Aan het lezen
Sophie en Filosofietje: een appel voor de zwerver

Sophie en Filosofietje: een appel voor de zwerver

Avatar foto

We stellen allemaal vragen en we denken allemaal anders. Sophie en Filosofietje zetten jou tijdens de waan van de dag graag aan het denken; ook dat is Shuffle.

 

Sophie en Filosofietje zijn sinds kort in Alkmaar komen wonen. Tijdens hun ontdekkingstocht door Alkmaar en omstreken komen zij van alles tegen. Vorige week zagen zij twee politiemannen – of dorpswachten – en een zwerver. De zwerver haalde een aantal spullen uit een grote vuilcontainer; de politiemannen waren het daar niet mee eens. Zij besloten de spullen af te pakken van de zwerver, inclusief zijn schoenen en zijn appeltje voor de dorst. Sophie vond het zielig en wilde een appeltje gaan kopen voor de zwerver. Filosofietje was het daar niet zo mee eens; zij vroeg zich af waarom we die zwerver niet gewoon doodschieten.


“Ja, want die zwervers stinken, ze hangen maar wat rond, ze zijn nutteloos, drinken vaak veel alcohol, gebruiken drugs en dragen niets bij aan onze maatschappij.”


Sophie keek met verbazing naar Filosofietje. “Ja, want die zwervers stinken, ze hangen maar wat rond, ze zijn doelloos, drinken vaak veel alcohol, gebruiken drugs en dragen niets bij aan onze maatschappij,” zei Filosofietje. “De mensen die ons wat te bieden hebben, wil ik graag houden en de rest eigenlijk niet. Deze zwerver heeft niets te bieden, dus mag hij van mij best weg. Vroeger was dat ook heel normaal, Sophie.”

 

“Maar Filosofietje, deze zwerver krijgt van de gemeente een aantal blikken bier in ruil voor het schoonmaken van het centrum. Een paar uur per dag is deze zwerver bezig met het opruimen van afval en ’s avonds slaapt hij zonder overlast op straat. Als je dan toch gaat beginnen met het opruimen van zwervers, waarom schiet je dan niet eerst zieke mensen en bejaarde mensen dood? Die mensen kosten de maatschappij veel meer geld.”

 

Filosofietje kijkt naar de zwerver op zijn blote voeten. “Moet deze zwerver eigenlijk iets betekenen voor onze maatschappij?” “Dat is een goede vraag,” zegt Sophie. Ze besluiten samen naar de groenteboer op de markt aan de Gedempte Nieuwesloot te lopen. Daar kopen ze een appel voor de man zonder schoenen.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online