Aan het lezen
STOET! Je moet méé

STOET! Je moet méé

Een video-interview. Schrijfster en theatermaakster Corinne Heyrman ontlokte met trompet en videocamera allerlei inzichten over het stadsleven aan een bonte stoet Alkmaarders. Lonneke van Heugten, dramaturg en Shuffle redacteur, interviewde op haar beurt deze HALbewoonster.

 

De draaimolen van het leven

Door de Productiehal kreeg Corinne als artist-in-residency bij  HAL25 ‘carte blanche’ om met de stad als inspiratie een eigen kunstwerk te maken. Door de Productiehal werd ik gevraagd om Corinne van dramaturgisch advies te voorzien. Voor mij een kans om deze schrijfster en theatermaakster te leren kennen én om Alkmaar met andere ogen te zien. Met nieuwe ogen, want de Antwerpse Corinne was nooit eerder hier geweest. Ik leende haar mijn fiets en zij fietste de stad rond en rond. Een beweging die wordt voortgezet door de kunstinstallatie die ze nu aan het bouwen is met Tim Hoefnagels. In dit project heeft ze zelf invloed op de rondgaande beweging, maar als kind had ze er een haat-liefde verhouding mee.

Hoeveel invloed heb je eigenlijk?

Als kind werd Corinne altijd misselijk en bang in de draaimolen en schreeuwde naar haar moeder om hem te stoppen. Dat kon natuurlijk niet, de molen draaide gewoon door. Bovendien wist haar moeder dat zodra ze eruit was, ze er toch weer in wilde.

Zo ontstond een fascinatie voor het mee willen, mee moeten, en mee gáán. STOET staat hier symbool voor. De trompet gebruikte ze al eerder in een project in Antwerpen, omdat het staat voor feest én protest. Bovendien is het nog niet makkelijk te bespelen, zodat ieder mens er een ander geluid uit krijgt.

Het zit er wel in

In de bewegende installatie zie je hoe de één het liefst rond gaat in hetzelfde rondje, terwijl de ander een mars naar vernieuwing leidt. Soms geeft dit wrijving, maar de vrolijkheid overheerst. Mensen voelen zich verbonden aan de stad en willen dat deze steeds leuker wordt. Zoals een van de geïnterviewden zegt: “Het komt er nog niet echt uit, maar het zit er wel in.”

In dit Shuffle interview vertelt Corinne er meer over en wil ze Alkmaarders ook nog iets op het hart drukken. Productiehal-filmmaker Bas Groenewoud filmde ons:

7-9 september bij Hal25

De doorlopende installatie STOET geeft je een inkijkje in je eigen stad door het getoeter en de oprechte inzichten van 30 zeer uiteenlopende Alkmaarders.

Première STOET: vrijdag 7 september tijdens de Drive-in HAL – Kunst tot de Nacht  en te bezoeken op 8 en 9 september – zie het Facebook event.

Zaterdag 8 september leid ik rond 19.30 uur ook een gesprek met Corinne en Tim. Wees welkom!

Meer over Corinne: www.corinneheyrman.com
Volg de Productiehal op facebook.
Shuffle schreef eerder over Stadskoraal.

Meer tips voor Kunst tot de Nacht? Zie Ema’s tips!!!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online