heel lang en hard lachen. Aren: “Nee,  wij konden het helemaal niet met elkaar vinden! En hadden werkelijk elke dag ruzie”.
Naarmate ze iets ouder werden ging het beter, maar je kon niet spreken van een goede band. Tot Jaleesa op haar 19e voor een jaar naar Amerika vertrok, Aren was toen 21. Aren: “voor het eerst in mijn leven merkte ik dat ik haar miste”.  Jaleesa: “We hadden dat jaar veel contact via de app. En toen ik terug kwam naar Nederland gingen we de volgende dag meteen samen uit.”

Het Smoking Buddha avontuur

Hun band bleef goed, maar het zou nog jaren duren voordat ze samen Smoking Buddha begonnen. En maar goed ook, want Aren deed in de tussentijd veel ervaring op als kok bij verschillende restaurants. En Jaleesa ontwikkelde zich als Eventmanager binnen de festivalindustrie tot Business Delevelopment Manager IT-Security binnen de zakelijke markt. En zo runnen ze Smoking Buddha nu ook.

 ©  Richard Rood

Hoe is de taakverdeling? Aren: “Ik doe het koken, Jaleesa doet de rest. Oftewel het klantcontact, de social media, boekhouding en de marketing. Jaleesa is daar echt heel goed in, zij zou nog een baksteen kunnen verkopen. En zij is echt heel sociaal, dat vind ik knap, dat ben ik zelf niet.” Jaleesa: “En Aren is echt altijd relaxed, al zou de hele keuken in de fik staan dan nog blijft hij kalm.”

 “We weten van elkaar wat onze sterke punten zijn en waar we minder goed in zijn. Het is onze kracht dat we elk een eigen takenpakket hebben.”

Zijn er ook irritaties?

Aren: “Jaleesa kan heeeel vergeetachtig zijn. Maar dat is een familiekwaal, ik ben net zo vergeetachtig. Dus helaas kan ik daar niet boos om worden.” Jaleesa moet hier hard om lachen en beaamt dat het een familiekwaal is.

Wat is het grote voordeel van broer en zus zijn?

“We kennen elkaar echt door en door. Als ik Aren s’ochtends aan de telefoon heb en hoor dat hij een ochtendhumeur heeft dan drinken we bij binnenkomst een kop koffie en trek ik hem daar zo uit. En andersom is dat ook zo”. Aren: “ Bij een buitenstaander zou ik niet alles durven zeggen en het opkroppen. Tegen Jaleesa durf ik alles te zeggen en stapelt het niet op. Hierdoor zijn er maar weinig irritaties”. Jaleesa: “Klopt, ik zou dit bedrijf ook met niemand anders zijn begonnen”.

Hoe zien jullie de toekomst?

“Op dit moment verandert alles voortdurend, zodra er nieuwe maatregelen komen veranderen wij weer van koers. We hadden bijvoorbeeld nu graag verteld over ons pop-up restaurant of een bedrijfskantine, maar dat staat op een laag pitje nu de horeca gesloten is.

De signature sticky wings van Smoking Buddha © Richard Rood

Wat wij vooral van deze periode leren is dat wij het ondernemen echt heel leuk vinden en telkens wel weer een manier verzinnen. Als wij de Coronatijd overleven dan kan het daarna alleen maar beter gaan. Dan willen wij weer voor mooie en diverse partijen gaan cateren. En zullen we ook fysieke locaties gaan openen waar wij onze gasten met een warm hart kunnen ontvangen.”

Benieuwd naar hun take-away menu of catering opties?
Neem dan een kijkje op hun website.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online