Aan het lezen
In de Stadskantine ligt de focus op ontmoeten

In de Stadskantine ligt de focus op ontmoeten

Avatar foto

Stichting Buro Permanent Tijdelijk geeft invulling aan tijdelijke leegstand in Alkmaar. Om culturele en sociaal-maatschappelijke ontplooiing te genereren. Prachtig voorbeeld hiervan is de Stadskantine. In de Ringersfabriek, met zijn monumentale status, op Overstad. “We creëren plekken in de stad waar kunst, cultuur, eten en ontmoeten voorop staan.” Aan het woord is Niels Koning, die samen met Harold Geerestein en Sietse Kijlstra de Stadskantine bestiert. 26 november 2016 opende de Stadskantine en er kan gesproken worden van een bijzonder succesvol jaar. “Onze focus ligt op ontmoeten, maar kunst en cultuur zijn minstens zo belangrijk”, vertelt Koning. “Maar dat gaat dan vanzelf.”

Tekst en foto’s Pieter Visscher

Tot 1 maart 2018 kan er nog worden genoten van de Stadskantine, waar veel livemuziek staat geprogrammeerd. Daarna gaat de stekker eruit. Ja, zo gaat dat met tijdelijke locaties, al houdt Niels Koning een slag om de arm. “Helemaal zeker weet je dat nooit. Maar we hebben van de eigenaar, Rabobank Vastgoed Groep, vernomen dat ze vaart willen maken met de ontwikkeling van de Ringersfabriek.”

Er is in de Stadskantine ruimte voor het experiment, op een laagdrempelige manier.
Duurzaamheid is ook een factor. 

De eigenaar heeft de Stadskantine aan alle kanten gesteund, evenals de gemeente Alkmaar.  “Anders is het ook niet te realiseren hoor. In principe zijn we onderdeel van de gebiedsontwikkeling op Overstad. Iedereen heeft er belang bij dat daar de loop in komt. En die is er behoorlijk ingekomen. Ook met de komst van poppodium Victorie, de bioscoop en het filmhuis.”

Niels Koning (links) en Harold Geerestein (tweede van rechts)
met twee medewerkers van de Stadskantine.

Er is in de Stadskantine ruimte voor het experiment, op een laagdrempelige manier. Duurzaamheid is ook een factor. Alles wat je aantreft in het gebouw is hergebruikt en zal wéér hergebruikt worden. Cruciaal in een wereld waar de milieudruk nog nooit zo hoog is geweest. Als het in maart volgend jaar over is met de Stadskantine hoopt Koning iets soortgelijks te kunnen realiseren in de stad, al weet hij dat het nooit zo mooi wordt als nu. “Dit beleef je maar één keer, zo’n toplocatie en zo’n toppand. Fantastisch dat we de gelegenheid en het vertrouwen hebben gekregen. We hebben de hoop dat we iets soortgelijks op een andere locatie weer neer kunnen zetten. Dat kan overal zijn in de stad. Ook in Oudorp bijvoorbeeld. We gaan ons best doen, maar of het lukt is een tweede. Dat is nou eenmaal zo.”

Koning spreekt van een prachtige zomer in de Stadskantine. Iedereen heeft genoten. Binnen én op het dakterras, met dat geweldige uitzicht. Op de Grote Kerk, het Waaggebouw en de Molen van Piet bijvoorbeeld. “We horen het van velen, die het ontzettend jammer vinden dat er een eind aan komt op deze plek. Maar dit is nou eenmaal wat we doen met onze stichting en we kennen de regels. Iedereen weet inmiddels dat het belang van dit soort locaties in de stad groot is. Daar zijn we trots op.”

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online