Aan het lezen
Solliciteren doe je in deze kleren!

Solliciteren doe je in deze kleren!

Tijdens een sollicitatie wil je natuurlijk je gesprekspartner omver blazen met je kennis en kunde. En met het feit dat je dé kandidaat voor de baan bent. Voordat je echter gaat zitten is er al een mening over je gevormd. Of je je nou volgens de laatste trends kleedt of kleding wel het laatste is wat je interesseert, je voorkomen is echt dé grootste factor in het vormen van een eerste indruk. Jij bent je eigen visitekaartje, heb je er wel eens over nagedacht hoe je overkomt? Om je een beetje op weg te helpen, vertel ik je hoe je je kunt voorbereiden op die o zo spannende sollicitatie en je straks binnen no time die leuke baan in the pocket hebt.

Houd het lekker comfortabel

Het belangrijkste is dat jij je in een gesprek op je gemak voelt. Je wilt niet op je stoel zitten draaien omdat je je ongemakkelijk in je outfit voelt, je staat immers al onder genoeg druk. Geloof me, dit ongemak straal je ook uit. Kleed je in kleding waar je je lekker in voelt. Spreekt voor zich dat het wel gepast moet zijn. Mijn joggingbroek zit verreweg het lekkerst van alles wat ik mijn kast heb hangen maar verder dan mijn voordeur gaat hij niet. You get the point.

Eerste indruk

Werkgevers vormen in een eerste gesprek een eerste indruk, dat is vanzelfsprekend. Dat heeft niet alleen met je kleding te maken maar ook met persoonlijkheid. Deze twee kun je dus prima elkaar laten versterken. Werkgevers zoeken vaak iemand die vriendelijk en zelfverzekerd is, maar ook iemand die goed in het team past. Met je outfit kun je bepaalde aspecten van je persoonlijkheid benadrukken. Draag kleding die past bij de functie waar je op solliciteert. Als je niet helemaal zeker bent wat de dresscodes binnen het bedrijf zijn, kun je een klein onderzoekje doen. Bijvoorbeeld door de website van het bedrijf te bekijken. Kom je daar niet uit dan kun je gewoon bellen met de HR-afdeling. Dit is helemaal niet gek en het zegt juist wat over jouw bereidheid goed voor de dag te komen. Je bent immers ‘the right person for the job’.

Wees niet bang voor kleur

Mensen zijn vaak bang om kleur te dragen tijdens een sollicitatie. Je hoeft echt niet altijd zwart of grijs te dragen. Die mensen zijn er al genoeg. Een beetje kleur terug laten komen in bijvoorbeeld je sjaal, een jurk, stropdas of overhemd kan een leuke manier zijn wat meer van persoonlijkheid te laten zien zonder dat het afleidt van wat je zegt.

Wat beter niet

Je hoeft er niet heel saai uit te zien maar zoals eerder gezegd, je wilt ook niet iets dragen waardoor er meer focus uitgaat naar wat je draagt in plaats van wat je zegt. Voorkom dus aandacht door middel van overdrijving. Dat je fan bent van Disney kun je altijd nog op een later tijdstip melden. Let ook op slecht verzorgde nagels, vlekken op je kleding en vieze schoenen. Zorg ervoor dat je schoenen schoon zijn en er verzorgd uitzien. Kleine moeite met groot resultaat! Dames kunnen met een te hoge hak wat ongemakkelijk lopen. Het staat vast heel mooi, maar als je net Bambi op glad ijs lijkt, laat dat geen goede indruk achter. Daarnaast is niet heel praktisch en het heeft niet echt de mouwen uit de handen indruk. Past het bij bedrijf waar je solliciteert, dan heb ik niks gezegd. 😉

Dingen waar je nog aan zou kunnen denken

Het type sollicitatie. Is het heel formeel, een groep setting of meer een casual koffie? Kleed je naar de gelegenheid. De eerste keer kun je beter overdressed dan underdressed gaan. Dan kun je in een (hopelijk) tweede gesprek altijd nog je outfit aanpassen.

Het type bedrijf

Voordat je gaat solliciteren, is het goed om je in te lezen over het bedrijf en dan met name de bedrijfscultuur. Strak in het pak is perfect voor de corporate wereld maar je zou het iets meer casual kunnen houden voor een creatieve baan. Zo toon je aan dat je goed binnen het bedrijf past.

Hygiëne en details

Strijk je shirt, kam je haar (achter op je hoofd zit ook haar mannen), scheer of trim je baard, check je nagellak en eventuele ladders in je panty (neem voor de zekerheid altijd een extra panty mee). Heb je tatoeages? Verberg ze in eerste instantie dan onder je kleding. Dit kun je later altijd nog laten zien. Zelfde geldt voor zichtbare piercings in bijvoorbeeld je gezicht. Hoewel het je vast heel prachtig staat en het is wie je bent, zijn er mensen die hier helaas anders over denken.

 

Probeer in een gesprek de beste versie van jezelf te laten zien, ook al is het maar een momentopname. Een eerste indruk maak je maar één keer. Succes!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online