Aan het lezen
Sophie en Filosophietje: traditie?!

Sophie en Filosophietje: traditie?!

Avatar foto

We stellen allemaal vragen en we denken allemaal anders. Sophie en Filosofietje zetten jou tijdens de waan van de dag graag aan het denken; ook dat is Shuffle.

“Doe mij maar die pizza met taleggio kaas en wees scheutig met het gebruik van de kaas.” Filosofietje kijkt hongerig en grijnzend naar de dame die de bestelling opneemt. “Jij bent wel een beetje een kaasmeisje, hè Fil? Je zou hier makkelijk op de kaasmarkt kunnen werken bij die kaasdragers in de zomer.” Sophie wijst naar het Waagplein waar het donker, koud en regenachtig is. “Die blijven net als Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten in tradities hangen, Sophie, daar zou ik inderdaad weleens willen werken om het één en ander te veranderen.” Sophie zucht. “Volgens mij hebben we nu al twee jaren achtereen discussie gevoerd over Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten, ik dacht dat we er nu wel een beetje klaar mee waren omdat we er toch niet uit gaan komen.”

“Sinterklaas hoort in de Nederlandse traditie thuis. Het kinderfeest wordt van ons afgenomen, Fil! Die knettergekke figuren met te veel tijd gaan staan protesteren in Meppel en krijgen het nog voor elkaar ook dat we nu allerlei verschillende soorten Pieten hebben. Er is maar één Piet en dat is Zwarte Piet. Dat vinden de kinderen prachtig.” 

Sophie neemt een slok van haar rode wijn. “Lekker zo’n wijntje terwijl het buiten van dat kloteweer is.” Sophie neemt nog een slok, terwijl Filosofietje inhaakt. “Tja Sophie, je hebt gelijk dat we het er nu al jaren over hebben, maar ik blijf van mening dat jouw zienswijze op de hele discussie een beetje te simpel is. Niet alleen te simpel maar ook niet helemaal van de tijdgeest waarin we nu leven.” Filosofietje neemt ook een slok van haar rode wijn. “Ja hoor, ik ben weer eens te simpel.” Sophie maakt een wegwerpgebaar naar Filosofietje, waarbij zij bijna de twee glazen van tafel slaat.

“Zoals jij net al zei, Sophie, is het Sinterklaasfeest een traditie. Ik vind dat tradities geen onbeperkte houdbaarheidsdatum hebben, een beetje van: dat doen wij altijd zo, dus nu ook. Ik heb je vorig jaar al verteld dat een bepaalde samenleving heksen in het water gooide met stenen om de enkels. Bleef de heks drijven dan was het een heks. Zonk de heks, dan was het toch geen heks. Ook dat ridicule gebeuren was een traditie.” Sophie maakt opnieuw een wegwerpgebaar.

“Jaja ik ben bekend met die domme vergelijking van jou, Fil.” Sophie gaat ontspannen achterover zitten en hoort Filosofietje aan. “Het is een beetje zoeken naar een uitweg, die er niet is. Begrijp nou eens dat het hele feest draait om de spanning en blijdschap van de kinderen, de hoop, de liefde en de creativiteit die dit mooie feest teweeg brengt. De kinderen kan het echt geen ene moer schelen of die Zwarte Pieten om Sinterklaas heen lopen als hulp. Kinderen zien gewoon zwart gekleurde figuren, die pepernoten uitdelen en cadeautjes weggeven.”

“Aha!” Sophie wijst met haar vinger naar de keuken. Filosofietje werpt een blik over haar schouder en reageert: “Daar komen de pizza’s, dus tijd om dit onderwerp maar lekker te laten rusten. Eén ding wil ik jou nog wel meegeven, Sophie. Voor kinderen doet de kleur van Piet er niet toe.” Sophie fronst, zet de glazen aan de kant terwijl de geur van taleggio kaas in haar neus prikt en mompelt zacht: “Daarom moeten ze gewoon zwart blijven.”

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online