Aan het lezen
Stadssauna 25: de warmste plek van Alkmaar bouwt verder

Stadssauna 25: de warmste plek van Alkmaar bouwt verder

Avatar foto
Stadssauna 25 in Alkmaar

Het is een koude vrijdagavond als deze Shuffelaar een biertje drinkt tijdens DE BROEIKAS in Halte25 in Alkmaar. Een vriendelijke jongen gehuld in blauwe badjas tikt op mijn schouder. Het is Bauke. Hij heeft onlangs Stadssauna 25 geopend op het terrein van HAL25. Verrast kijk ik naar de flyer die hij overhandigt. “We zijn vanavond speciaal langer open. Kom je ook?”, vraagt hij. Ik glimlach en zeg “wie weet”, maar stiekem denk ik: ehm, sauna? Nu? Met allemaal stadsgenoten? Naakt?! Ja doei, dat durf ik niet … toch?

Door: Dionne Pekel

Het zal die avond een combinatie van de fijne vrije sfeer geweest zijn en een paar speciaalbiertjes, want deze dame vindt zichzelf een paar uur later terug in een dampende hottub onder de sterrenhemel. Ik word omringd door jong en oud. Sommigen in ondergoed, sommigen naakt. Je kiest hier namelijk zelf. Ik verbaas me over de unieke, vrije sfeer die er hangt en vrijwel meteen over je heen valt als je de drempel letterlijk over bent.

Na de hottub en Finse sauna belandt deze Shuffelaar in de knusse relaxruimte. Wat bezoekers in badjas drinken bij de houtkachel een drankje, in de hoek speelt iemand gitaar en op een bank staart een oude hippie in winterjas vredig naar de vlammen achter het glas. Ik beleef de meest chille avond sinds tijden en na dit sauna-avontuur wil ik meer weten. Wat is het verhaal achter deze unieke plek in onze stad?

De ingang van de stadssauna op het HAL-terrein

Sauna als relaxte ontmoetingsplek

Ik spreek af met oprichter Bauke Rietveld. Deze 35-jarige vriendelijke saunaliefhebber werd geboren in Amsterdam en verhuisde op zijn 10e naar onze stad. De afgelopen jaren deed hij een studie Small Business, had verschillende kantoorbaantjes en werd vrijwilliger bij een sauna in Amsterdam-Noord. Bauke: “Ik ben eigenlijk pas sinds zes jaar een echte saunaganger. Het hielp bij mij vervelende spierklachten te genezen. Vooral in kleine (alternatieve) sauna’s merkte ik dat ik echt nieuwe mensen leerde kennen, terwijl in de grotere sauna’s en wellnesscentra’s dat niet of nauwelijks gebeurt. Op zich niets mis mee, maar juist die ontmoeting in combinatie met het relaxen trokken mij aan. Ik dacht: hier wil ik iets mee doen.”

Bauke aan het werk!

Samen bouwen met gerecycelde materialen

Zo gezegd, zo gedaan. De mensen achter HAL25 boden Bauke de kans om op het terrein naast de hal een stadssauna te bouwen. Hij kreeg hulp aangeboden van Arjan en Tonnes, twee enthousiastelingen die lucht kregen van de saunaplannen van Bauke.

De stadssauna in aanbouw

“Ik wil de bouw op een duurzame manier aanpakken en maak zoveel mogelijk gebruik van gebruikte spullen. Zo hebben we gerecyceld hout gebruikt voor het hele complex, kocht ik op Marktplaats een tweedehands Finse sauna en een kennis bouwde een oud-biervat om tot hottub. Mijn broer Matthijs bouwde de Finse sauna in een oude pipowagen die ik van HAL-baas Kees Bolten kocht. We blijven steeds het terrein veranderen, verbeteren en opleuken. Ik krijg steeds vaker spullen van mensen.”

Een oud-biervat wordt omgetoverd tot hottub

Samen iets nieuws bouwen is wat Bauke het liefste doet. Hij vormde jarenlang met verschillende creatievelingen het collectief At Worlds End. Zo bouwde hij stages voor verschillende festivals, waaronder Solar Festival, Magneet Festival en ook werkte hij mee aan creatieve bouwwerken in het Amsterdamse kunstenaarsdorp Ruigoord. Die ervaringen nam hij mee naar dit project.

De sauna is gericht op buiten en bestaat uit verschillende gebouwtjes. Is het wel veilig? Bauke glimlacht: “Geen zorgen, dat zit wel goed. Ik heb ervaren techneuten om mij heen en samen controleren we regelmatig alles.” En de hygiëne dan? “Regelmatig schrob ik de hele boel schoon, dat doe ik zelf. Iets minder leuk klusje, maar het moet.”

Chillen bij de kachel in de relaxruimte

Inventief, knus en een biertje erbij

De sauna is iedere vrijdag- en zondagavond geopend en je kiest dus zelf: badkleding of bloot. Entree kost 10 euro en je krijgt daar dan een kopje koffie of thee bij. Voor nog geen vijf euro huur je slippers en een badjas. Bij de hottub is een inventief tweedehands intercom-systeem geïnstalleerd, waarmee je je bestelling doorgeeft aan de bar. Binnen no-time wordt je bestelling naar je toe gebracht. Van sapjes, thee tot (0%) bier. Ik kan uit eigen ervaring zeggen: het werkt perfect en is echt een pluspuntje.

De finse sauna

Afkoelen? Buiten kun je in strandstoelen uitdampen, voor de echte bikkels is er een koude buitendouche en je kunt chillen rond een houtkachel. Luxe is het niet, maar alles werkt, het is knus, creatief en zeg eerlijk: in welke sauna komen ze oprecht vragen hoe je het vindt of alles goed gaat en je nog iets nodig hebt? Er is een fijne controle versus vrijheid.

Finse sauna van binnen

Voor wie niet durft

Wie twijfelt kan Bauke altijd contacten, hij geeft je vrijblijvend een rondleiding en legt je alles uit. Ook kan je de sauna voor 100 euro per avond (ex. versnaperingen) privé afhuren. Er is plek voor maximaal 20 personen. Bauke: “Binnenkort komt iemand hier z’n verjaardag vieren, lachen hé?”

Ook als je gewoon een avond alleen bij de houtkachel wil zitten, een tosti of de verse huisgemaakte soep wilt proeven ben je van harte welkom. “Als gast bepaal je bij ons zelf je ritme en doe je waar je zin in hebt. Je moet niks. We staan open voor suggesties en deel die vooral met ons. Het gaat erom dat we er samen wat van maken en iedereen relaxed weer naar huis gaat.”

Tja, als dat geen gastvrijheid is. Ohja, ze zoeken nog een barvrouw. Interesse? Contact Bauke via de website of Facebook-pagina!

Speciale actie voor Shuffle-lezers

Op alle zondagen in maart krijg je naast het welkomstdrankje dat bij de entreeprijs inbegrepen zit per persoon 1 chocolademelk met slagroom. Helemaal graties. Hoe? Roep bij de bar het codewoord: Shuffle.

Chillze hé!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online