Aan het lezen
De eerste Shuffle Kunst3daagse door Tessa M. De Graaf

De eerste Shuffle Kunst3daagse door Tessa M. De Graaf

Avatar foto
Tekst: Dionne Pekel | Beeld: Rick Akkerman Fotografie

Haar werk vind je o.a. in De Binnenkomer, ze heeft een creatief brein, is van origine Friezin en al 12 jaar gelukkig in onze stad. In haar woekert een rebels kantje en het liefst strijkt zij met bamboerietpen en aquarelverf over vellen papier. We hebben het over de Alkmaarse kunstenares Tessa M. De Graaf. Vanaf vandaag zendt zij drie dagen lang haar tofste creaties uit via onze kanalen en neemt zij de allereerste Shuffle Kunst3daagse voor haar rekening. 

Maar wie is deze kunstzinnige dame en wat drijft haar? We gingen thuis bij haar op bezoek. Op een zonnige woensdagmiddag doet een vrolijke dame op roze sneakers de deur open. Aan de keukentafel praten we over kunst, over de essentie van creëren, angsten overwinnen en bewust leven. Een inspirerende dame, die Tessa. Lees je mee?

Tekst: Dionne Pekel | Beeld: Rick Akkerman Fotografie

Als tekenen een diepgewortelde passie is

Tekenen zit in Tessa’s genen. Al op 3-jarige leeftijd tekent ze maar wat graag poppetjes op een groot schoolbord die in de knutselkamer bij haar thuis in Friesland hangt. Op haar 16e voegt ze zich als ‘jonkie’ bij een club ‘oudere mensen’ om op donderdagavond, voordat ze met vriendinnen naar de discotheek in Heerenveen gaat, aan modeltekenen te doen. Ze verkiest zelfs 4 havo boven 5 vwo, “want daar kon je tenminste handvaardigheid kiezen.” Op haar 18e vertrekt ze naar Amsterdam om daar een opleiding aan het Amsterdam Fashion Instituut (AMFI) te volgen. Ze werkt een aantal jaren als stylist, maar komt erachter dat dit toch niet haar ding is. In tegendeel. “De modewereld is zo vervuilend. Dat constant aanzetten tot consumeren past niet bij mij. Ik besefte al snel: ik ga nu doen wat ik echt wil… tekenen.”

© Rick Akkerman Fotografie
Tessa thuis in haar atelier in Alkmaar – © Rick Akkerman Fotografie

Zo ontwikkelt Tessa zich in de jaren die volgen als succesvol illustrator, maar ook als kunstenares. “Ik heb een creatief brein en kan eigenlijk niet anders dan creëren.”

Tessa geeft ook les aan de Amsterdam Fashion Academy. “Mijn doel is om de studenten daar iets bij te leren over fashion styling en fashion illustration, maar daarnaast wil ik de generatie die ik daar tegenkom ook bewust laten worden. Ik probeer ze iets bij te brengen over self awareness, maar laat ze ook zien hoe vervuilend de mode-industrie is, hoeveel er weggegooid wordt en ga zo maar door. Ik ben daarin tegendraads, maar het voelt niet oprecht als ik het niet op deze manier doe.”

© Rick Akkerman Fotografie
© Rick Akkerman Fotografie

“Kunst verbindt, dat vind ik mooi”

Naast lesgeven werkt Tessa als zzp’er (Tessa Illustrations) en maakt ze (mode-)illustraties voor diverse grote bedrijven, tijdschriften en merken. Hoe maak je die illustraties eigenlijk, vragen we haar? “Met de hand. Ik gebruik voor mijn werk inkt of aquarelverf. Alles wat ik doe is handgemaakt. Ik bewerk mijn illustraties wel op de computer, als ik ze bijvoorbeeld digitaal moet aanleveren.”

Ook doet Tessa aan Live Event Drawing, dus live op evenementen mensen natekenen. “Iedere keer weer spannend, maar zo inspirerend. Mensen gaan met je praten, ze voelen zich ongemakkelijk omdat je oog in oog staat. Er ontstaat dan een bepaalde connectie. Het gaat eigenlijk ook niet om die tekening. Die tekening is een middel om tot die connectie te komen. Ik vind verbinding maken op deze manier het mooiste wat er is.”

© Rick Akkerman Fotografie
© Rick Akkerman Fotografie

Tekenen is voor mij als meditatie

Bijna wilde ze de kwasten in de hoek gooien, maar nadat zij twee weken artist in residence in Pakhuis Dekker in Heiloo mocht zijn en daar vrij werk kon maken, voelde ze de drive om te creëren weer naar boven komen. “Vrij tekenen is voor mij als meditatie. Stop mij niet op een kussentje, maar geef me een vel papier en wat tijd. Dan ben ik echt intens gelukkig.”

“Ik denk dat vrij tekenen voor veel mensen heel goed is.”, vervolgt Tessa. “Creëren is als een boswandeling maken. Je maakt je hoofd leeg. En bedenk: het hoeft niet perfect.”

© Rick Akkerman Fotografie
© Rick Akkerman Fotografie

Geen controle hebben is bevrijdend

Wie bekend is met het werk van Tessa, weet dat ze veelal gezichten en vrouwen maakt. “Ik ben duidelijk stevig beïnvloed door mijn mode-achtergrond, vandaar die vrouwelijke gezichten en vormen.
Voor inspiratie blader ik vaak door tijdschriften, ik scheur dingen uit, gewoon op gevoel.

Ik voel dan ook, ik heb zin in rood. Ik pak een kwast beet en doe het dan gewoon. Ik werk altijd met aquarelverf, inkt, aquarelpotloden, kwasten en een bamboerietpen. Die pen is trouwens mijn favoriet. Het kan dun, dik en soms grof worden. Je hebt geen controle en dat is bevrijdend. Ik hou ervan dat ik niet weet wat er gaat gebeuren.”

Less is more, dat is mijn ding

“Mislukt er wel eens iets? “Oh jazeker, haha! Dan ben ik bezig en denk ik: oh nee niet die vlek daar. Ik werk spontaan en schets niet als het om vrij werk gaat. Ik houd van less is more. Dat is mijn ding. Ik ben nooit ergens lang mee bezig. Hup en weer door. Dat is mijn motto!”

© Rick Akkerman Fotografie
© Rick Akkerman Fotografie

Hoe zorg je dan dat je creatieve brein geprikkeld en gevoed blijft als je zoveel maakt in korte tijd? “Door goed bewust te zijn en om mij heen te kijken voed ik mezelf. Dat kan zijn door een stedentrip of een blaadje van de bomen op straat. Ik merk de laatste tijd wel dat ik groter wil gaan. Ik werk nu vaak op a4-formaat. Ik voel dat ik wat abstracter wil gaan en meer mijn donkere kant wil laten zien. Ook heb ik trouwens onlangs een ‘portretschilderen in olieverf’ workshop gevolgd: superleuk en echt compleet buiten mijn comfortzone, ander materiaal, veel langzamer dan aquarel. I loved it!”

Tips van Tessa: Ga buiten je comfortzone, doe het!

Wat zou je beginnende kunstenaars willen meegeven? “Een aantal jaren geleden heb ik kanker overwonnen en sindsdien realiseer ik mij dat het leven echt een keer stopt. Zorg niet dat je aan het eind van de rit denkt: ah shit had ik maar. Ga buiten je comfortzone. Echt, er is no other way in dit leven als je je wilt ontwikkelen. Ga ook weer niet te vaak en te ver buiten je zone, want dan word je onwijs gestresst. Maar zoek het wel regelmatig op. Het gaat je goede dingen brengen.

Daarnaast merk ik dat we als mensen vaak de donkere kanten van het leven willen wegdrukken. Maar zoek juist ook die kanten van jezelf op en ga ermee aan het werk.

Ben je onzeker? Vraag jezelf af. Wat heb ik te verliezen? Wat anderen ervan vinden? Je kunt toch alleen maar jezelf zijn en je neemt jezelf overal mee naar toe. Daar moet je het mee doen. Negatieve gedachten mogen er zijn hoor, maar kom ze onder ogen. Accepteer wie je bent. Je gaat sowieso een keer tegen de muur aanlopen, wees daar niet bang voor. Zorg daarnaast dat je niet teveel moet van jezelf. Maak ruimte om te voelen wat je energie geeft en ga dat doen.”

© Rick Akkerman Fotografie
© Rick Akkerman Fotografie

Tot slot, een blik op de toekomst?

”Ik wil meer ruimte maken in mijn leven om vrij werk te maken. Ik zou graag willen exposeren met abstracter en groter werk. En ja dat ‘ergens’ mag best New York zijn, haha!”

3x Kunst van Tessa op Shuffle

De komende drie dagen zal Tessa werk delen en toelichten op Shuffle Facebook & Instagram. Houd onze pagina’s daarom goed in de gaten!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online